Η Angela Flowers, μία από τις πιο σημαίνουσες εμπόρους μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Λονδίνου, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από τον γιο της Matthew Flowers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Flowers υπερασπίστηκε καλλιτέχνες όπως ο Tom Phillips, η Penny Slinger και ο David Hockney κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που εκτείνεται σε περισσότερα από 50 χρόνια.

Σήμερα, η Flowers Gallery έχει έναν κατάλογο 50 καλλιτεχνών και λειτουργεί σε δύο τοποθεσίες στο Λονδίνο (Cork Street, στο Mayfair, και Kingsland Road, στο Shoreditch).

Αφού εργάστηκε ως εισαγωγέας κινηματογράφου στη δεκαετία του 1950, ο Flowers ξεκίνησε να ανοίξει έναν εμπορικό χώρο τέχνης που αισθάνθηκε λιγότερο εκφοβιστικός.

«Πολλοί άνθρωποι φοβόντουσαν να πάνε σε γκαλερί εκείνη την εποχή επειδή ήταν τόσο μοχθηροί. Ήθελα να ανοίξω μια φιλική γκαλερί και να βοηθήσω νεότερους καλλιτέχνες», είπε στους Sunday Times το 2013.

Η πρώτη της γκαλερί άνοιξε στη Lisle Street, στο Soho, το 1970, ξεκινώντας με μια έκθεση έργων του ζωγράφου Patrick Hughes.

Η γκαλερί μετακόμισε τα επόμενα χρόνια σε άλλες τοποθεσίες του Λονδίνου στο Portland Mews και στο Tottenham Mews (ο χώρος της Cork Street άνοιξε το 2000).

Το 1988, η Flowers Gallery πρόσθεσε έναν χώρο στο East End πριν ο κόσμος της τέχνης συγκεντρωθεί σε αυτό το μοντέρνο μέρος της πρωτεύουσας, ξεκινώντας από τη Richmond Road στο Hackney.

Στην εναρκτήρια έκθεση, Contemporary Portraits, παρουσιάστηκαν έργα των Lucian Freud, Eduardo Paolozzi και Frank Auerbach. Μια άλλη γκαλερί Flowers άνοιξε στο Χονγκ Κονγκ το 2020.

Διαβάστε ακόμη: