Με το ηλεκτρονικό σφυρί απειλείται η ιστορική έδρα του εκδοτικού ομίλου Λιβάνη στο κέντρο της Αθήνας.
Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας μακράς οικονομικής περιπέτειας στη διάρκεια της οποίας η οικογένεια Λιβάνη έχει χάσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και τώρα πλέον, εάν έστω και την τελευταία στιγμή δεν υπάρξουν κινήσεις για αναστολή, την ερχόμενη Πέμπτη 11 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για το εμβληματικό ακίνητο στη συμβολή της Σόλωνος με την Ιπποκράτους.
Έναν χώρο που αποτελεί επί δεκαετίες όχι μόνο την έδρα της επιχείρησης, αλλά επίκεντρο πνευματικών αναζητήσεων και ιδιαίτερα κατά το παρελθόν, πολιτικών διεργασιών.
Οι πλειστηριασμοί
Οι πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, στρέφονται κατά της εταιρείας «Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη-Νέα Σύνορα» και η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 600.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης. Το ακίνητο έχει προγραμματιστεί να βγει μέσω 6 πλειστηριασμών, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 1.961.770 ευρώ.
Αυτοί αφορούν ειδικότερα κατάστημα με υπόγειο και πατάρι συνολικής επιφάνειας 384,60 τ.μ., αποθήκη με πατάρι συνολικής επιφάνειας 78,50 τ.μ., αποθήκη ημιώροφου 23,10 τ.μ., γραφείο Α’ ορόφου με πατάρι συνολικής επιφάνειας 266,90 τ.μ., γραφείο Β ορόφου με πατάρι συνολικής επιφανείας 222,10 τ.μ., γραφείο συνολικής επιφανείας 154,60 τ.μ., τα οποία βρίσκονται στο κτίριο επί των οδών Σόλωνος 98 και Ιπποκράτους 29.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το εν λόγω κτίριο, είναι μια παλαιά κεραμοσκεπής οικοδομή, η οποία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, δύο επαλλήλους ορόφους και το δώμα, η οποία κτίσθηκε το έτος 1902 σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτάσεως κατά τους τίτλους κτήσεως 264,37 τετραγωνικών μέτρων περίπου και σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση (έτους 1990) 267,30 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως του Δήμου Αθηναίων, εντός του οικοδομικού τετραγώνου, που περικλείεται από τις οδούς Σόλωνος- Ιπποκράτους – Ναυαρίνου και Μαυρομιχάλη.
Ειδικότερα, το ακίνητο περιλαμβάνει:
-Το Κατάστημα το οποίο αποτελείται από α) χώρο υπογείου επιφάνειας 162,70 τ.μ. β) χώρο ισογείου 160,70 τ.μ. με εισόδους από την οδό Σόλωνος και την οδό Ιπποκράτους και προσόψεις προς την οδό Σόλωνος και Ιπποκράτους και από το πατάρι επιφάνειας 61,20 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 568.090 ευρώ.
-Την οριζόντια ιδιοκτησία (αποθήκη) του ισογείου επιφάνειας 78,5 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 45.120 ευρώ.
-Την οριζόντια ιδιοκτησία του ορόφου (αποθήκη) επιφάνειας 23,10 τ.μ. και με τιμή εκκίνησης 15.440 ευρώ.
-Διαμέρισμα (γραφεία) του πρώτου ορόφου που αποτελείται από είσοδο χωλλ διάδρομο επικοινωνίας, επτά δωμάτια, λουτρό κουζίνα και W.C. Στην βόρεια πλευρά του διαμερίσματος υπάρχει πατάρι το οποίο αποτελείται από αποθήκη και πλυντήριο. Εχει επιφάνεια διαμερίσματος 186,90 τ.μ., επιφάνεια βοηθητικών χώρων (παταριού) 80 τ.μ. και συνολικό εμβαδόν 266,90 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 520.900 ευρώ.
–Διαμέρισμα (γραφεία), 222,10 τ.μ., το οποίο εκτείνεται σε δύο επίπεδα, εν μέρει στον δεύτερο όροφο και εν μέρει στον χώρο της στέγης, το οποίο αποτελείται στον Β’ όροφο, από είσοδο, χώλλ, διάδρομο επικοινωνίας, τρία δωμάτια, λουτρό, κουζίνα και W.C. Στη Βόρεια πλευρά του διαμερίσματος υπάρχει πατάρι, ανάμεσα στο επίπεδο του Β ορόφου και της στέγης, το οποίο αποτελείται αποθήκη και πλυντήριο. Στο επίπεδο της στέγης έχει τρεις αποθήκες. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 461.810 ευρώ.
