Μεγάλες δυσκολίες με την Κομισιόν αντιμετωπίζει το Πρόγραμμα Επάρκειας Ενέργειας (Market Reform Plan) που υπέβαλλε το ΥΠΕΝ στις Βρυξέλλες, τόσο σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος όσο και σε επίπεδο περιεχομένου.
Δεν είναι και λίγοι μέσα στην κυβέρνηση αλλά και σε ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ που μέμφονται τον ΥΠΕΝ κ.Σκρέκα για βιαστικές και πρόχειρες επιλογές που δεν θα περάσουν από την ΕΕ αν και ο ίδιος δικαιολογείται πως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
Γι αυτό τώρα στο ΥΠΕΝ τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να κρατήσουν τη διαδικασία εντός χρονοδιαγράμματος σε σχέση με ερωτηματολόγιο της Κομισιόν επί του δεύτερου σχεδίου του Υπουργείου όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις πρώτες παρατηρήσεις των Βρυξελλών και ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ όπου όμως και εκεί υπάρχουν ενστάσεις από πολλούς!
«Μην ακούτε τις διαδόσεις πως τάχα οι ερωτήσεις των κοινοτικών είναι κυρίως διευκρινιστικού χαρακτήρα. Οι Κομισάριοι πάντα προσεγγίζουν και την ουσία των ζητημάτων, άρα οι απαντήσεις μας πρέπει να κριθούν επαρκείς, κάτι που δεν κατάφερε ο ΥΠΕΝ ως τώρα, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να υποβληθεί το οριστικό σχέδιο» μας λέει έμπειρος και παλαιός τεχνοκράτης του Υπουργείου και συνεχίζει «άλλωστε η καθυστέρηση είναι δεδομένη αφού 1-31 Αυγούστου οι Βρυξέλλες …εξαφανίζονται για διακοπές, άρα έναρξη το Σεπτέμβριο!».
Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα καθώς η έγκριση του Market Reform Plan αποτελεί τη μία από τις δύο βασικές προϋποθέσεις για να υποβληθεί από τη χώρα μας αίτημα για τη δρομολόγηση Μηχανισμών Ισχύος, (είτε Στρατηγικών-Strategic Reserve, είτε Επάρκειας-Capacity Renumeration Mechanism).
Υπάρχει και ο άλλος πυλώνας του σχεδίου που είναι η Μελέτη Επάρκειας (Adequacy Report) που εκπονεί ο ΑΔΜΗΕ.
Για τη Μελέτη Επάρκειας η αρχική στόχευση ήταν να οριστικοποιηθεί μέχρι τέλος Ιουλίου, ωστόσο ρεαλιστικότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μετάθεση εβδομάδων, ενώ εκκρεμεί ο σχεδιασμός και οι βασικές υποθέσεις για την αξιολόγηση επάρκειας πόρων σε εθνικό επίπεδο (National Resource Adequacy Assessment).
Αφού τελειώσει η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα, η χώρα μας θα υποβάλλει την πρότασή της για το μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας και το Μόνιμο Μηχανισμό Ισχύος (CRM).
«Το ΥΠΕΝ δεν μπορεί πλέον να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα με την Κομισιόν για την πορεία υποβολής και εξέτασης της ελληνικής πρότασης. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η οριστική εκδοχή του σχήματος Strategic Reserve θα μπορούσε να εγκριθεί έως τα τέλη του έτους, ώστε να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2022, αλλά η κορυφή του Υπουργείου αδράνησε» λένε κύκλοι του ΑΔΜΗΕ.
«Η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι πολύ δύσκολη αφού οι απαιτήσεις της Κομισιόν είναι ούτως ή άλλως περίπλοκες και χρονοβόρες, όταν πρόκειται για την εξέταση Μηχανισμών Ισχύος που αιτούνται κράτη – μέλη και το περιβάλλον του κ. Σκρέκα και ο ίδιος δεν το αντιλήφθηκαν εγκαίρως» συμπληρώνουν από άνθρωποι από τη ΡΑΕ.
Πρόσφατα η ΡΑΕ διοργάνωσε ημερίδα όπου έγινε αναλυτική παρουσίαση του Market Reform Plan και του προτεινόμενου «οδικού χάρτη» μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας τα ακριβή χρονικά ορόσημα για την υλοποίησή τους.
Στο περιθώριο της ημερίδας ακούστηκαν σχόλια όχι ιδιαιτέρως κολακευτικά για όσους από το ΥΠΕΝ μιλούν με την Κομισιόν.