Δύο πτώματα βρέθηκαν μετά από έκρηξη που ισοπέδωσε μια τετραώροφη πολυκατοικία στη νότια γαλλική πόλη της Μασσαλίας.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι έξι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και ότι οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Λα Πλέιν στις 00:49 τοπική ώρα της Κυριακής.

Η αιτία παραμένει ασαφής, αλλά οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο διαρροής αερίου.

Πέντε άνθρωποι από γειτονικά κτίρια τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη και περίπου 200 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Δύο κοντινά τετράγωνα κατέρρευσαν μερικώς λίγες ώρες αργότερα χωρίς να προκληθούν επιπλέον τραυματισμοί.

Τη Δευτέρα, ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν, προειδοποίησε ότι τα κοντινά κτίρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Περίπου 100 πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο για να καταπολεμήσουν τη φωτιά που έκαιγε κάτω από τα ερείπια όλη την Κυριακή.

Η πυρκαγιά εμπόδισε την πρόοδο και δυσκόλεψε τους διασώστες να αναπτύξουν σκυλιά ανιχνευτή, αν και οι αρχές δήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι η φωτιά έδειχνε σημάδια υποχώρησης.

Το κτίριο πιστεύεται ότι είχε ένα διαμέρισμα σε κάθε όροφο και οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν νωρίτερα ότι μεταξύ των ανθρώπων που αγνοούνταν ήταν ένα “νεαρό ζευγάρι”.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας με τη βοήθεια γερανού και φώτων.

Σε σύντομη ανακοίνωση που αποκαλύπτει την ανακάλυψη των σορών, η πυροσβεστική ανέφερε ότι «δεδομένων των δυσκολιών επέμβασης, η εξαγωγή [των σορών από το σημείο] θα πάρει χρόνο».

Ένα τοπικό γυμνάσιο και δύο σχολεία έχουν ανοίξει για να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Προσφέρεται επίσης ψυχολογική υποστήριξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Twitter ότι «σκέφτεται τους πληγέντες και τους αγαπημένους τους» και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης για τις προσπάθειές τους.

Διαβάστε περισσότερα