Τα myDATA, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την ΑΑΔΕ αλλά και η ψηφιακή εφορία καταργούν τις δηλώσεις ΦΠΑ και φέρνουν τη βεβαίωση και είσπραξη του φόρου σε πραγματικό χρόνο.
Η αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ αποτελεί το επόμενο βήμα που έχει αρχίσει να σχεδιάζει η ΑΑΔΕ με στόχο η εισπραξιμότητα του φόρου να φτάσει στο 100% από 80% -85% που κινείται σήμερα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, το οποίο περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2029, ο ΦΠΑ που επιβάλλεται επί των συναλλαγών θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται αυτόματα, κατά τη στιγμή της συναλλαγής. Με τον τρόπο αυτό, ο φόρος θα πληρώνεται την ώρα της συναλλαγής και δεν θα απαιτείται η απόδοσή του από τον επαγγελματία, με τις μηνιαίες ή τις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Για παράδειγμα, όταν ο καταναλωτής πληρώνει με κάρτα την αγορά αγαθών 100 ευρώ, ο ΦΠΑ που αναλογεί θα κατατίθεται στον λογαριασμό της ΑΑΔΕ και ο πωλητής θα εισπράττει μόνο την καθαρή αξία των αγαθών.
Ηλεκτρονικές πληρωμές
Για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, θα πρέπει όλες οι συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, δηλαδή με μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό μέσω web banking, με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προσυμπληρωμένες κάρτες μέσω POS ή μέσω ΙRIS.
Επίσης απαιτείται η προσαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα του αυτόματου διαχωρισμού του καθαρού ποσού της κάθε συναλλαγής που θα εισπράττει ο πωλητής και του ποσού του ΦΠΑ που θα εισπράττει η εφορία.
Υψηλή η εισπραξιμότητα ΦΠΑ
Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κινείται σε υψηλά επίπεδα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, πάνω από οκτώ στους δέκα πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ. Από τα 10,078 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν μπήκαν στα κρατικά ταμεία 8,201 δισ. ευρώ με το ποσοστό συμμόρφωσης να διαμορφώνεται στο 81,37%.
Τέλος στις φουσκωμένες δαπάνες
Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ βάζει φρένο στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες που εμφανίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να γλιτώνουν φόρο καθώς μηδενίζονται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα επιτρεπτά ποσοστά αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που εμφανίζονται στην πλατφόρμα myDATA.
Ήδη, από την 1η Οκτωβρίου 2024, η εφορία δεν δέχεται καμία απόκλιση στα δεδομένα των εσόδων ενώ για έξοδα θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%. Από τη 1η Ιανουαρίου 2025, τα μόνα έξοδα που θα γίνονται δεκτά θα είναι όσα έχουν δηλωθεί αποκλειστικά στην πλατφόρμα myDATA.
Με το μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα έξοδα τους ενώ αντίθετα θα μπορούν να δηλώσουν υψηλότερα έσοδα.
Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέσουν και άλλα έσοδα και να αυξήσουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν στην περίπτωση που έχουν εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).
Τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται χωρίς μεταβολή στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ, πράγμα που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ.
Διαβάστε ακόμη:
- Νέα Υόρκη: Μυστήριο με τις σορούς που εντοπίζονται στον Jamaica Bay
- Εμμανουήλ Καραλής: Στο εξώφυλλο του Forbes με τους πιο επιδραστικούς νέους στην Ελλάδα
- Η Washington Post δεν στηρίζει πλέον Καμάλα Χάρις με απόφαση του Μπέζος
- Παγώνουν για τρεις μήνες οικοδομή και αγορά ακινήτων εν αναμονή του Οικοδομικού Κανονισμού