«Μαύρα» μαντάτα φέρνουν οι τελευταίες για τον Ερντογάν καθώς δείχνουν ότι η 20ετής παρουσία του στα τουρκικά πράγματα φαίνεται ότι βαδίζει στο τέλος της. Αύτο άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι παραδοσιακά «κάστρα» του Τούρκου προέδρου φαίνεται να αλλάζουν χέρια. Για παράδειγμα η Σεβάστεια – επαρχία Σίβας – που βρίσκεται στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης παραδοσιακά είναι ένα προπύργιο συντηρητικής θρησκευτικής υποστήριξης για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του AKP. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πλέον να υφίσταται.
Όπως αναφέρει το Politico ένας 58χρονος κουρέας ο Χικμέτ Τεκέρ, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιον βλέπει νικητή των τουρκικών εκλογών ξεκαθάρισε πως «πρέπει να φύγει», εννοώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανάλογη άποψη έχουν και εκείνοι που βρίσκονται σε καταστήματα και καφέ τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά της Σεβάστειας όπου, όπως γράφει το Politico δεσπόζουν οι μιναρέδες του 13ου αιώνα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η εικοσαετής παρουσία του Ερντογάν στην εξουσία πρέπει να φτάσει στο τέλος της.
Την ίδια ώρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου περιόδευσε στην Σεβάστεια κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Είναι ενδεικτικό ότι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν ακροβολισμένοι στις στέγες σπιτιών ενώ έντονη ήταν και η παρουσία ειδικών δυνάμεων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι κυματίζοντας σημαίες φώναζαν «είστε η ελπίδα μας». Άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Demokrat Dedem» και «ο Κεμάλ μου δεν θα έκλεβε». Σημειώνεται ότι η επαρχία Σίβας έχει τουλάχιστον 650.000 κατοίκους.
Όπως εκτιμά το Politico είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Κιλιντσντάρογλου εκτίμησε ότι υπήρχαν σημαντικές ψήφοι που έπρεπε να κερδηθούν στην κεντρική Ανατολία, στην τελική ευθεία μιας εκλογικής αναμέτρησης που φτάνει στο τέλος της. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν έπαιξε το «χαρτί» της οικονομίας εστιάζοντας στον φόβο των αγροτών και υποσχέθηκε ότι θα σταλούν σε αγροτικές πόλεις και χωριά περισσότεροι δάσκαλοι και εργαζόμενοι γης.
Ακόμη ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επαρχία «αιμορραγεί», με τους κατοίκους της είτε να κατευθύνονται στο εξωτερικό, είτε να μετακομίζουν στις μεγάλες πόλεις στα δυτικά της Τουρκίας.
«Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι από τη Σίβας στην Κωνσταντινούπολη από ό,τι μένουν εδώ στη Σίβας. Μεταναστεύουν συνεχώς. Η κυβέρνηση τους θεωρεί δεδομένους», τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στο Politico, αναφερόμενος στην περιοδεία του στη Σίβας.
«Η κυβέρνηση πιστεύει πως ό,τι και να κάνει, αυτοί οι άνθρωποι θα τους ψηφίσουν. Αλλά σε μια δημοκρατία, η Σίβας πρέπει να τους δώσει ένα μάθημα», επεσήμανε με νόημα. Πάντως αν και πολλοί άνθρωποι στη Σίβας παραμένουν σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του ΑΚP, η ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού και ο φόβος της αυξανόμενης απολυταρχίας και της πολιτικής δίωξης μοιάζουν να στρέφουν τους πολίτες στον Κιλιτσνάρογλου.
Οι άνδρες ξυρίζονται στο σπίτι αντί για το κουρείο
Η οικονομία παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ψήφο των πολιτών. Ένας κουρέας, ο k. Teker, δήλωσε απογοητευμένος ότι οι άνδρες πλέον ξυρίζονται στο σπίτι για οικονομία. Από την πλευρά του ένας 48χρονος πωλητής παπουτσιών, ο κ. Sebahattin, εξήγησε ότι το ενοίκιο του είχε μόλις τετραπλασιαστεί και ότι το μηνιαίο εισόδημά του είναι 8.500 λίρες (398 ευρώ) αλλά τα έξοδά του πλέον 10.000 λίρες (468 ευρώ). Όπως ανέφερε είναι ανήσυχος καθώς αν και στο παρελθόν ήταν υποστηρικτής του AKP, τώρα το κόμμα του Ερντογάν απειλεί τις βασικές ελευθερίες και πρόσθεσε ότι ο κόσμος φοβόταν να μιλήσει.
Όταν ρωτήθηκαν αν η αντιπολίτευση του Κιλιτσνάρογλου θα τα πήγαινε καλύτερα, τόσο ο Sebahattin όσο και ο Teker χρησιμοποίησαν την ίδια φράση: «Ας το δοκιμάσουμε».
Παρόλα αυτά εάν κάνει κάποιος μια βόλτα στους δρόμους της πόλης φαίνεται ακόμα το έντονο αποτύπωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τεράστια πλακάτ του Τούρκου προέδρου είναι κρεμασμένα στους δρόμους και σε μπαλκόνια ενώ δεν φαίνονταν πουθενά οι αφίσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης.