Η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ ρίχνει σήμερα τον πρώτο πυροβολισμό στον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,25%.

Και αυτή είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από 10 χρόνια.

Την ίδια ώρα τρόμο προκαλεί στους δανειολήπτες η άνοδος των επιτοκίων καθώς είναι άγνωστο που θα διαμορφωθούν.

Σύμφωνα με πηγές της τραπεζικής αγοράς σήμερα θα έχουμε την πρώτη αύξηση, θα ακολουθήσει δεύτερη τον Σεπτέμβριο και μία ακόμα τον Δεκέμβριο, με τις τρεις αυξήσεις να είναι ύψους 1,25%, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού, που είναι ο μεγάλος εχθρός για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκή οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο φέτος, τα επιτόκια euribor άρχισαν να κερδίζουν έδαφος, καθώς εξακολουθεί η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα το euribor 3 μηνών, που είναι το επιτόκιο αναφοράς για το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών δανείων έχει αυξηθεί στο -0,145% από το 0,6% που ήταν στις αρχές του 2022.

Επίσης θετικό πρόσημο έχει πλέον το euribor 6 μηνών το οποίο διαμορφώνεται στο 0,234% και το euribor 12 στο 0,939% (στοιχεία 5ης Ιουλίου).

Την ίδια ώρα τα επιτόκια στα νέα στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί πάνω από 1% καθώς από το 2,8% που ήταν το 2021 σήμερα παίζουν στο 4% και ακόμα ψηλότερα.

Ενώ 2% με 3% έχουν αυξηθεί και τα περιθώρια στα κυμαινόμενα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων μέχρι 250 χιλιάδες ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει άνοδο κατά 0,5% και να φέρει με τη μία το βασικό επιτόκιο του ευρώ (στο -0,5%) στο 0% και μέχρι το τέλος του έτους να ανέβει στο 0,75%, ασκώντας πιέσεις στους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.