Προβάδισμα στα αιολικά έναντι των φωτοβολταϊκών θέλει να δώσει ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης.

Υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο ακόμη και για αλλαγή της Υπουργικής για τις προτεραιότητες όπως λένε στο Υπουργείο.

Αντιστροφή στη ροπή εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών εξετάζει να θέσει σε εφαρμογή του ΥΠΕΝ, με σκοπό να επέλθει μεγαλύτερη τεχνολογική ισορροπία στο εγχώριο «πράσινο» ενεργειακό μίγμα.

Το υπουργείο έχει βάλει στο μικροσκόπιο πιθανές παρεμβάσεις, ώστε στα επόμενα «κύματα» σταθμών ΑΠΕ που θα αναπτυχθούν, να ενισχυθεί η παρουσία των αιολικών, έναντι των ηλιακών πάρκων.

Μέχρι σήμερα από το υπουργείο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, για το κατά πόσο θα προχωρήσει ή όχι σε κάποια ανάλογη κίνηση.

Όπως είναι φυσικό, δεν έχει «κλειδώσει» επίσης με ποιο τρόπο θα προωθηθεί η ενίσχυση της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας – στην περίπτωση που τελικά καταληχθεί πως θα γίνει μία τέτοια παρέμβαση.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες, μία από τις λύσεις που μελετώνται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να υπάρξει σχετική τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης με τις σειρές προτεραιότητας για εξέταση νέων αιτημάτων για όρους σύνδεσης στο ΕΣΜΗΕ.

Με την τροποποίηση, θα μεταφερθούν σε ανώτερη Ομάδα αιτήματα για υποψήφια αιολικά πάρκα.

Ίσως αλλάξει και η υπουργική απόφαση της ισορροπίας των ΑΠΕ

Μάλιστα, μία εκδοχή αυτού του σεναρίου είναι να δημιουργηθεί μία νέα Ομάδα που θα «τοποθετηθεί» πάνω από την Ομάδα Β – όπου περιλαμβάνονται τα αιτήματα για PPAs (Διμερείς Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και είναι η επόμενη που θα εξετάσει ο ΑΔΜΗΕ, μόλις ολοκληρώσει όλα τα αιτήματα της Ομάδας Α. Μία πιο μετριοπαθής εκδοχή, της ίδιας λύσης, είναι τα αιτήματα της νέας Ομάδας που θα δημιουργηθεί, να εξετάζονται εναλλάξ με τις αιτήσεις της Ομάδας Β.

Ως γνωστόν τα PPAs είναι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με μακροπρόθεσμη σύμβαση μεταξύ ενός παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και ενός πελάτη, συνήθως μιας κοινής ωφελείας, μιας κυβέρνησης ή μιας εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ προβληματίζεται έντονα με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο εγχώριο ηλεκτρικό μίγμα, με την «ηγεμονία» που έχουν αποκτήσει τα φωτοβολταϊκά έναντι των υπόλοιπων τεχνολογιών. Οι συνθήκες αυτές έχουν προκαλέσει την ολοένα και πιο συχνή κατάρρευση των χονδρεμπορικών τιμών στις ώρες πέριξ του μεσημεριού, με επίσης ολοένα μεγαλύτερες περικοπές «πράσινης» παραγωγής.

Το τοπίο αυτό έχει ως συνέπεια η θετική επίδραση των ΑΠΕ στη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό «παράθυρο» του 24ωρου, με συνέπεια να ψαλιδίζονται τα οφέλη των τελικών καταναλωτών στην ελάττωση του ενεργειακού τους κόστους, από το «πρασίνισμα» της ηλεκτροπαραγωγής. Λύσεις όπως η μετατροπή του νυχτερινού τιμολογίου σε διζωνικό, ή η κυκλοφορία των δυναμικών τιμολογίων που προωθεί το ΥΠΕΝ, μπορούν όντως να ενισχύσουν το κέρδος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – ωστόσο μόνο για το ποσοστό της κατανάλωσης που είναι ευέλικτη και μπορεί να μεταφερθεί στις ζώνες χαμηλών χονδρεμπορικών τιμών.

Την ίδια στιγμή, τις πρώτες ώρες μετά τη δύση του ήλιου οι χονδρεμπορικές τιμές σημειώνουν απότομη άνοδο, με συνέπεια να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα οι μέσες μηνιαίες τιμές – που αποτελούν και τον «δείκτη» με τον οποίο διαμορφώνουν οι προμηθευτές τα τιμολόγιά τους.

Για αυτό τον λόγο, σχεδιάζεται η εμπροσθοβαρής ενίσχυση των μπαταριών – μάλιστα, πλέον χωρίς επιδότηση. Ωστόσο, έμμεσα ή άμεσα, το κόστος των σχετικών επενδύσεων θα «περάσει» στον τελικό καταναλωτή.

Μία ενίσχυση της διείσδυσης των αιολικών, όπως είναι φυσικό, θα «μεταφραζόταν» σε συγκράτηση των επενδύσεων για νέα φωτοβολταϊκά. Και ως προς αυτό το σκέλος, το ΥΠΕΝ βρίσκει αρκετά επιχειρήματα που δικαιολογούν την παρέμβαση. Πρώτο και σημαντικότερο είναι ο επενδυτικός «πυρετός» που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο, με συνέπεια να θεωρείται ήδη προεξοφλημένο ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του ΕΣΕΚ για την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών έργων το 2030.

Επίσης, κάθε νέο φωτοβολταϊκό που προστίθεται επιβαρύνει με επιπλέον περικοπές (και συχνότερες καταρρεύσεις των χονδρεμπορικών τιμών) όλο το χαρτοφυλάκιο που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, «ψαλιδίζοντας» τα έσοδά του. Επομένως, μία συγκράτηση σε καινούρια ηλιακά πάρκα θα μείωνε τις πιθανότητες να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια σε επικίνδυνο βαθμό οι περικοπές (ή οι αρνητικές και μηδενικές χονδρεμπορικές τιμές), ώστε να «παγώσει» επενδυτικά ο κλάδος.

Μάλιστα, καθώς οι ηλιακές συνθήκες είναι περίπου παρόμοιες στις γειτονικές χώρες -στις οποίες επίσης έχει «πάρει κεφάλι» η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών- τις ώρες που επικρατούν συνθήκες υπερεπάρκειας «πράσινης» παραγωγής στη χώρα μας, το ίδιο ισχύει και στις όμορες αγορές. Επομένως, ούτε οι εξαγωγές μπορούν να αποτελέσουν αντίδοτο στις περικοπές.

Νίκος Τσάφος: Οδικός χάρτης η ηλεκτροπαραγωγή του καλοκαιριού

Την εικόνα του μείγματος της ηλεκτροπαραγωγής τον Ιούλιο σχολίασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας.

Όπως παρατηρεί, η ενέργεια από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς και από υδροηλεκτρικά κάλυψε σχεδόν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας για ηλεκτρισμό τον Ιούλιο, όμως το ποσοστό αυτό είχε μεγάλες διακυμάνσεις όχι μόνο σε ημερήσια, αλλά και σε ωριαία βάση.

«Σε αυτή την εικόνα βλέπω την τεράστια δυναμική της ηλιακής ενέργειας, την πολύ μεγάλη μεταβλητότητα της αιολικής ενέργειας- και τις υποσχέσεις της στις καλές ώρες, την σημασία της υδροηλεκτρικής ενέργειας που περιορίζεται σε έναν χρόνο χαμηλών βροχοπτώσεων, το τεράστιο κενό που προκύπτει μόλις δύει ο ήλιος, τις μεγάλες διακυμάνσεις της ζήτησης ακόμα και σε έναν μόνο μήνα και την βουτιά των ηλεκτρικών φορτίων μέσα στο Σαββατοκύριακο», τονίζει ο κ. Τσάφος.

Και προσθέτει: «Η εικόνα αυτή είναι επίσης ο οδικός χάρτης για το μέλλον. Καθώς αυξάνουμε την πράσινη δυναμικότητα, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την ευελιξία, μέσω της αποθήκευσης, της απόκρισης στη ζήτηση, τους κατανεμόμενους πόρους χαμηλού αποτυπώματος και τις διασυνδέσεις. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η συνεχιζόμενη έκρηξη στις ΑΠΕ θα μεταφραστεί σε πιο προσιτές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές».

Διαβάστε ακόμη: