Οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτικών οίκων και των μεγαλύτερων funds, στις πυκνότατες επαφές τους και συζητήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα που έχουν, τόσο με τα στελέχη του ΤΧΣ, όσο και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, πέραν της ανάλυσης στοιχείων και δεδομένων που ζητούν, πιέζουν με εύσχημο τρόπο ζητώντας χρονοδιάγραμμα διαγωνισμών και πώλησης πακέτων, προκειμένου να προχωρήσουν και σε ουσιαστικότερες κινήσεις, με κατάληξη την κατάθεση προτάσεων.

Είναι χαρακτηριστική η φράση παράγοντα που εξ αρμοδιότητας βλέπει τους ενδιαφερόμενους ξένους: “Δεν τους προλαβαίνουμε, έρχονται προετοιμασμένοι και για συγκεκριμένες εταιρείες – στόχους και για διάφορα assets που περιλαμβάνονται σε μία άτυπη λίστα και έχουμε θέσει ως στόχο να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Μιλάμε για 3 – 5 ραντεβού την ημέρα, πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί”.

Και στο ερώτημα, καλά, δεν τους φοβίζει το πολιτικό ρίσκο και η γενικότερη έκρυθμη κατάσταση στις αγορές και ειδικά στην Ευρώπη, ειδικότερα δε στην Ελλάδα;

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ελληνική αγορά είναι ελκυστική και προσφορότερη άλλων χωρών, καθώς πλέον έχει εκλείψει η (ανασταλτική για επενδύσεις) προοπτική διεξαγωγής εκλογών, ενώ το 2023 θα υπάρξει επενδυτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Σε πρώτο πλάνο η Εθνική, όπου ίσως υπάρξει επίσπευση διαδικασιών! Ενδιαφέρον και για την Τρ. Πειραιώς

Ειδικότερα για το χώρο των τραπεζών, σας αποκαλύπτω ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η περίπτωση της Εθνικής, λόγω και του μεγάλου ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο (40%).

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον για την τράπεζα, που θα πρέπει σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο ΤΧΣ, να υπάρξει αναθεώρηση σχεδίων και ενδεχομένως επίσπευση διαδικασιών, με δεδομένο το…πολυεθνικό ενδιαφέρον.

Σε δεύτερο πλάνο ακολουθεί το ενδιαφέρον για το ποσοστό 25% της Τράπεζας Πειραιώς, προερχόμενο κατά πρώτο λόγο από funds και λιγότερο από επενδυτικούς οίκους, γεγονός που εξηγεί ίσως και όσα σε μικρογραφία αφορούν στη συμπεριφορά της μετοχής της.

Μικρότερο φυσικά, αλλά υπαρκτό το ενδιαφέρον και για το ποσοστό της Alpha Bank, που κατέχει το ΤΧΣ. Για το μικρό ποσοστό της Eurobank, δε γεννάται θέμα…

Πέριξ των 450 εκατ. η πιστοποιημένη ζημία της Attica bank

Φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον, ναι, υπάρχει και για την Attica Bank, μην απορείτε.

Αλλά, προφανώς οι απαντήσεις στην προκειμένη περίπτωση από το ΤΧΣ είναι του στυλ “ευχαριστούμε, έχουμε”.

Βέβαια, η κάθε μέρα φέρνει και άλλα νέα, ενίοτε ευχάριστα, άλλες φορές όχι.

Και το αποτέλεσμα της DBRS, δηλαδή η πιστοποιημένη ζημιά από τα κόκκινα δάνεια, κατά τα φαινόμενα θα κινείται πέριξ των 450 εκατ. ευρώ μάξιμουμ.

Λίγη υπομονή και θα ξέρουμε…

Διαβάστε ακόμη: