Το πρωτοφανές ακόμη και για τον πάντα απρόβλεπτο και ασυγκράτητο Ελον Μασκ ξέσπασμα του πριν από λίγες μέρες εναντίον των εταιρειών που αποσύρουν τις διαφημιστικές τους καταχωρήσεις με ύβρεις ακόμη και επί προσωπικού εναντίον των επικεφαλής αυτών των εταιρειών έγινε υπό το καθεστώς οικονομικής ασφυξίας στην οποία βρίσκεται η πλατφόρμα κυριολεκτικά από την πρώτη μέρα που την εξαγόρασε ο Αμερικανός μεγιστάνας.

Ο Μασκ στο ξέσπασμα που έκανε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε το ενδεχόμενο πτώχευσης του X αλλά οι ύβρεις που εξαπέλυσε συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας. Την εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρείας εξαιτίας της απώλειας των διαφημιστικών εσόδων την είχε περιγράψει ο Μασκ κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας πριν από μερικούς μήνες.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Όταν οριστικοποιήθηκε η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ πολλές εταιρείες είχαν αποφασίσει να διακόψουν προσωρινά τις διαφημιστικές τους καταχωρήσεις αναμένοντας τις αποφάσεις του για την στρατηγική της πλατφόρμας αφού οι δημόσιες τοποθετήσεις του το προηγούμενο διάστημα έδειχναν ότι θα ανέτρεπε την πολιτική δημοσίευσης αναρτήσεων και περιεχομένου της πλατφόρμας και θα επέτρεπε τη δημιουργία ενός τοξικού και ρατσιστικού περιβάλλοντος.

Ο Μασκ υπό το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου όπως ο ίδιος την περιέγραφε και καθόριζε απενεργοποίησε όλα τα φίλτρα παρεμπόδισης τοξικού και ρατσιστικού περιεχομένου στην πλατφόρμα επιτρέποντας παράλληλα την επιστροφή στην πλατφόρμα μεμονωμένων χρηστών ή οργανωμένων ομάδων με τοξικό και ρατσιστικό λόγο που είχαν αποκλειστεί από αυτή.

Όπως ήταν αναμενόμενο η αποχώρηση εταιρειών που διαφημίζονταν στην πλατφόρμα που μετονομάστηκε από Twitter σε X συνεχιζόταν με σταθερό ρυθμό κάθε μήνα με τον Μασκ όμως να μην υποχωρεί και να επιμένει στην τακτική της δημοσίευσης τοξικού και ρατσιστικού περιεχομένου. Κερασάκι στην τούρτα ήταν ένα αντισημιτικό σχόλιο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα από κάποιο χρήστη το οποίο ο Μασκ έσπευσε να επιδοκιμάσει. Κολοσσοί όπως η Disney, η Paramount και η NBCUniversal διέκοψαν αμέσως μετά την ανάρτηση του Μασκ τη συνεργασία με το X ενώ το ίδιο έκανε και IBM μετά την εμφάνιση της διαφήμισης της μαζί με φιλοναζιστικό περιεχόμενο.

Όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά το ξέσπασμα του Μασκ και τις ύβρεις που εξαπέλυσε εναντίον των εταιρειών που αποχώρησαν κατηγορώντας τις για οικονομικό εκβιασμό διέκοψε τη διαφημιστική του δαπάνη στο X ένας ακόμη κολοσσός και πιο συγκεκριμένα η Walmart. «Αν η εταιρεία καταρρεύσει αυτό θα συμβεί εξαιτίας του διαφημιστικού μποϊκοτάζ και αυτό θα οδηγήσει στην πτώχευση» ανέφερε ο Μασκ στο οικονομικό συνέδριο DealBook Summit που οργανώνουν οι New York Times την περασμένη Τετάρτη.

Όλα τα στελέχη του μάρκετινγκ και της διαφημιστικής αγοράς συμφωνούν ότι οι κινήσεις του Μασκ έτσι και αλλιώς είχαν φέρει σε εξαιρετικά δεινή θέση την πλατφόρμα από οικονομικής απόψεως και τα όσα είπε στο συνέδριο απλά ήταν πιθανότατα η ταφόπλακα. «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι επιστροφής των εταιρειών που έχουν αποχωρήσει από το X. Τα χρήματα έφυγαν και κανείς δεν φαίνεται να έχει σκοπό να επενδύσει ξανά εκεί» υποστηρίζει ο Μαρκ Γκέι, στέλεχος της εταιρείας παροχής συμβουλών μάρκετινγκ Ebiquity.

Νομικοί αναφέρουν ότι ο Μασκ βρίσκεται αυτή την στιγμή με την πλάτη στον τοίχο από την στιγμή που για την εξαγορά της εταιρείας πήρε τραπεζικά δάνεια συνολικού ύψους 13 δισ. δολαρίων τα οποία έχει συμφωνήσει να αποπληρώνει δίνοντας περίπου 1,2 δισ. ετησίως στις τράπεζες.

Ο Τζάρεντ Ελίας, καθηγητής νομικής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναφέρει ότι η μόνη ορατή κίνηση αυτή την στιγμή για τον Μασκ είναι να πάει στις τράπεζες και να ζητήσει μεταβολή των όρων αποπληρωμής με περίοδο χάριτος για να μην πληρώσει δόσεις για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και οι τράπεζες θεωρήσουν ότι κινδυνεύει άμεσα η επένδυση τους θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν την πλατφόρμα σε πτώχευση. Αυτό αρχικά θα σημαίνει ότι θα κληθεί ο Μασκ να εμφανισθεί σε δικαστήρια γεγονός που θα του κάνει τεράστια ζημιά στο προφίλ του και παράλληλα θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την λήψη τραπεζικών δανείων για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συνολικά. Αν φτάσουμε ως εκεί αυτό θα σημαίνει πιθανότατα ότι και ο ίδιος ο Μασκ θα θέλει να βγάλει από την πρίζα την πλατφόρμα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες έχουν το πάνω χέρι αφού θα μπορούν να οδηγήσουν την πλατφόρμα σε χρεωκοπία, να επιβάλουν την αποχώρηση του Μασκ και την ανάληψη της διοίκησης από κάποιο διαχειριστή και στη συνέχεια να βάλουν και πάλι την πλατφόρμα στην πρίζα» λέει ο Ελίας.

Όπως φαίνεται οι όποιες εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και άμεσες για να δούμε αν ο Μασκ βρει τρόπο να ξεφύγει από το σπιράλ θανάτου που ο ίδιος έβαλε με τις αποφάσεις και την συμπεριφορά του το X ή αν θα αποχωρήσει από αυτό παραδίδοντας το στις τράπεζες ή άλλο επενδυτή ή αν απλά η πλατφόρμα εξαφανιστεί απλά από τον κυβερνοχώρο.

Διαβάστε ακόμη: