Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Λόρδος Jacob Rothschild, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σε μια δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων PA τη Δευτέρα, η οικογένεια του Rothschild  είπε ότι «ο πατέρας μας Τζέικομπ ήταν μια ισχυρή παρουσία στις ζωές πολλών ανθρώπων» και ότι «θα ταφεί σύμφωνα με τα εβραϊκά έθιμα σε μια μικρή οικογενειακή τελετή».

Μέλος της γνωστής βρετανικής τραπεζικής δυναστείας, ο Rothschild έγινε πρόεδρος της RIT Capital Partners το 1988 και παραιτήθηκε το 2019.

Όπως γράφουν οι Financial Times, μεταξύ 2003 και 2008, ο Rothschild ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της τηλεόρασης BSkyB. Υπήρξε επίσης εκτεταμένος προστάτης των τεχνών, υπηρετώντας ως πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης μεταξύ 1985 και 1991 και πρόεδρος του Heritage Lottery Fund από το 1994 έως το 1998.

Σε ένα tweet στο X, το Ίδρυμα Rothschild είπε ότι «με βαθιά λύπη ανακοινώνει τον θάνατο του Λόρδου Rothschild, επιχειρηματία, επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και πολιτιστικό ηγέτη».

«Θα λείψει πολύ στην οικογένειά του, στους συναδέλφους του και στους πολλούς φίλους του», προστίθεται.

Το who is who

Ο Rothschild σπούδασε στο Eton College πριν σπουδάσει ιστορία στο κολέγιο Christ Church του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ίδρυσε επίσης την Windmill Hill Asset Management για να διαχειριστεί το φιλανθρωπικό χαρτοφυλάκιο της οικογένειας και ήταν πρόεδρος των διαχειριστών για τη φιλανθρωπική οργάνωση The Rothschild Foundation.

Μία από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές του δεσμεύσεις ήταν στο Waddesdon Manor και στο κτήμα Waddesdon στο Buckinghamshire, έχοντας αναλάβει τη διαχείριση για λογαριασμό του National Trust από την ξαδέρφη του Dorothy de Rothschild το 1988.

Ήταν παντρεμένος για περισσότερα από 50 χρόνια με τη Σερένα, η οποία πέθανε το 2019 και με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά – τη Χάνα, την Μπεθ, την Έμιλι και τη Νατ – και πολλά εγγόνια.

Οι σχέσεις με την Ελλάδα

Οι σχέσεις των Rothschild με την Ελλάδα ξεκινούν προτού καν δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, αφού συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ που χορήγησε τα δύο δάνεια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1824, ενώ αργότερα ήταν και από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841.

Διαβάστε ακόμη: