Μπορεί οι κινήσεις που κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να κρατούν «υπό έλεγχο» τον πληθωρισμό όμως οι επενδυτές φαίνεται να «παλεύουν» για άλλη μια φορά με την επιδείνωση της οικονομίας και με μια χρηματιστηριακή αγορά που βρίσκεται σε πτωτικό κύκλο.

Για το λόγο αυτό εντείνονται οι ανησυχίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ πληρώνει τώρα το τίμημα για μια Fed που βρίσκεται πολύ πίσω από την καμπύλη. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, αφού αρχικά χαρακτήρισε τον πληθωρισμό την εποχή της πανδημίας ως «παροδικό», εκ των υστέρων παραδέχτηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ότι είναι «πιθανότατα μια καλή στιγμή να αποσυρθεί αυτή η λέξη».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το επιτόκιο της σε ένα εύρος από 3% έως 3,25% από τον Μάρτιο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, σηματοδότησε την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια έως και 4,6% το 2023 για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Η γραφική παράσταση της Fed έδειξε επίσης ότι οι αξιωματούχοι της αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2022.

Τόσο πολύ τόσο σύντομα

Ωστόσο, παρά την αύξηση από τη Fed, αυξάνονται οι εκκλήσεις προς την κεντρική τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων εν μέσω αυξανόμενων προειδοποιήσεων ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να σηκώσει «χειρόφρενο». «Νομίζω ότι η Fed πρέπει να είναι πολύ προσεκτική εδώ. Εάν συνεχίσουν να προχωρούν έτσι χωρίς παύση, θα δημιουργήσουν πραγματικά μια πραγματική πιθανότητα σημαντικής ύφεσης», δήλωσε στο CNBC «Squawk Box Asia» ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research.

«Η Fed πρέπει να αναγνωρίσει ότι όχι μόνο είναι περιοριστικά μέτρα όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων… και επιπλέον, ανέβασαν τον ρυθμό της ποσοτικής σύσφιξης, που σημαίνει μείωση των τίτλων στον ισολογισμό τους. Όλα αυτά οδήγησαν σε ένα πολύ ισχυρό δολάριο», πρόσθεσε. Ενώ η τελευταία απόφαση της Fed συνεπάγεται μια ακόμη αύξηση 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο, ο Yardeni είπε ότι πιστεύει ότι είναι “μεγάλη και πολύ νωρίς”. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο πληθωρισμός «αρχίζει να μειώνεται», κάτι που θα πρέπει να πείσει τη Fed ότι θα πρέπει να μπουν «σε πάγο» [σ.σ. οι αυξήσεις επιτοκίων] για λίγο».

Διαβάστε ακόμη: