Έφυγε από τη ζωή ο εξαίρετος δικηγόρος Θανάσης Βαρλάμης, αφήνοντας τον νομικό κόσμο της χώρας φτωχότερο.

Ο γνωστός νομικός, ο οποίος διένυσε τη δίκη του μοναδική διαδρομή στα ακροατήρια της χώρας και αφήνει ως παρακαταθήκη πλούσιο επιστημονικό έργο, ταλαιπωρούνταν το τελευταίο διάστημα από προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετώπιζε με σθένος και χαμόγελο. Δυστυχώς δεν άντεξε και άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή νοσηλευόμενος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Θανάσης Βαρλάμης – Αντιδικτατορική δράση και δικηγορία

Ο Αθανάσιος Βαρλάμης γεννήθηκε στη Λαμία τον Ιανουάριο του έτους 1950 από πατέρα (Χρυσόστομος) Ευρυτάνα και μητέρα (Διονυσία) από τα Βαρδούσια όρη. Αμφότεροι οι γονείς του μετείχαν στην εθνική αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή. Η μητέρα του συνελήφθη και βασανίστηκε από την γκεστάπο τον Αύγουστο του 1943.

Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε έντονη αντιδικτατορική δράση με συλλήψεις και προσαγωγές στο σπουδαστικό της δικτατορικής ασφάλειας, με ταυτόχρονους βασανισμούς (1973) των αδελφών του και φοιτητών Ιωάννη και Σωκράτη Βαρλάμη. Συμμετείχε στην έκδοση του αντιστασιακού φοιτητικού περιοδικού «Πρωτοπορία», το οποίο με επέμβαση της Ασφάλειας έκλεισε μετά το 2ο τεύχος.

Ο Θανάσης Βαρλάμης ακολούθησε εξειδικευμένες σπουδές στο εμπορικό και ποινικό δίκαιο. Ολοκλήρωσε τη γνώση της αγγλικής γλώσσης και μελέτησε τη γερμανική και γαλλική γλώσσα ενόψει μελλουσών μεταπτυχιακών, που δεν επετεύχθησαν λόγω απαγορεύσεως της δικτατορίας.

Δικηγόρος με αυτόνομη επαγγελματική πορεία από το έτος 1975. Συνιδρυτής της πολιτικής κίνησης «Σοσιαλιστική Πορεία» (1975). Ενεργός συμμετοχή με την κίνηση αυτή, ιδιαίτερα στη Λαμία, στις εκλογές του έτους 1977 με την «Συμμαχία». Συμμετείχε διαρκώς σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ανεξάρτητος νομικός συνεργάτης του δικηγόρου, αντιστασιακού και βουλευτού της «Ενώσεως Κέντρου –Νέες Δυνάμεις»,  Γεωργίου Β. Μαγκάκη, αφότου ο τελευταίος από το έτος 1974 και μετά κατέστη εισηγητής της μειοψηφίας για το Σύνταγμα του 1975. Ενεργός συμμετοχή του Α.Β. στις εισηγήσεις του Γ.Β. Μαγκάκη στη Βουλή των Ελλήνων για τα άρθρα, που ήτο ο ίδιος εισηγητής. Ειδικότερα ο Α.Β. επεξεργάζεται για τον Γ.Β. Μαγκάκη τη συμπλήρωση του άρθρου 7 του Συντάγματος του 1952 («έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο, που να ισχύει πριν την τέλεση της πράξης» – βασική αρχή του ποινικού δικαίου) με την προσθήκη «…και να ορίζει τα στοιχεία της (πράξης)». Ήταν αναγκαιοτάτη η υιοθέτηση του certa (=βεβαίας, εξειδικευμένης περιγραφής) ως προς την συγκρότηση της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος, (η διατύπωση δεν υπήρχε ούτε στο Σύνταγμα του 1927 άρθρο 8 ούτε, βεβαίως, στο χουντικό Σύνταγμα του 1968 άρθρο 11 παρ. 1), διότι είχαν συσσωρευθεί από το απώτερο παρελθόν πλήθος ποινικών νόμων με περιγραφή αδικημάτων εντελώς αορίστων με αντίστοιχη νομική, πολιτική και κοινωνική βλάβη.

1975 – 1990: Ποινική δικηγορία σε ολόκληρο το φάσμα αυτής. Νομικός συνεργάτης με κρατικό θεσμικό φορέα σε θέματα κοινωνικής ασφάλειας και ασφάλισης, με εργασία στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες (Ε.Ο.Κ.).

1990 – 1999: Εστίαση στα οικονομικά εγκλήματα, όπως μετεξελίσσονταν με την οικονομική και κοινωνική πορεία των πραγμάτων. Ιδιαίτερη ενασχόληση με αδικήματα Τύπου.

1997-2004: Ως ανωτέρω, αλλά και εντονοτάτη ενασχόληση με χρηματιστηριακά αδικήματα μετά την μαζική ποινικοποίηση χρηματιστηριακών παραβάσεων λόγω της ανωμάλου περιόδου του χρηματιστηρίου (1997-2003). Η περίοδος αυτή είχε σοβαρότατες νομικές διεργασίες ποινικού χαρακτήρα, εφόσον οι ειδικές ποινικές διατάξεις περί χρηματιστηρίου προβλέπονταν στον νόμο 3632/1928. Τότε οι δικαστές και οι νομικοί παραστάτες – δικηγόροι κουράστηκαν πολύ να οριοθετήσουν οικονομικές και χρηματιστηριακές έννοιες, που αφορούσαν στη λειτουργία του χρηματιστηρίου. Για να γίνει ορθή εφαρμογή των παλαιοτάτων ποινικών διατάξεων (όταν τα άλλα κράτη είχαν προχωρήσει ραγδαία στην επικαιροποίηση των νομοθετικών τους ζητημάτων για οικονομικά και χρηματιστηριακά εγκλήματα). Τελικά, ο νόμος αυτός, έστω και ατελής, ήλθε κατόπιν εορτής το έτος 2005.

2005 – σήμερα: Πλήρης δραστηριότητα σε ποινικές υποθέσεις σχετικά με αδικήματα οικονομικού, φορολογικού, εταιρικού και τραπεζικού δικαίου ως και οικονομικά αδικήματα στρεφόμενα κατά του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών φορέων.

Καθ’ όλη την δικηγορική περίοδο ο Θανάσης Βαρλάμης συμμετέχει σε όλους τους κλαδικούς αγώνες του δικηγορικού σώματος και προσφέρει την συνδρομή  του, όποτε ζητηθεί, στο ΔΣΑ.