Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τα επιτόκια να παραμένουν σταθερά και το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) να συνεχίζεται χωρίς αλλαγές.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει της αγοράς ομολόγων μέσω PEPP σε ρυθμό σημαντικά υψηλότερα έναντι του α΄τριμήνου του 2021, δεν αποτελεί έκπληξη, με την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να αφήνει για αργότερα την έναρξη του tapering, ενδεχομένως στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Αμετάβλητα επιτόκια – Χωρίς αλλαγές το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

ΕΚΤ: Καμία μεταβολή σε επιτόκια και το πρόγραμμα της πανδημίας

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τα επιτόκια να παραμένουν σταθερά και το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) να συνεχίζεται χωρίς αλλαγές.

Οι αγορές ομολόγων

Οι καθαρές αγορές βάσει του προγράμματος ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) αφορούν σήμερα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, από 14 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα στις αρχές του έτους.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι δεν αναμένουν πλέον σημαντική μείωση το επόμενο τρίμηνο, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λαγκάρντ, απέρριψαν την ιδέα ότι η οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο σενάριο.

Ωστόσο, η περιορισμένη ρευστότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια επιβράδυνση και η πρόεδρος αναμένεται να υποβαθμίσει τη σημασία αυτής της οπισθοδρόμησης.

Η αγορά κρατικών ομολόγων

Παρά την περαιτέρω αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις προσδοκίες ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού παγκοσμίως θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν τη νομισματική πολιτική.

Τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ έχουν αμβλύνει ορισμένους από αυτούς τους φόβους, αν και το spread μεταξύ γερμανικού και ιταλικού δεκαετούς χρέους παραμένει μεγαλύτερο από ό, τι πριν από ένα μήνα

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σχεδόν παντού λένε ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα είναι προσωρινός – ότι παράγοντες όπως η μείωση της παραγωγής και η άνοδος του ενεργειακού κόστους δεν θα διατηρηθούν και η αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας θα «φρενάρει»την αύξηση των μισθών.

Την ίδια ώρα που η Λαγκάρντ θα ανακοινώνει τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ, οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,7% τον Μάιο, πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.