Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η αίτηση της εταιρίας «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την έγκριση του περιεχομένου ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών κυριότητας του ΤΧΣ και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με καταβολή μετρητών .

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο προβλέπεται ότι η διάθεση των 182.943.031 μετοχών θα γίνει ως εξής:

ι) με δημόσια προσφορά σε ιδιώτες και Ειδικούς Επενδυτές στην Ελλάδα («Ελληνική Δημόσια Προσφορά») και

ιι) ιδιωτικές τοποθετήσεις σε ειδικούς θεσμικούς αγοραστές στο εξωτερικό (Διεθνή προσφορά).

Ο πωλητής θα έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς (upsize option) τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών κατά έως 18.291.303 μετοχές.

Η ονομαστική αξία της μετοχής ανήλθε σε 1 ευρώ ενώ το εύρος τιμών καθορίστηκε σε 5 ευρώ έως 5,44 ευρώ για το 20 % της Εθνικής Τράπεζας.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων αναμένεται να ανέλθουν σε ποσό εώς 985 εκ.

Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι σύμφωνα με το δελτίο

Κίνδυνοι που Σχετίζονται με τις Μακροχρόνιες Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης της Ελληνικής Δημοκρατίας της Προηγούμενης Δεκαετίας, την Έξαρση της COVID-19, τις Εξελισσόμενες Γεωπολιτικές Αναταράξεις, τις Πληθωριστικές Πιέσεις και τις Μακροοικονομικές Προοπτικές στην Ελλάδα.

• Οι οικονομικές προοπτικές και η δημοσιονομική θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, της πανδημίας COVID-19 από το 2020 και της εκτίναξης του πληθωρισμού από το 2021, σε συνδυασμό με αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και σημαντικούς ακόμη κινδύνους για τις ενεργειακές προοπτικές. Η αναζωπύρωση του κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είχε ουσιώδη δυσμενή επίδραση στις δραστηριότητες του Ομίλου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης ή αδυναμία άντλησης κεφαλαίων.

Κίνδυνοι που Σχετίζονται με τη Συμμετοχή του ΤΧΣ

• Το ΤΧΣ, ως κύριος Μέτοχος της Τράπεζας και ενόψει των ειδικών εκ του νόμου δικαιωμάτων του, έχει και θα συνεχίσει να έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων του Ομίλου.

Κίνδυνοι που Σχετίζονται με τις Δραστηριότητες του Ομίλου

• Η μεταβλητότητα των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα καθαρά έσοδα από τόκους του Ομίλου και να έχει άλλες δυσμενείς συνέπειες.
• Ο Όμιλος είναι εκτεθειμένος σε πιστωτικό κίνδυνο, κίνδυνο αγοράς, πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, κίνδυνο ρευστότητας, κίνδυνο επιτοκίου στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο, λειτουργικό κίνδυνο (συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υποδειγμάτων), στρατηγικό/επιχειρηματικό κίνδυνο (πρωτογενείς τύποι κινδύνου), κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, καθώς και σε κίνδυνο προμηθευτή/τρίτου μέρους.
• Εάν ο Όμιλος δεν διαχειριστεί αποτελεσματικά τον πιστωτικό κίνδυνο, η επιχειρηματική του δραστηριότητα, η οικονομική του κατάσταση, τα λειτουργικά αποτελέσματα και οι προοπτικές του θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά σε σημαντικό βαθμό.
• Ο Όμιλος ενδέχεται να μην είναι σε θέση να μειώσει περαιτέρω το υπόλοιπο ΜΕΑ, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ουσιώδη δυσμενή επίδραση στα λειτουργικά αποτελέσματα και την οικονομική του κατάσταση.
• Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να έχουν δυσμενή επίδραση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου και στα μελλοντικά υπόλοιπα ΜΕΑ.
Νομικοί, κανονιστικοί κίνδυνοι και κίνδυνοι συμμόρφωσης.

• Εάν δεν επιτραπεί στον Όμιλο να συνεχίσει να αναγνωρίζει το κύριο μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων («ΑΦΥ») ως εποπτικό κεφάλαιο ή ως στοιχείο ενεργητικού, τα λειτουργικά αποτελέσματα και η οικονομική του κατάσταση θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά σε σημαντικό βαθμό.
• Οι δραστηριότητες του Ομίλου υπόκεινται σε όλο και πιο περίπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο, πράγμα που ενδέχεται να αυξήσει το κόστος συμμόρφωσης και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
• Ο Όμιλος ενδέχεται να υποχρεωθεί να διατηρεί πρόσθετο κεφάλαιο και ρευστότητα ως αποτέλεσμα ρυθμιστικών αλλαγών ή άλλως.
• Ο Όμιλος υπόκειται στο ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο εξυγίανσης, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή και μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες απαιτήσεις συμμόρφωσης ή κεφαλαίων και θα υπαγορεύσει τη διαδικασία εξυγίανσης του Ομίλου.
• Η εφαρμογή των Ελάχιστων απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (“MREL”) στο πλαίσιο της BRRD μπορεί να επηρεάσει την κερδοφορία του Ομίλου.

Διαβάστε ακόμη: