Χθες το βράδυ (10/12), ο ουκρανικός στρατός «εξαπέλυσε» επίθεση στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη διορισμένη –από τη Μόσχα– διοίκηση και τον εξόριστο Δήμαρχο της πόλης. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίσθηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με τις φιλορωσικές αρχές, ενώ, ο εξόριστος Δήμαρχος, Ιβάν Φεντόροφ, υποστήριξε ότι δεκάδες «εισβολείς» βρήκαν τον θάνατο. Το πρακτορείο Ρόιτερς υπογράμμισε ότι δε μπορεί να επαληθεύσει τις συγκεκριμένες αναφορές.

«Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν δύο πυραύλους, όμως, τέσσερις άλλοι έπληξαν τους στόχους», τόνισε ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο διορισμένος –από τη Μόσχα– Κυβερνήτης του κατεχόμενου τμήματος της Ζαπορίζια. Ανέφερε ότι πύραυλοι “HIMARS” έπληξαν χώρο εστίασης, όπου υπήρχαν αρκετοί που δειπνούσαν. Άλλος αξιωματούχος της φιλορωσικής διοίκησης, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, δημοσίευσε βίντεο με ένα κτήριο που είχε «τυλιχθεί» στις φλόγες, ισχυριζόμενος πως είναι από την ουκρανική επίθεση στη Μελιτόπολη.

Ο Ιβάν Φεντόροφ γνωστοποίησε ότι χτυπήθηκε μία εκκλησία, την οποία οι Ρώσοι είχαν μετατρέψει σε χώρο συγκέντρωσης. Τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων “HIMARS” θεωρούνται καθοριστικά στην αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, πετυχαίνοντας θέσεις των Ρώσων εισβολέων, με ακρίβεια. Προχθές (09/12), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν πως αποστέλλουν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε ως «στρατηγικής σημασίας» τη Μελιτόπολη, ένα βιομηχανικό κέντρο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, από τον περασμένο Μάρτιο. «Όλη η στρατιωτική επιμελητεία που συνδέει τις ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Χερσώνας έως τα σύνορα κοντά στη Μαριούπολη, περνά από εκεί. Αν πέσει, θα καταρρεύσει όλη η αμυντική γραμμή μέχρι τη Χερσώνα. Οι ουκρανικές δυνάμεις αποκτούν δίοδο προς την Κριμαία», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: