Κρίση περνάει η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ένα κομμάτι πρώην «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ, που είχαν στενές σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη ή ανήκαν στην λεγόμενη «ανανεωτική αριστερά».

Η αλήθεια είναι πως το μέγαρο Μαξίμου σταμάτησε τα «ανοίγματα» στον «εκσυγχρονιστικό χώρο», όπως σταμάτησε και την αξιοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικές θέσεις, ενώ συζητείται πολύ η συμπεριφορά του σε στελέχη που έκαναν το άλμα από τη Χαριλάου Τρικούπη στη Νέα Δημοκρατία.

Εξαίρεση αποτελεί ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης που θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία  αλλά είναι και πιθανό να επιστρέψει στην κυβέρνηση κατά τον επικείμενο προεκλογικό ανασχηματισμό.

Πρώην «εκσυγχρονιστές», σε κατ΄ ιδίαν τους συνομιλίες, κάνουν λόγο για επίδειξη «αλαζονείας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σημειώνουν πως ενόψει των επικείμενων εκλογών σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις ή πως εκείνες που πραγματοποιεί είναι εν πολλοίς «φο»  λόγω του πολιτικού κόστους και των πιέσεων της κομματική τους βάσης. Αυτό βέβαια μπορεί να αποτελεί απλά και μόνο το νέο αφήγημα τους ώστε να επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ με το κεφάλι ψηλά και όχι με την ουρά στα σκέλια, «χρησιμοποιημένοι» και «πεταμένοι» από τη Νέα Δημοκρατία. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι από τους «εκσυγχρονιστές» που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ελπίζοντας σε αυτό, ούτε πως κάποιοι εξ αυτών που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, που οδήγησαν στη θριαμβευτική εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Πρόσωπα όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Αρίστος Δοξιάδης, η Βάσω Κιντή, ο Σπύρος Καρβουνίδης, όπως πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ φέρονται στην παρούσα φάση να αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πρώτα δείγματα γραφής του Νίκου Ανδρουλάκη. Κάποιοι εξ αυτών –και άλλοι- είναι, μάλιστα, διατεθειμένοι να επανεξετάσουν τη στάση τους εφόσον δουν ενθαρρυντικές κινήσεις από τη νέα ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι δε τυχαίο πως πρόσωπα όπως ο Γιάννης Μανιάτης έχουν ανοιχτή γραμμή μαζί του, ενώ αναμένουμε και την επανεμφάνιση της Άννας Διαμαντοπούλου.

Το θέμα όμως είναι τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος εκλέχτηκε στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχοντας ως σημαία του την ανανέωση και όχι την επιστροφή των φαντασμάτων και των ορφανών του Σημίτη.