Σε αλλαγές στις μηνιαίες αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος APP για τους επόμενους μήνες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απόφαση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι είναι πιθανή η έξοδος από το QE το γ΄τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, οι μηνιαίες αγορές θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Στήριξη στην Ελλάδα αν χρειαστεί

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να στηρίξη την Ελλάδα μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Όπως αναφέρει, σε περίπτωση «κατακερματισμού» της αγοράς οι επανεπενδύσεις μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε για την πανδημία (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τις επανεπενδύσεις από τίτλους που κατέχει, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία ενώ ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αμετάβλητα επιτόκια

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.