Ακόρεστη και μάλιστα κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα παραμένει η «δίψα» των διεθνών επενδυτών για ελληνικές τραπεζικές μετοχές, συντηρούμενη από την εν εξελίξει μεταφορά αμερικανικών κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές και την διαφαινόμενη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε Ανεπτυγμένη Αγορά.
Μετά την αναβάθμιση της Moody’s φαίνεται πως ήρθησαν και τα τελευταία εμπόδια προκειμένου η Ελλάδα να χαρακτηριστεί αναπτυγμένη από αναπτυσσόμενη αγορά.
Στις 8 Απριλίου του 2025, οι αξιωματούχοι του δείκτη FTSE RUSSELL θα αποφασίσουν εάν και πότε θα αναβαθμίσουν την ελληνική αγορά σε Developed Market (αναπτυγμένη αγορά).
Σημειώνεται ότι ο FTSE Russell, μαζί με την S&P και τον Dow Jones, έχουν ήδη τοποθετήσει την ελληνική αγορά σε watchlist από τον Οκτώβριο του 2024 και δεν ανακοινωθεί κάτι τώρα τον Απρίλιο, τότε σίγουρα θα συμβεί τον Οκτώβριο του 2025.
Επίσης ο Morgan Stanley Capital International (MSCI, το αντίστοιχο της Moody’s στην αξιολόγηση και κατάταξη χρηματιστηριακών αγορών) το καλοκαίρι του 2025 και μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από τη Moody’s αναμένεται να “βάλει” για ένα χρόνο (έως το 2026) το ελληνικό χρηματιστήριο σε watchlist (αναμονή) για την αναβάθμιση σε Developed Market.
Τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν στο Radar ότι «Από την συνολική συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του έτους είναι γεγονός τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια του πλανήτη κάτι βλέπουν και γι’ αυτό αγοράζουν συστηματικά μετοχές των 4 Συστημικών Τραπεζών και 4-5 ακόμη blue chips. Για του λόγου το αληθές, προσθέτουν, η αξία των συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι κατά 40% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του πρώτου τριμήνου πέρυσι, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε τα 121 δισ. ευρώ που συγκρίνεται με το ΑΕΠ των 234 δισ. ευρώ του 2024 και με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που θέλει τις χρηματιστηριακές αγορές να αντιστοιχούν στο 75% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος».
Ενδεικτικό της επενδυτικής φρενίτιδας είναι το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου έχουν προστεθεί στην κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σχεδόν 8 δισ. ευρώ.
Με το πρώτο τρίμηνο του 2025 να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο Τραπεζικός Δείκτης κερδίζει +33,9% στο τρίμηνο και όσοι επέλεξαν την Alpha Bank στην αρχή του χρόνου σήμερα γράφουν κέρδη +48%, ενώ από την Εθνική κερδίζουν +33,8%, την Πειραιώς +41,35% και 21,48% από τη Eurobank.
Το σημείο κλειδί
Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, πάνω από το 30% της κεφαλαιοποίησης των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων εκπροσωπείται από funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές (emerging markets). Αν και εφόσον η κατάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλάξει, τότε αυτά τα funds εκ του καταστατικού τους θα αποεπενδύσουν από τις συγκεκριμένες μετοχές και εκτιμάται πως άλλα funds τα οποία επενδύουν στις αναπτυγμένες αγορές θα πάρουν την θέση τους.
Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι οι αλλαγές στα μετοχολόγια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να ανέλθουν στα 10 δις. ευρώ περίπου.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι με δεδομένη την εκρηκτική άνοδο των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του, οι αποτιμήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων δεν θεωρούν πια χαμηλές και άρα ελκυστικές συγκρινόμενες με αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Προφανώς και τα funds που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές θα αποχωρήσουν εγγράφοντας σημαντικά κέρδη για τα χαρτοφυλάκια τους ενώ αντίθετα τα funds που επενδύουν σε αναπτυγμένες αγορές θα αγοράσουν σχετικά ακριβά και ουσιαστικά θα πρέπει να δικαιολογήσουν την επένδυσή τους.
Αυτός μάλιστα θεωρείται από τους αναλυτές και ο βασικός λόγος για τον οποίον οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ρίξει μεγάλο βάρος της στρατηγικής τους στην ικανοποίηση των μετόχων τους και επιχειρούν να αναδείξουν και μια σειρά από business stories –όπως αυτό της πιστωτικής επέκτασης κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία – που δύσκολα συναντούν οι επενδυτές σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
35 δισ. νέα δάνεια στην τριετία
Σε όλες τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους των μεγάλων επενδυτικών του πλανήτη οι Έλληνες τραπεζίτες παρουσιάζουν σχέδια για πιστωτική επέκταση περί το 7% έως 8% το 2025, δηλαδή νέα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου και με δεδομένο πως τα επιτόκια θα κινηθούν περί το 2% στο χαμηλότερό τους επίπεδο εντός έτους, η επέκταση αυτή θα τους επιτρέψει να αποκομίσουν και πολύ σημαντικά κέρδη, διατηρώντας σταθερή την αναπτυξιακή τροχιά της τελευταίας τριετίας.
Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ρυθμό πιστωτικής επέκτασης κοντά στο +9% μειωμένο έναντι του 2024 (+13,9%) ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα υψηλή επίδοση η υψηλότερη στην Ευρώπη. Για το 2026 οι τράπεζες εκτιμούν ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα προσεγγίζει τα 12 δισ. ευρώ ενώ το 2027 θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.
Συνολικά οι συστημικές τράπεζες προβλέπουν για το 2025-2027 μια ισχυρή τριετία ανάπτυξης προσβλέποντας σε ισχυρή πιστωτική επέκταση και τις χορηγήσεις «καθαρών» νέων δανείων, δηλαδή νέα δάνεια μείον αποπληρωμές υφισταμένων δανείων, να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ στην 3ετία.
Η ισχυρή ανάπτυξη των εργασιών των τραπεζών τροφοδοτείται από την ανοδική πορεία της εγχώριας οικονομίας, η οποία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Οι τράπεζες προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2,3% για φέτος και το 2026 και κοντά στο 2% το 2027 με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να δίνουν σημαντική ώθηση σε μεγάλα επενδυτικά έργα.
Διαβάστε ακόμη:
- Η ΔΕΗ… πέρα από το ρεύμα: Νέες δραστηριότητες, νέες αγορές, νέο πρόσωπο
- Ξεκινά ξανά το mega project του καλωδίου Κρήτης–Κύπρου–Ισραήλ: Επιστροφή στα ανοιχτά Καρπάθου και Κάσου
- Αναστάτωση προκαλεί ανάρτηση Τραμπ με βίντεο από βομβαρδισμό στην Υεμένη
- Οι 18 δισεκατομμυριούχοι celebrities του 2025 από το Forbes