Safety First. Δίνουμε σημασία σε καίρια θέματα ασφάλειας για τους θεατές

Ας συμβάλλουμε όλοι, καθένας από το δικό του πόστο, στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αποστηθίστε τα παρακάτω σημεία:

1. Τα ράλλυ, όπως και οποιοδήποτε άλλο μηχανοκίνητο σπορ, είναι επικίνδυνα αθλήματα.
2. Μην υποτιμήσετε ποτέ τους κινδύνους, να συμμορφώνεστε με τις οδηγίες των αρχών και των Κριτών και να είστε πάντα υποψιασμένοι μέσα στις Ειδικές Διαδρομές για τυχόν έξοδο κάποιου αυτοκινήτου.

3. Κανονίζουμε το πρόγραμμα παρακολούθησης τις προηγούμενες του αγώνα ημέρες.
4. Ξεκινάμε με άνεση χρόνου το ταξίδι μας για τις Ε.Δ. Καλό είναι να βρισκόμαστε στο σημείο που θέλουμε τουλάχιστον 1-1.30’ ώρα νωρίτερα.
5. Πρέπει να υπολογίζουμε ότι και άλλοι θεατές έχουν την ίδια επιλογή με εμάς, άρα θα συναντήσουμε δυσκολία στο παρκάρισμα, πιθανόν δε να χρειαστεί να παρκάρουμε μακριά και να περπατήσουμε σε ανώμαλα εδάφη.

6. Όταν φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε γυρνάμε το αυτοκίνητό μας προς την πορεία που θα φύγουμε για να μην μπλοκάρουμε τον δρόμο με μανούβρες που θα δημιουργήσουν καθυστερήσεις και εκνευρισμό σε εμάς και άλλους θεατές. Παρκάρουμε δε πάντα στην άκρη (στην μία πλευρά του δρόμου σε σειρά) ώστε να αφήνουμε χώρο να περνάνε άλλα αυτοκίνητα, ωστόσο προσέχουμε μην «χώσουμε» το αυτοκίνητό μας σε σαθρό έδαφος, ή χαντάκι γιατί πιθανόν μετά να κολλήσουμε.
7. Επιλέγουμε πάντα ένα «Plan B» ώστε αν συναντήσουμε εμπόδια ή καθυστερήσουμε στην πορεία μας για κάποια Ειδική Διαδρομή, να αλλάξουμε πλάνο και να μην τρέχουμε στους δρόμους με άγχος να προλάβουμε. Συνήθως υπερβολική κίνηση και συμφόρηση σε επαρχιακούς δρόμους στην πορεία του αγώνα συνήθως συνεπάγεται σε μπλοκάρισμα. Αλλάξτε επιλογή θέασης.
8. Παίρνουμε μαζί μας νερά, καπέλα, αντιηλιακά ενώ τα ρούχα μας πρέπει να καλύπτουν όλο το σώμα. Σορτσάκια, τιραντάκια, φούστες και σαγιονάρες είναι για τα νησιά και όχι για την Γκιώνα και τα Βαρδούσια…
9. Και φτάσαμε στο σημείο που θέλουμε στην Ε.Δ. Διαλέγουμε να καθίσουμε σε υπερυψωμένο ανάχωμα και ποτέ στην φορά εξόδου μιας στροφής.
10. Για κανένα λόγο μην καθίσετε σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες. Μην κάθεστε στην εξωτερική πλευρά μιας στροφής, σε σημεία με άλματα ή και συνδυασμό των δύο. Τέτοιες καταστάσεις δίνουν ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους οδηγούς να διορθώσουν ένα λάθος και σ’ εσάς να μετακινηθείτε.

11. Δεν είναι επικίνδυνη μόνο η εξωτερική πλευρά μίας στροφής. Ακόμα και στην ευθεία ένα αυτοκίνητο μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, και με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα. Μην αφήνετε την προσοχή σας να αποσπάται απ’ ό,τι συμβαίνει στην ειδική διαδρομή.
12. Να είστε πάντα έτοιμοι για το αναπάντεχο. Ακόμα και οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου κάνουν λάθη, ενώ μια μηχανική βλάβη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.
13. Δεν κοιτάμε ποτέ (ΠΟΤΕ) από πίσω ένα αυτοκίνητο που περνάει. Σηκώνει πέτρες που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνο για την ζωή μας τραυματισμό. Μόλις περάσει από εμπρός ένα αυτοκίνητο γυρνάμε την πλάτη μας και σκύβουμε το κεφάλι μας για το προστατεύσουμε, αυτό και τον αυχένα μας από πέτρες που εκτοξεύονται. Μην ακολουθείτε λοιπόν με το κινητό σας την πορεία ενός αυτοκινήτου που περνάει.
14. Μη φύγετε από τη θέση σας πριν περάσει το ουραγό αυτοκίνητο με την καρό σημαία. Ακόμα και μετά το τελευταίο νούμερο στις συμμετοχές μπορεί να υπάρχει αγωνιστικό αυτοκίνητο που καθυστέρησε από μικρή έξοδο ή από μηχανική βλάβη και να συνεχίζει κανονικά τον αγώνα!

Safety First

Oι διοργανωτές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχουν εργαστεί με γνώμονα την ασφάλεια του αγώνα συνολικά. Ωστόσο, χρειάζεται η συνεργασία όλων ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστο ή επικίνδυνο ενδεχόμενο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα, στον τομέα «Θεατές», έχουν αναρτηθεί όλα όσα κρίνονται απαραίτητα για το σχεδιασμό, την προσέγγιση και την πρόσβαση στις ειδικές διαδρομές του αγώνα.

Χάρτες υψηλής ανάλυσης με αποτύπωση και των χώρων στάθμευσης, οδηγίες για τις προσβάσεις των θεατών και αρχεία με οδηγίες πλοήγησης μέσω ψηφιακών χαρτών είναι άμεσα προσβάσιμα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία κατά τη μετακίνηση στις περιοχές του αγώνα.

Οι προσβάσεις που αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι αυτές που έχει ελέγξει η διοργάνωση του αγώνα και που δεν επηρεάζουν τη διεξαγωγή του, σε αντίθεση με πιθανούς άλλους δρόμους, οι οποίοι ενδέχεται να δημιουργούν αναστάτωση στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων της οργάνωσης ή και των ασθενοφόρων.

Στο έντυπο «Οδηγός Θεατή» περιγράφονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζει όποιος επιλέξει να βρεθεί στον αγώνα, αναφορικά με τους περιορισμούς που προκύπτουν από το ωράριό του και, κυρίως, από το γεγονός ότι διεξάγεται σε ανοιχτό περιβάλλον.

Η ασφάλεια του αγώνα είναι υπόθεση όλων και η επιτυχία του έργο κάθε εμπλεκόμενου!

Διαβάστε ακόμη: