search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

€447,5δισ. ετοιμάζονται να αποπληρώσουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης στην ΕΚΤ

Η αποπληρωμή αφορά σε πολυετή δάνεια από την ΕΚΤ, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση των ανεξόφλητων δανείων σε σχεδόν €800 δισεκατομμύρια σε λίγες μόνο εβδομάδες.

euro_european_economy_Ευρώπη_ευρώ_AP-768×480

Οι τράπεζες της ευρωζώνης ετοιμάζονται να αποπληρώσουν πρόωρα άλλα €447,5 δισ. (472 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πολυετή δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση των ανεξόφλητων δανείων σε σχεδόν €800 δισεκατομμύρια σε λίγες μόνο εβδομάδες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Οι τράπεζες μέχρι πρόσφατα είχαν στη διάθεσή τους μετρητά αξίας €2,1 τρισεκατομμυρίων από τις Στοχευμένες Πράξεις Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (Targeted Longer-Term Refinancing Operations, TLTRO) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ξεκίνησε με στόχο να ενθαρρύνει τον δανεισμό και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στη φάση που η ευρωζώνη απειλούνταν με αποπληθωρισμό.

Ωστόσο, τώρα αυξάνεται ο πληθωρισμός και η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για αυτές τις πράξεις χρηματοδότησης τον περασμένο μήνα, ελπίζοντας ότι οι εμπορικές τράπεζες θα προτιμούσαν να επιστρέψουν τα κεφάλαια παρά να πληρώσουν τους επιπλέον τόκους.

Οι τράπεζες αποπλήρωσαν τους τελευταίους μήνες €296 δισ. σε κεφάλαια TLTRO ενώ άλλα €52 δισ. θα λήξουν τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στα €796 δισ.

Σημειώνεται ότι τα ανεξόφλητα κεφάλαια TLTRO θα εξακολουθήσουν να ανέρχονται σε €1,32 τρισεκατομμύρια μετά την αποπληρωμή, με πολλά από αυτά να λήγουν τον Ιούνιο.

Οι πρόωρες αποπληρωμές αναμένεται να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και να μετριάσουν τη ζήτηση, όλα με την ελπίδα ότι αυτό θα μειώσει τον πληθωρισμό που έφτασε στο υψηλό ρεκόρ 10,6% τον Οκτώβριο.

Στα €8,5 τρισεκατομμύρια , ο ισολογισμός της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεγάλος σε ιστορικά δεδομένα και η τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει σχέδια την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω μείωσή του.

Το επόμενο βήμα θα είναι να αφήσουμε να λήξουν ορισμένα από τα €5 τρισεκατομμύρια χρέους που έχει, αλλά αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να είναι σταδιακή και η μείωση προβλέπεται να είναι μικρή, τουλάχιστον αρχικά.

Διαβάστε ακόμη: