Τα στοιχεία της Εργάνη για τον Ιανουάριο, δυστυχώς είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, αποδεικνύοντας ότι το κλίμα στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, επηρεαζόμενο όχι μόνο από την όποια εποχικότητα, αλλά και από την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, η ενεργειακή κρίση με τα υπέρογκα τιμολόγια και ο πληθωρισμός, που έχει εκτοξεύσει σε πρωτοφανή βαθμό εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες κάθε είδους.

Επιπλέον, η κατανάλωση είναι περιορισμένη, αφού τα εισοδήματα παραμένουν στάσιμα, ενώ οι επιχειρήσεις σπεύδουν σε προγράμματα μείωσης της μισθολογικής τους δαπάνης, όντας τουλάχιστον διστακτικοί για την πλήρωση, ακόμα και απαραίτητων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνη, τον Ιανουάριο χάθηκαν συνολικά 213.924 θέσεις εργασίας, από τις οποίες 132.312 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 81.612 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα μεγάλο κύμα απολύσεων, με την απασχόληση να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, ακόμα και κατάρρευσης, πολύ περισσότερο αν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου επιμείνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι τρέχουσες συνθήκες με υψηλό πληθωρισμό και τιμολόγια ενέργειας σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, τρέφουν την αβεβαιότητα, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις, κυρίως όσων δραστηριοποιούνται σε επισιτισμό και λιανεμπόριο, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.

Έχει μεγάλη σημασία τώρα να δείτε ποια ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή που παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας.

Τον Ιανουάριο, λοιπόν, μεγάλοι χαμένοι ήταν οι εργαζόμενοι 30-44 ετών, στην κατηγορία των οποίων είχαμε τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας, που ανήλθαν σε 62.404.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κυριάρχησαν οι προσλήψεις στην εκπαίδευση, στην αποθήκευση και μεταφορά και στις κατασκευές. Στον αντίποδα, πρωταγωνιστές στις αποχωρήσεις ήταν οι κλάδοι της εστίασης, του λιανικού εμπορίου καθώς και οι διοικητικές δραστηριότητες γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης.

Τα στοιχεία αυτά του Ιανουαρίου, όπως και του Φεβρουαρίου, θα πρέπει να τα μελετήσουν πολύ καλά τα επιτελεία των κομμάτων, για προφανείς λόγους, καθώς “βαίνομεν προς εκλογάς” εντός των επόμενων μηνών.

Γιατί θα κληθούν, αναγκαστικά, να τοποθετηθούν επί του θέματος όλα τα κόμματα, όχι με ευχολόγια και διάτρητες υποσχέσεις, αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα