Τα ελληνικά ομόλογα έχουν μπει για τα καλά στο «κυνήγι» των αποδόσεων των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων, μετά την επιτυχία με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, επισημαίνει η γερμανική τράπεζα DZ Bank.

«Μετά το επιτυχημένο κυνήγι των ιταλικών ομολόγων (BTP), τα ελληνικά ομόλογα έχουν πάρει στο κατόπι τα ισπανικά (Bonos) ομόλογα, τα οποία είναι τώρα το νέο ‘θήραμα’, ενώ η πρόσφατη έκδοση του ελληνικού κοινοπρακτικού δεκαετούς ομολόγου ‘πρόσθεσε’ λίγο στην απόδοση. Το spread με το γερμανικό δεκαετές είναι στις 117 μονάδες βάσης, η Ισπανία στις 91 μ.β. και η Ιταλία στις 153 μ.β. από το γερμανικό δεκαετές», εκτιμά η γερμανική τράπεζα.

«Εξετάζοντας τις επιμέρους χώρες, η Ελλάδα εξακολουθεί να ξεχωρίζει όσον αφορά τα spreads. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χώρα βρισκόταν σε έναν αγώνα δρόμου με τα ιταλικά ομόλογα BTPs και τελικά κέρδισε. Τώρα, ωστόσο, τα ισπανικά Bonos  είναι ο νέος στόχος. Μετά την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η χώρα μπορεί να αποτελεί πλέον μέρος του ευρωπαϊκού δείκτη ομολόγων iBoxx Euro Sovereigns Index από τις αρχές του έτους με στάθμιση επί του δείκτη περίπου 1%. Ο ελληνικός δείκτης iBoxx σε όρους απόδοσης ήταν μέχρι στιγμής στα ίδια επίπεδα με εκείνη της Ισπανίας. Οι τίτλοι της Ελλάδας και της Ισπανίας πλέον διαπραγματεύονται επίσης σε παρόμοια επίπεδα σε όρους περιθωρίων με τα γερμανικά ομόλογα (Bunds) μέχρι τις λήξεις περίπου των πέντε ετών. Από τη λήξη των πέντε ετών και μετά, τα περιθώρια των ελληνικών ομολόγων είναι διαπραγματεύσιμα (ακόμη) υψηλότερα από ότι οι Ίβηρες», υπογραμμίζει η DZ Bank. Ο Φεβρουάριος δεν έφερε σχεδόν τίποτα καινούργιο στην κεφαλαιαγορά μέχρι στιγμής.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά στη διετία τον τελευταίο μήνα έχουν μειωθεί 5 μονάδες βάσης (μ.β.) σε 34 μ.β., στα πενταετή έχει αυξηθεί 3 μ.β. σε 68 μ.β. και στα δεκαετή έχει επίσης αυξηθεί 3 μ.β. Στο τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο, οι διαφορές είναι -19 μ.β. στα πενταετή και -11 μ.β. στα δεκαετή ομόλογα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθμίδα ΒΒΒ- ενώ π.χ. η Ισπανία είναι σε βαθμίδα Α- ή τρεις βαθμίδες υψηλότερα.

«Αναφορικά με τις ευρύτερες συνθήκες στις αγορές των ομολόγων και των spreads, η κατάσταση παραμένει σταθερή, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν και φέτος. Ωστόσο, οι δείκτες των ομολόγων που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της αγοράς έχουν αυξηθεί κατά πολύ, στις πρωτογενείς αγορές συμβαίνουν ακόμη περισσότερα από ότι στις δευτερογενείς αγορές. Το πρώτο κύμα εκδόσεων τον Ιανουάριο ακολουθήθηκε πολύ νωρίς από το δεύτερο μήνα. Με τις εντολές για κοινοπρακτικές εκδόσεις από τη Λιθουανία (δεκαετές), την Ισπανία (τριακονταετές) και το Βέλγιο (τριακονταετές), ο τρέχων φαίνεται να χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής από μεγαλύτερη διάρκεια», καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη: