Απόλυτα έγκυρες τραπεζικές πηγές που ενεπλάκησαν ενεργά στην υπόθεση, με πληροφορούν ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης της υπερχρεωμένης Χαλυβουργίας Ελλάδος, του επιχειρηματία Μάνεση, που επιμελήθηκε κυρίως η Alpha Bank και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η καθαρογραφή της υπόθεσης! Για την αντικειμενικότητα της σχετικής είδησης, η στήλη την επιβεβαίωσε και από αρμόδιες έγκυρες τραπεζικές πηγές!

Στην πράξη, για να καταλαβαίνετε, το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα Haircut της τάξης του 87% στα χρέη μαμούθ της Χαλυβουργίας Ελλάδος προς την ΔΕΗ, τα οποία ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ (82 εκατ. αν δεν απατώμαι) ενώ το υπόλοιπο 13% των οφειλών προς την εισηγμένη επιχείρηση θα καταβληθεί μέσα από 3μηνιαίες καταβολές επί μία 10ετία!

Αναμφίβολα πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για την βιομηχανία, της οποίας παρεμπιπτόντως η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ δεν της είχε κόψει τη ρεύμα, παρά τα χρέη των 82 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με την Χαλυβουργική των Αγγελόπουλων, που για χρέος 20 εκατ. ευρώ της είχαν κατεβάσει τους διακόπτες!

Αντιθέτως η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την ΔΕΗ η οποία και θα πρέπει να διαγράψει απαιτήσεις από τους ισολογισμούς της και τις λογιστικές καταστάσεις!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ παρέστη στο δικαστήριο και διεκδίκησε τα οφειλόμενα, τασσόμενη κατά του σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο ωστόσο στήριξαν οι λοιποί πιστωτές, μεταξύ των οποίων συστημικές τράπεζες, servicers και ξένα funds που εξυπηρετούν τις δικές τους προσωπικές επιχειρηματικές και οικονομικές σκοπιμότητες!

Προς την Lamda: Να μη μετατραπεί το Ελληνικό σε …μπλοκ «εργατικών» κατοικιών και διαμερισμάτων όπως στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Γιουγκοσλαβία και την Τσεχοσλοβακία!!!

Όλα καλά θα πάνε με το ομολογιακό της Lamda, μου λένε οι τράπεζες, οι οποίες άλλωστε δεν συνηθίζουν να αφήνουν τους πελάτες τους παραπονεμένους και στο τέλος της ημέρας «σκουπίζουν» όλα τα τυχόν αδιάθετα!

Βεβαίως το επιτόκιο θα είναι τσιμπημένο, πέριξ του 5% ίσως και plus, ωστόσο εκείνο που έχει σημασία είναι η διασφάλιση της ρευστότητας για την «ισχυρή ομάδα;» της Lamda η οποία θα συνεχίσει το έργο της (;;;) στο εμβληματικό project!

Βεβαίως, για να είμαι ειλικρινής, επειδή έργο δεν βλέπω, ούτε συμφωνία στην επαναδιαπραγμάτευση με την Αβαξ, ούτε κτιριακά, ούτε αθλητικά έργα, ούτε υποδομές, εκφράζω δημοσίως την ανησυχία μου μην τυχόν το Ελληνικό εξελιχθεί αποκλειστικά και μόνο σε real estate project και ξυπνήσουμε ένα πρωί και δούμε την ολική επαναφορά του πρώην Ανατολικού μπλοκ, στην παραλιακή!!!

Δηλαδή συγκροτήματα κατοικιών, που σε όγκο, μέγεθος, αρχιτεκτονική και σημειολογία παραπέμπουν στις …εργατικές κατοικίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Πολωνίας, της Ρουμανίας , της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας…

Silver alert!!! Χάθηκε ο Father Alex!!! Δεν εμφανίστηκε στη δεξίωση του πρέσβη των ΗΠΑ!!!! Έφυγε ή τον έστειλαν από εκεί που ήρθε;

Πού χάθηκε ξαφνικά ο Father Alex κατά κόσμον Καρλούτσος; Όπως έλεγαν κάποτε οι παλαιότεροι «Πού χάθηκε ο Τζει Αρ;» όταν παρακολουθούσαν την περίφημη σαπουνόνερα Ντάλλας στους δέκτες της μικρής οθόνης τη δεκαετία του 80! (Άσχετο: πρωταγωνιστεί και μια φίλη μου από Ανεξάρτητη Αρχή εκεί)!

Ο εμβληματικός Father Alex, γνωστός σε όλη την Βόρειο Αμερική ως ο νταραβεριτζής με τα «μαύρα ράσα», που εμφανίζεται ως ο μέντορας και καθοδηγητής του Τζώρτζ Τσούνη τον οποίο φέρεται να επέβαλε – όπως ισχυρίζεται στους εν Ελλάδι επιχειρηματίες συνομιλητές του- στον πρόεδρο Μπάιντεν, παραδόξως δεν έδωσε το «παρών» στην δεξίωση που παρέθεσε στην πρεσβευτική κατοικία, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα!!!

Γιατί άραγε; Τι συνέβη; Αληθεύει ότι τον έπιασε …κοιλόπονος; Ή μήπως την έκανε πίσω για Αμερική; Έφυγε ή τον έδιωξαν; Κοινώς, μήπως κάποιοι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική, τον πήραν χαμπάρι και τον έστειλαν από εκεί που ήρθε; Λέω μήπως; Η ιστορία θα τα δείξει όλα στο τέλος της ημέρας! Άλλωστε ακόμη κι αν ο Father Alex έφυγε, έμεινε στο πόδι του ο υιός! Ο Μάικλ…

Το λαθρεμπόριο λιπασμάτων στην Ελλάδα, οι Ρώσοι που κρύβονται από πίσω, ο έλεγχος από Αρχές και Υπηρεσίες και ο φάκελλος στο ξέπλυμα!

Μια περίεργη ιστορία λαθρεμπορίου λιπασμάτων και σιτηρών, κυρίως διά μέσω Βουλγαρίας από την οποία ξεπλένονται κλεμμένα κυρίως προϊόντα και αναζητείται εναγωνίως ρευστότητα σε cash, διερευνούν οι Αρχές και οι Μυστικές Υπηρεσίες Ελλάδας και ΗΠΑ!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πίσω από το σύστημα λαθρεμπορίου που δρα στην βαλκανική και έχει ως σημείο αναφοράς και τελικό αποδέκτη την Ελλάδα, βρίσκονται και ρωσικά συμφέροντα που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσα από την νομιμοποίηση και το ξέπλυμα των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη οι Υπηρεσίες έχουν κάνει το εν λόγω σύστημα λαθρεμπορίου λιπασμάτων «φύλλο και φτερό» και ήδη έχει προωθηθεί σχετικός φάκελος, όπως και στην περίπτωση Τράγκα, στην Αρχή για το ξέπλυμα, η οποία και αναμένεται να αναλάβει δράση, παγώνοντας τραπεζικούς λογαριασμούς και ελέγχοντας τις σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα…

2 αλήθειες και 1 «ψέμα» από την Dimand!

Θα έχετε προφανώς καταλάβει ότι το «σύστημα Dimand» δεν μου είναι πολύ συμπαθές! Ούτε με πάνε, ούτε τους πάω! Δεν το κρύβουν, ούτε το κρύβω! Ξέρετε, χρόνια τώρα μου τη δίνουν στα νεύρα όλοι αυτοί που είναι «και από δω και από κει»!!!

Γιατί πιστεύω ότι «δεν μπορείς να έχεις δύο πόδια σε δύο βάρκες»!!! Βεβαίως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε όχι για δύο αλλά για 5-6 διαφορετικές βάρκες! Τους θυμάμαι άλλωστε από την εποχή Κόκκαλη – Λούβαρη στο Καραϊσκάκη! Τα έργα και τις ημέρες τους. Τις καντίνες και τα γυμναστήρια! Τέλος πάντων!

Στην επιλεκτική συζήτηση – συνάντηση με τους δημοσιογράφους, είπαν 2 μεγάλες αλήθειες και 1 ψέμα!

Αναφέρθηκαν εμφατικά πρώτον, στο αυξημένο και μεγάλο κόστος κατασκευής κατοικιών και γραφείων που δημιουργεί πλέον μεγάλα ρίσκα σε επενδυτές και κατασκευαστές και δεύτερον, στην «φούσκα» των τιμών στο real estate όπου επικρέμαται ο κίνδυνος κάποια στιγμή να σκάσει!!!

Το «ψέμα» αφορά την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), η οποία φέρεται να μην μπαίνει στην δημόσια προσφορά λόγω θέματος δήθεν εσωτερικής πληροφόρησης!!!

Είναι προφανές πως η εκδοχή αυτή στερείται βάσης! Δηλαδή όλοι αυτοί που μπαίνουν, από τους Λάτσηδες μέχρι τα λοιπά funds δεν είχαν πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες; Δεν τους έχουν γίνει παρουσιάσεις; Δεν έχουν παρατεθεί οικονομικά – λογιστικά δεδομένα και προοπτικές;