O Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

Απαντώντας στους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ο κ. Δουδωνής εξήγησε ότι σε καμία χώρα του κόσμου, δεν υπάρχει άγραφος συνταγματικός κανόνας που να λέει ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος γίνεται Πρωθυπουργός. «Όσον αφορά στο άρθρο 37 του Συντάγματος, που επικαλέστηκαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι Πρωθυπουργός. Στο άρθρο 37, παράγραφος 1, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι όταν υπάρχει αυτοδυναμία, πράγματι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι Πρωθυπουργός και παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εξετάζεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, με 3 διερευνητικές εντολές και μετά με τη συνάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι στη συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένα άλλο κριτήριο που αξιολογείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Έχει σημασία πως έχουν κινηθεί τα κόμματα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία χάνει 7 με 12 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 5 με 6 μονάδες. Στο ερώτημα για καταλληλότερος Πρωθυπουργός, ο «Κανένας» είναι επικρατέστερη επιλογή σε σχέση με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, θα αποδοκιμαστούν από τον ελληνικό λαό,  γιατί θα πέσουν τα εκλογικά τους ποσοστά».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε ότι η νομιμοποίηση ενός Πρωθυπουργού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας αντλείται από την ψήφο της Βουλής. «Προφανώς, η προτεραιότητα σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι το πολιτικό πρόγραμμα το οποία θα συμφωνηθεί. Το πρόσωπο το οποίο θα επιλεγεί, θα είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα υπηρετήσει αυτή την προγραμματική συμφωνία. Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που μπορούν να εφαρμόσουν μία τέτοια συμφωνία».

Απευθυνόμενος στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Λοβέρδο και τους ισχυρισμούς  του περί εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ ο κ. Δουδωνής υπογράμμισε: «Δεν ζητάμε να καθαιρεθεί ο κ. Μητσοτάκης από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς ασχολείστε με τα άλλα κόμματα, παρακολουθώντας τους αρχηγούς τους. Ακούμε τις ψεκασμένες θεωρίες από τη Νέα Δημοκρατία ότι την πολεμούν τα συμφέροντα. Τι άλλο θα μας πουν;»

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι οι αρχηγοί Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται μόνο για τις προσωπικές φιλοδοξίες τους. «Η Νέα Δημοκρατία ζητάει να είναι Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο κ. Τσίπρας, ενώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να φέρει προγραμματικές αλλαγές για το καλό της Ελλάδας».