Μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ήταν αρκετή για να ενισχυθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά όχι για να πετύχει κάτι περισσότερο, καθώς οι αγορές αναμένουν τη μείωση των επιτοκίων και τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα κάνει την αρχή στις ανακοινώσεις γι’ αυτό το μήνα, ακολουθούμενη την επόμενη ημέρα από τα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ για τον Μάιο και στη συνέχεια από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, οι αγορές θα αντιμετωπίσουν τις μετεκλογικές συνέπειες στη Νότια Αφρική, το Μεξικό και την Ινδία. Όπως πάντα, παραμένουν σημαντικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών σε αυτά. Η διάψευση των προσδοκιών ότι θα έρθουν σημαντικές μειώσεις το 2024 δεν ευνόησε τα νομίσματα υψηλού κινδύνου γενικά και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ειδικότερα. 

Στερλίνα

Η στερλίνα αντέχει εκπληκτικά καλά, παρά την προκήρυξη των εκλογών και κάποιες ενδείξεις παγώματος στον τομέα των υπηρεσιών που αποτυπώνεται στους δείκτες PMI. Ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέστειλε όλες τις δημόσιες ανακοινώσεις και ομιλίες εκτός από την κεντρική συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν λίγοι ιδιότυποι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη στερλίνα, οπότε το νόμισμα θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από γεγονότα σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Ευρώ

Η ΕΚΤ θα μειώσει κατά πάσα πιθανότητα τα επιτόκια την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης. Οι αγορές βρίσκονται σε καθολική συμφωνία σε αυτό το σημείο. Το κλειδί, ωστόσο, είναι η έκταση και το χρονοδιάγραμμα τυχόν επακόλουθων μειώσεων. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαίου που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν και πάλι υψηλότερα από το αναμενόμενο και φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αποπληθωριστική τάση έχει τουλάχιστον σταματήσει. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ανάκαμψη των πιέσεων στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας και της καταναλωτικής ζήτησης. Υπάρχει πραγματική αβεβαιότητα για το τι κάνουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ για αυτές τις τάσεις και η συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης διαμορφώνεται ως το βασικό γεγονός της εβδομάδας στις αγορές συναλλάγματος.

Δολάριο ΗΠΑ 

Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο βγήκε ακριβώς όπως αναμενόταν και λίγο πιο ήπιος από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα τον μήνα. Αυτό ήταν αρκετό για να αποπληθωρίσει την εβδομαδιαία άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων τα οποία και επανήλθαν στα ίδια επίπεδα στο τέλος της εβδομάδας, με το δολάριο να αποδυναμώνεται. Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα, με τη δημοσίευση των στοιχείων για την εργασία (εκτός του γεωργικού τομέα) την Παρασκευή να κυριαρχεί. Εκτός από τον καθαρό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, οι αγορές θα επικεντρωθούν στις μηνιαίες αυξήσεις μισθών, για να διαπιστωθεί εάν ο σταθερός πληθωρισμός των υπηρεσιών μεταφράζεται σε πιο αυξημένες μισθολογικές απαιτήσεις από τους εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμη