«Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξελεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού» ανέφερε στη δήλωση του την επόμενη των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη. Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα. Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής.

Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι. Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.

Αλλά να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται απο μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων.

Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Η συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου

Υπό τη βαριά σκιά που δημιούργησε η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε στις 16:00 το μεσημέρι η συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. 

Υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη

Όπως ανακοινώθηκε, την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ δηλώσεις αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Άθροισμα λαθών

Η πρώτη εντύπωση, πάντως, αρκετών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η ήττα υπήρξε «άθροισμα» επιλογών και λαθών όλο το τελευταίο διάστημα, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει γρήγορα, καθώς ο χρόνος μέτρα αντίστροφα για την επόμενη κάλπη, στενεύοντας τα περιθώρια χειρισμών για την Κουμουνδούρου.

«Να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται»

«Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νεοεκλεγείς βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Action24 και ερωτηθείς αν έχει μερίδιο ευθύνης ο κ. Τσίπρας, ανέφερε: «Όλοι έχουν ευθύνη. Όλοι έχουν το μέρος της ευθύνης τους. Η ευθύνη δεν πάει σε έναν άνθρωπο αυτή τη στιγμή. Είναι ένα ολόκληρο κόμμα που κινήθηκε με μια τακτική. Γίνανε κάποια λάθη. Το ποιος έχει την ευθύνη θα το βρούμε. Πρέπει να δούμε τι έφταιξε και να κάνουμε τις αλλαγές που απαιτούνται».

Ωστόσο, προσέθεσε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Λογικά θα πρέπει να γίνει ανασκόπηση και να δούμε τι και γιατί έγινε. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αμφισβητείται η ηγεσία», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα