Δίμηνο-φωτιά έρχεται που θα κρίνει τα πάντα και όλους, ισχυρίζονται οι πολιτικοί αναλυτές. Και για την κυβέρνηση, και για την αντιπολίτευση αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα. Και βεβαίως για την ελληνική οικονομία. Για την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα είναι το πιο δύσκολο της θητείας της καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει 2 κρίσιμα μέτωπα. Την ακρίβεια και την πανδημία και το κυριότερο, στη χειρότερη καμπή τους.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Όσον αφορά την πανδημία, η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα και το επόμενο στάδιο θα είναι να προσφύγει στην επιβολή lockdown. Μέχρι τώρα όλα τα μέτρα έχουν κατεύθυνση στο να θέσουν σε άτυπο lockdown τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, όπως φαίνεται η πανδημία αφορά όλους. Έχουν κολλήσει και οι εμβολιασμένοι ενώ ανεβαίνει σημαντικά και ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται. Στην Λιθουανία οι θάνατοι των εμβολιασμένων είναι σχεδόν όσοι και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η Ολλανδία με ποσοστό 85% εμβολιασμένων, μπαίνει σε μερικό lockdown- η εστίαση θα κλείνει στις 19.00. Στην Αυστρία οι ανεμβολίαστοι έχουν υποστεί lockdown και δεν μπορούν να πάνε πουθενά χωρίς διαγνωστικό τεστ.

Κίνδυνος για μερικό lockdown και στην Ελλάδα παρά τις υποσχέσεις κυβέρνησης

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη θα δούμε πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, περισσότερους ανά ημέρα θανάτους και περισσότερες νοσηλείες. Η θέση της χώρα όσον αφορά τους δείκτες πανδημία θα παραμείνει ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις. Το μόνο που σώζει την εικόνα της χώρας είναι ότι ανεβαίνουν πολύ τα κρούσματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ενώ παράλληλα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιστρέφουν σκληρά περιοριστικά μέτρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η πιθανότητα ενός μερικού lockdown. Είναι πολύ πιθανόν αν κρίνουμε από τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές χώρες.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα

Η μεσαία τάξη που στήριξε ΝΔ βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό

Τα μέτρα που έχουν παρθεί έχουν φέρει σε μεγάλη δυσκολία τους επαγγελματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας γι’ αυτό πραγματοποίησαν μαζική απεργία. Και ενδεχομένως, να  ισχύσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους με φόντο τα κανονικά Χριστούγεννα, δηλαδή να απαγορευτεί καθολικά η είσοδός τους τόσο στις επιχειρήσεις εστίασης αλλά ακόμα και στα σούπερ μάρκετ να ζητηθεί να κάνουν rapid test. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες αλλά δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα. Σιγά σιγά θα αρχίσει η δυσαρέσκεια να διαχέεται και σε αυτούς που την στήριξαν. Ήδη οι επαγγελματίες βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω πολύμηνων lockdown, το καλοκαίρι εβγαλαν τα σπασμένα αλλά τώρα πρέπει να επιβιώσουν με χαμηλούς τζίρους.

Οι προβλέψεις ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα είναι παροδικά, διαψεύστηκαν

Όσον αφορά το μέτωπο της ακρίβειας, η κυβέρνηση ανακοίνωση και νέα επιδότηση στους λογαριασμούς της ηλ. ενέργεια, ωστόσο παραμένει τα προβλήματα της ακρίβειας λόγω πληθωρισμού στην Ευρώπη αλλά και εγχωρίως. Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός πήγε στο 3%, η τάση στην Ευρώπη επίσης ανεβαίνει ενώ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πληθωρισμό 6,2% τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση, βλέποντας την διεθνή τάση, καταλαβαίνει ότι αυτό που έλεγαν κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι παροδικά φαινόμενα δεν στέκει. Είναι πιο βαθύ το ζήτημα και θα κρατήσει περισσότερο. Ήδη πιέζεται το εισόδημα στο ελληνικό νοικοκυριό γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κάποια μέτρα στην κατάθεση του προϋπολογισμού όπως μειώσεις φόρων, αύξηση κατώτατου μισθού, αυξήσεις στο Ε.Ε. Εισόδημα και ενδεχομένως και επίδομα σύνταξης (ως 13η σύνταξη).

Σε καθεστώς «ομηρίας» από την ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις

Νέα αντιπολίτευση το επόμενο δίμηνο

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα δούμε μία νέα αντιπολίτευση. Θα έχουμε νέα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ το οποίο, φαίνεται, να έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον των πολιτών για δύο λόγους:

  1. Υπάρχει συνολική δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι τυχερός που η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχει ορφανή απογοήτευση και ενδεχομένως αυτή να διοχετευτεί στο ΚΙΝΑΛ. Ήδη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να «τσιμπάει» ποσοστά.
  2. Υπάρχει αμφισβήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον Α.Τσίπρα. Οι ανέμελες αντιπολιτευτικές γραμμές για τον εμβολιασμό και τα lockdown (μία να κλείσουν τα σχολεία, μία να ανοίξουν, μία να μπούμε σε lockdown, μία γιατί μπήκαμε σε lockdown) μπέρδεψαν τον κόσμο. Με αποκορύφωμα ο Α. Τσίπρας να προτείνει ολικά lockdown και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Οποιαδήποτε άλλη αντιπολίτευση με αυτούς τους χειρισμούς κυβέρνησης και 16,5 χιλ νεκρούς θα ήταν τώρα μία στιβαρή εναλλακτική πρόταση. Ο δυσαρεστημένος κόσμος δεν ακούει τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνει σε ακροβασίες και τραβηγμένες απόψεις, όπως πρόσφατα π.χ να εμφανίζεται με ζιβάγκο όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, να λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απερχόμενος πρωθυπουργός. Θέλει να χαράξει μία ακόμα πιο αντι-μητσοτακική επιχειρηματολογία, διότι βλέπει ότι υπάρχει πλέον και νέος πόλος αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ.
  3. Στο ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να κινηθεί σε μοναχική πορεία γι’ αυτό και δεν συμφώνησε με τους όρους για τα debate που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πέντε. Θέλει να δημιουργήσει ένα αντιδεξιό κόμμα, φάνηκε από την ομιλία του στην Βουλή εχθές κατά της κυβέρνησης με τον ισχυρισμό ότι «εργαλειοποιήθηκε η λίστα Πέτσα για χάρη της κυβέρνησης». Έχει αναπτύξει μία άλλη στρατηγική, όταν άλλοι συνυποψήφιοί του στηρίζουν κυβερνητικά νομοσχέδια. Το μυστικό του είναι να προσεγγίσει τη νεολαία. Γι’ αυτό και οι ιδέες του για τη αποποινικοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης , θέση την οποία έχει πολλά χρόνια τώρα – δεν ήταν κάτι καινούριο αλλά και για την ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων και δικτύωσης. Ιδιαίτερη δυναμική δείχνει η περίπτωση Ανδρουλάκη καθώς στο δεύτερο γύρο μπορεί να εισπράξει ροές και από τα άλλα δύο φαβορί.