-Διαμέρισμα εκτεινόμενο σε δύο επίπεδα εν μέρει στον δεύτερο όροφο και εν μέρει στον χώρο της στέγης, αποτελούμενο από είσοδο, χωλλ, και τρία δωμάτια, στο δε επίπεδο της στέγης από ένα δωμάτιο, αποθήκη, κουζίνα και λουτρό. Έχει επιφάνεια στο Β όροφο 92,30τ.μ. και στη στέγη 62,30 τ.μ. και συνολική επιφάνεια 154,60τ.μ. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 351.040 ευρώ. Έτσι, η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς φτάνει τα 1.961.770 ευρώ.
Το κτίριο έχει ανεγερθεί στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο σύμφωνα από το 1997. Σύμφωνα με εκτίμηση του 2016 πρόκειται για γωνιακό ακίνητο το οποίο ανακαινίσθηκε το 2002 περίπου. Το ακίνητο φαίνεται σε καλό επίπεδο συντήρησης και σε αυτό στεγάζεται ο εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη.
Το ιστορικό του εκδοτικού οίκου
Ο εκδοτικός οίκος «Νέα Σύνορα» ιδρύθηκε το 1972 και με την έκδοση των βιβλίων της Οριάνας Φαλάτσι και του διάσημου σκηνοθέτη Ελίας Καζάν, καθίσταται αμέσως γνωστός στην αγορά.
Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και συγκεκριμένα το 1974-1975 εκδίδονται τα βιβλία του Χορχέ Αμάντο καθώς και δεκάδες πολιτικά βιβλία που αποτελούν παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα της εποχής.
Από το 1979 τα βιβλία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες («Εκατό χρόνια Μοναξιάς») σημειώνουν ανεπανάληπτη επιτυχία για τα τότε εκδοτικά δεδομένα και καθ’όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1980, θα εκδοθούν βιβλία που επίσης θα σημειώσουν μεγάλη εκδοτική επιτυχία όπως «Περεστρόικα,» του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «Σατανικοί Στίχοι» του Σαλμάν Ρούσντι κ.α
Το 1993 δημιουργείται ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη με διακριτικό τίτλο «Νέα Σύνορα ΑΒΕ». Από τις αρχές του 1994 ο ΕΟΛ αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των εργασιών της προεκτύπωσης εντός της εταιρείας, προκειμένου να καθετοποιήσει το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται για την έκδοση ενός βιβλίου.
Το 1995, εποχή που εμφανίζονται τα πρώτα ελληνικά CD-ROM, δημιούργησε το τμήμα των ηλεκτρονικών εκδόσεων, με στόχο τη διείσδυση στην αγορά των νέων τεχνολογιών. Τα CD-ROM, τα CD-I και το Internet αποτέλεσαν ένα μεγάλο στοίχημα για τον ΕΟΛ που είχε στην κατοχή του υψηλής ποιότητας περιεχόμενο.
Το 1996 ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ξεκινάει την κατασκευή κτιρίων στο Βοτανικό συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ., που προορίζονται για κεντρικές αποθήκες και το 1997 η παραγωγή καθετοποιείται με την δημιουργία τμήματος προεκτύπωσης, ατελιέ και εκτυπωτικής μονάδας.
Το 1998 ο εξαγοράζει ολόκληρο το νεοκλασικό κτίριο συνολικής έκτασης 1.050 τ.μ. στην γωνία Σόλωνος και Ιπποκράτους, όπου και στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του.
Το 2001 γίνεται η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το 2004 εκδίδεται ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν, που αποτελεί ακόμη και μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες στην ελληνική αγορά.
Την επόμενη χρονιά, το 2005, προχωρά σε περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής με αγορά πεντάχρωμης εκτυπωτικής μηχανής και λίγο αργότερα την περίοδο 2006-2007 σε ανέγερση νέων ορόφων στο Βοτανικό συνολικής έκτασης 1.030 τ.μ.
Το οικονομικό αδιέξοδο του ομίλου
Ακολούθησε η συμμετοχή του Ομίλου σε διάφορες εκδοτικές προσπάθειες την ώρα όμως που ήδη η χώρα είχε εισέλθει στη σκοτεινή δεκαετία της οικονομικής κρίσης η οποία, μεταξύ άλλων, έπληξε καίρια το χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων.
Έτσι, η εμπλοκή της οικογένειας Λιβάνη με τους πλειστηριασμούς συνδέεται βασικά με το οικονομικό αδιέξοδο του ιστορικού εκδοτικού οίκου που ίδρυσε ο αείμνηστος Αντώνης Λιβάνης εξ απορρήτων συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019.
Το τιμόνι του εκδοτικού οίκου έχει περάσει από ετών στον Ηλία Λιβάνη και την αδελφή του Γιώτα που κατέχουν τις θέσεις του Αντιπροέδρου-Διευθύνοντος Συμβούλου και της Προέδρου αντίστοιχα. Όσον αφορά τα μετοχικά ποσοστά ο Ηλίας Λιβάνης ελέγχει το 34,35%, η Παναγιώτα (Γιώτα) Λιβάνη το 33,72%, η Αικατερίνη Λιβάνη (σύζυγος Αντωνίου) το 12,12% και λοιποί μέτοχοι το 19,80%.
Παρά την έντονη και πολύπλευρη παρουσία του στα εκδοτικά πράγματα ο όμιλος βαρύνεται με υψηλό δανεισμό, για τον οποίο έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις των βασικών µετόχων του. Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,49 εκατ. ευρώ το 2020, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημιογόνο και με τις συσσωρευμένες ζημίες (αποτελέσματα εις νέο) να φτάνουν τα 32 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται, η διοίκηση του ομίλου «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και φροντίζει για την εφαρμογή των διαδικασιών και ιδίως τη λήψη των μέτρων και πολιτικών που κρίνονται σκόπιμα και αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιχειρηματική συνέχεια και να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στο μικρότερο δυνατό βαθμό.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντισταθμίσει τη ζημιά από τη σταθεροποίηση των εσόδων, προχώρησε κατά την διάρκεια του 2021 στη χρήση των αναγκαίων μέτρων εφαρμόζοντας όλα τα κρατικά εργαλεία στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων (αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα Συν-εργασία, παράταση πληρωμής φόρων και εισφορών, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λπ.).Τα παραπάνω μέτρα, περιόρισαν ως ένα βαθμό τη μεγάλη ζημιά από τη μείωση των εσόδων και βοήθησαν στην κάλυψη όσο το δυνατόν του κεφαλαίου κίνησης».
Τα άλλα σφυριά
Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Λιβάνη και ιδιαίτερα ο Ηλίας Λιβάνης έχει βρεθεί αντιμέτωπος με δύο ακόμη πλειστηριασμούς. Ο ένας για διαμέρισμα ιδιοκτησίας του στη Φιλοθέη, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στις 590.000 ευρώ ωστόσο ο πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε αναστολή. Ο δεύτερος αφορούσε τη μονάδα αγροτικής παραγωγής «Ελληνική Ρίζα» στην περιοχή της Βέροιας, η οποία βγήκε σε πλειστηριασμό και άλλαξε χέρια πριν λίγους μήνες.
Σε ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Κωνσταντίνας Λεκκάκου & Συνεργατών, -νομικών εκπροσώπων του Ηλία Λιβάνη-, τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι με αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών αφενός ακυρώθηκε η διαταγή πληρωμής, βάσει της οποίας επισπευδόταν ο πλειστηριασμός που ήταν προγραμματισμένος για τις 13/9/2023, για το ακίνητο της Φιλοθέης, αφετέρου δίνεται η δυνατότητα για επίτευξη συνολικής ρύθμισης οφειλών του ίδιου του Ηλία Λιβάνη και της εταιρείας «Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνης ΑΒΕ», μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
Διαβάστε ακόμη:
- Προμελετημένη η δολοφονία της Κυριακής: Ο 39χρονος ήρθε από την Άρτα μόνο για αυτό – «Ο πατέρας της το είδε στο Facebook»
- Τέμπη: Ειδικοί σκύλοι ψάχνουν για DNA στο οικόπεδο με τα μπάζα 13 μήνες μετά
- Αντίνοος Αλμπάνης: Αντιδράσεις με tweet που γράφει για τη γυναίκα που αρνήθηκε να μπει στο ίδιο ασανσέρ με εκείνον
- Ιωάννα Παλιοσπύρου: Πήγε διακοπές στην Κούβα