“Το βρογχικό άσθμα αποτελεί κοινή χρόνια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος ικανή να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, προκαλώντας φλεγμονή στους αεραγωγούς γι’ αυτό και τιμάται την πρώτη Τρίτη του μήνα Μαΐου κάθε έτους. Το εφετινό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα άσθματος 2023 είναι «Θεραπεία για όλους!»” αναφέρει η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.
Οπως λέει η ίδια “τα συνηθέστερα συμπτώματα από το αναπνευστικό (βήχας, δύσπνοια, συριγμός, πόνος ή βάρος στο στήθος) εμφανίζονται με υφέσεις κι εξάρσεις κατά τη διάρκεια του έτους, τα οποία είναι συχνά χειρότερα κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, και χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής από τον ειδικό του αναπνευστικού, τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο”.
Πως ορίζεται
“Το άσθμα πλέον ορίζεται ως βρογχικό με υποδιαιρέσεις βάσει φαινοτύπου. Στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε αλλεργικό φαινότυπο σημαίνει ότι ο ασθματικός ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα ήπια έως πολύ έντονα στο βαθμό που εκτίθεται σε κάποιο εξωτερικό αλλεργιογόνο.
Το αίτιο εμφάνισης του άσθματος δεν είναι απόλυτα σαφές! Κάποια στιγμή μπορεί να υπάρξει κάποιος εκλυτικός παράγοντας που να το πυροδοτήσει. Συχνότερα ενοχοποιούνται οι ιογενείς λοιμώξεις. Παρόλα αυτά, η παρόξυνση του άσθματος μπορεί να προκληθεί τόσο από λοιμώξεις όσο και από επαφή με αλλεργιογόνα, υγρασία, μούχλα, σκόνη, γύρη, τρίχωμα ζώων, έντονες καυστικές οσμές, απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, έκθεση στο κρύο, έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (ενεργητικά ή παθητικά), άσκηση, συναισθηματική φόρτιση και ατμοσφαιρικούς ρύπους” υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων.
Τα περισσότερα περιστατικά άσθματος ενηλίκων ξεκινούν στην παιδική ηλικία. Τα 2/3 των παιδιών με άσθμα βλέπουν την ασθένεια να εξαφανίζεται στην εφηβική ηλικία τους. Στο 1/3 περίπου των περιστατικών, επανεμφανίζεται στην ενήλικη ζωή. “Όμως είναι πλέον αποδεκτό ότι το άσθμα δεν έχει ηλικία εμφάνισης” αναφέρει η ίδια. Το 10% περίπου των ενηλίκων με άσθμα αντιμετωπίζουν επίμονα συμπτώματα και εξάρσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, παρά τη χορήγηση επαρκούς θεραπείας. Το άσθμα αυτό αναφέρεται ως δύσκολο στη θεραπεία άσθμα και συχνά μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
Η θεραπευτική προσέγγιση και διαχείριση περιλαμβάνει:
• Αποφυγή του παθητικού ή ενεργητικού καπνίσματος
• Εντοπισμό παραγόντων που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα
• Αποφυγή έκθεσης σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα
• Αποφυγή έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης
• Συμμόρφωση στην αγωγή
• Τακτική παρακολούθηση
“Ο ασθματικός ασθενής πρέπει να ζει φυσιολογικά! Εννοείται ότι επιτρέπεται να γυμνάζεται, απλώς σε περίπτωση που η άσκηση προκαλεί παρόξυνση της νόσου του, τότε σε συνεννόηση με τον θεράποντα πνευμονολόγο του τροποποιεί την αγωγή του.
Παρόλο που ο θάνατος από άσθμα είναι σχετικά σπάνιος, μπορεί να συμβεί σε κάθε ενήλικα με ανεπαρκή έλεγχο του άσθματος. Στη σύγχρονη εποχή, χάρη στα νέα φάρμακα και στην εκπαίδευση και συμμόρφωση στην αγωγή των ασθενών, αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο στις αναπτυγμένες χώρες. Αν και το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού, χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει μια φυσιολογική ζωή” τονίζει η Δρ. Τσικρικά.