Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η ίδρυση του νέου κόμματος DAVA (Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση), το οποίο από πολλούς εικάζεται πως είναι «δάκτυλος» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα.

Δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρεται εκτενώς στην ίδρυση του νέου αυτού κόμματος που πρόσκειται στην Άγκυρα και αρκετοί είναι οι πολίτες που το κατηγορούν πως αποτελεί ένα μέσο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να εμπλακεί στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Το νέο κόμμα της Γερμανίας επιθυμεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και ήδη μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει τέσσερις υποψηφίους, οι οποίοι έχουν δεσμούς με την Τουρκία.

Ένας εκ των υποψηφίων είναι ο δικηγόρος Φατίχ Ζινγκάλ, επί μακρόν εκπρόσωπος της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID) που θεωρείται ως οργάνωση-λόμπι του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP στη Γερμανία. Η UID οργανώνει και τις προεκλογικές εμφανίσεις του Τούρκου προέδρου και άλλων βουλευτών του AKP στη Γερμανία και την Ευρώπη. Επόμενη υποψήφια είναι η Γιόντσα Καγιάογλου, πρώην πρόεδρος της νεολαίας της UID στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Τέλος οι δύο άλλοι υποψήφιοι, οι Μουσταφά Γιολντάς και Αλί Ιχσάν Ουνλού, είναι αμφότεροι γνωστά μέλη της τουρκικής-μουσουλμανικής κοινότητας στη Βόρεια Γερμανία. Ο πρώτος δραστηριοποιούταν για χρόνια στην Ισλαμική Κοινότητα Milli Görüs (IGMG), το ίδιο και ο δεύτερος στην Τουρκική-Ισλαμική Ένωση (DITIB) και πρόκειται για οργανώσεις που έχουν στενές σχέσεις με την Άγκυρα.

Πρόεδρος του DAVA είναι ο Τεϊφίκ Οζτσάν, ο οποίος γράφει εδώ και καιρό για το παρακλάδι του τουρκικού κρατικού σταθμού TRT στη Γερμανία, που τα τελευταία 20 χρόνια προωθεί την προπαγάνδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τη δημοσιογραφική του δουλειά ο Τεϊφίκ Οζτσάν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως πως προβαίνει σε μονοδιάστατη παρουσίαση των ζητημάτων, ότι δηλαδή επικεντρώνεται στα προβλήματα που υπάρχουν στη Γερμανία, όπως τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία ή τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά δεν θίγει ποτέ τα αντίστοιχα στην Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός φτάνει σε ύψη-ρεκόρ.

DW: Είναι το DAVA το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν;

Παρά τις στενές του σχέσεις με την Άγκυρα, το DAVA από τη μεριά του απορρίπτει τις κατηγορίες πως είναι κόμμα του Ερντογάν. Καθηγητής από το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Κολωνίας αναφέρει ωστόσο πως «οι ενώσεις και τα κινήματα που πρόσκεινται στο AKP και τον Ερντογάν προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν δικά τους λόμπι στη Γερμανία, ώστε να ενισχύσουν την επιρροή τους στο γερμανικό πολιτικό τοπίο.

»Η ίδρυση του DAVA σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί μία τέτοια προσπάθεια. Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του DAVA είναι γνωστές προσωπικότητες που είναι ταυτοχρόνως ενεργές και σε δίκτυα και λόμπι που πρόσκεινται στο AKP, μας επιτρέπει να υποθέσουμε πως, ως μακρύ χέρι του Ερντογάν, το κόμμα επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή του στη Γερμανία», εξηγεί.

Προηγούμενες απόπειρες με παρατάξεις όπως το Κόμμα BIG και η Συμμαχία Γερμανών Δημοκρατών δεν έφεραν πάντως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το κόμμα Team Todenhöfer κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 200.000 ψήφους στις εκλογές του 2021, έχοντας και τη στήριξη του γνωστού ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ. Σύμφωνα με πολιτικό επιστήμονα στο Κέντρο Μελετών για την Τουρκία και την Ενσωμάτωση, στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 800.000 άνθρωποι τουρκικής καταγωγής με δικαίωμα ψήφου, εκ των οποίων γύρω στο 50% συμμετείχε στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές και ψήφισε ως επί το πλείστον κεντρώα και αριστερά κόμματα. Εξ ου και ο ειδικός δεν θεωρεί πως το DAVA έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδρυτές του DAVA φαίνονται σίγουροι για την επιτυχία τους στις ευρωεκλογές. Εάν τελικά το DAVA κερδίσει κι άλλους ψηφοφόρους πέραν εκείνων με τουρκική καταγωγή, όπως τους μουσουλμάνους με γερμανικό διαβατήριο, θα μπορούσε να στείλει πράγματι βουλευτή στο Στρασβούργο. Το κόμμα δεν στοχεύει πάντως μόνο στις επόμενες ευρωεκλογές. Έχει μακροπρόθεσμο πλάνο και σκοπεύει να ιδρύσει τμήματα σε περιφερειακό και ομόσπονδο επίπεδο, προκειμένου να μπορεί μελλοντικά να συμμετάσχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Τέλος ο καθηγητής επισημαίνει πως το DAVA θα μπορούσε με τη σειρά του να συμβάλλει στην ενίσχυση εξτρεμιστικών τάσεων ή εντάσεων μεταξύ διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. Ιδίως σε δημοτικό επίπεδο το DAVA θα μπορούσε να προσπαθήσει να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και κοινότητες και μέσω αυτών τη συνύπαρξη των κοινοτήτων. «Πρωτίστως στις πόλεις, όπου το ποσοστό των πολιτών με τουρκική καταγωγή είναι πολύ υψηλό», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: