Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται ότι θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια ην Πέμπτη, αλλά το τι θα κάνει μετά τον Ιούλιο δεν είναι βέβαιο και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναζητούν guidance, σύμφωνα με το Reuters.

Τα επιτόκια της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 400 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, και βρίσκονται πλέον κοντά στην κορύφωσή τους, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και η οικονομία εξασθενεί.

“Η διαφορά (σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις) είναι ότι μέχρι τώρα έχουν δώσει τουλάχιστον αρκετά ακριβές guidance, ενόψει της επόμενης συνεδρίασης”, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικονομικής έρευνας της Barclays Silvia Ardagna.

Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

1. Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ;

Μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% έχει τιμολογηθεί από τις αγορές και προβλέπεται από τους οικονομολόγους.

Ο γενικός πληθωρισμός αποκλιμακώνεται αλλά παραμένει αρκετά υψηλός ώστε να δικαιολογεί μια μέτρια αύξηση. Η ΕΚΤ έχει επισημάνει μια κίνηση τον Ιούλιο.

“Η ΕΚΤ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια και οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη”, δήλωσε ο Peter Schaffrik, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων της RBC Capital Markets.

2. Τι μηνύματα είναι πιθανό να στείλει η ΕΚΤ σχετικά με τη μελλοντική πολιτική;

Το consecus της αγοράς για μία ακόμη αύξηση μετά τον Ιούλιο δεν είναι πλέον ακλόνητη, αφού οι hawkish αξιωματούχοι της  ΕΚΤ τόνισαν ότι μια αύξηση τον Σεπτέμβριο δεν είναι σίγουρη, οπότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να γίνει πιο προσεκτική στα μηνύματά της, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα.

3. Πότε αναμένει η ΕΚΤ πτώση του δομικού πληθωρισμού;

Ενώ ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, οι λεγόμενες βασικές τιμές, όπως αυτές των υπηρεσιών, έχουν αυξηθεί επίμονα και δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος θεωρείται καλύτερος δείκτης της υποκείμενης τάσης, υποχώρησε μόνο στο 6,8% από 6,9% – πολύ μακριά από τη διαρκή πτώση που θέλουν να δουν οι ρυθμιστές των επιτοκίων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πιθανότατα θα πιεστεί για το ζήτημα αυτό, αλλά ενδέχεται να μην δώσει πολλά πράγματα πριν από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

“Ο υποκείμενος πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ, πολύ αργά, οπότε αυτό είναι μια ανησυχία για την ΕΚΤ”, δήλωσε ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της UBS Reinhard Cluse,

4. Τι σημαίνει η αποδυνάμωση της οικονομίας για την πολιτική;

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επανέλαβαν ότι η κύρια εστίαση παραμένει ο πληθωρισμός, ακόμη και αν η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πλήττει την οικονομία.

“Νομίζω ότι (η αποδυνάμωση της οικονομίας) θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική”, δήλωσε ο Ruben Segura-Cayuela, οικονομολόγος για την Ευρώπη στην BofA. “Αυτό που έχει σημασία για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι ο δομικός πληθωρισμός.

Παρόλα αυτά, η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να ενισχύσει τους dovish αξιωματούχους. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σταμάτησε τον Ιούνιο, καθώς η ύφεση στη μεταποίηση ενισχύθηκε και οανθεκτικός τομέας των υπηρεσιών μόλις που αναπτύχθηκε.

Η BofA εκτιμά ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι υπερβολικά αισιόδοξες- η Barclays αναμένει στασιμότητα για αρκετά τρίμηνα, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Διαβάστε περισσότερα