Σε μια περίοδο έντονης υγειονομικής, οικονομικής και ενεργειακής αναταραχής, κάθε δυνατή ελάφρυνση των υποχρεώσεών μας, αλλά και των χρεώσεων στις τιμές του ενεργειακού κόστους είναι ένα ευπρόσδεκτο δώρο. Όπως, λοιπόν, το δώρο των Χριστουγέννων, που τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μόνο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τονώνει την αγοραστική κίνηση των εορτών, έτσι και το πρόσθετο πακέτο των μέτρων στήριξης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα τονώσει οικονομικά τις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα.

Είναι προφανές ότι η επιχειρηματικότητα του τόπου, που βίωσε τις πιέσεις των αλλεπάλληλων κυμάτων της πανδημίας, «διψά» για υποστηρικτικά μέτρα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί χάρη στο συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης. Βασικός στόχος είναι άλλωστε να διαφυλαχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη στήριξη της παραγωγής και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών για την διατήρηση της καταναλωτικής τάσης.

Οι πρόσθετες παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου, όπως της εξάμηνης μετάθεσης για τη πληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι κρατικές ενισχύσεις για μειώσεις στην τιμή του ρεύματος και οι εκπτώσεις στο φυσικό αέριο, εκτός από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των χιλιάδων νοικοκυριών, θα βοηθήσουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που πασχίζουν να διατηρηθούν, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα σεβαστό αριθμό θέσεων εργασίας. Θέσεων, που με τις απολαβές τους διατηρούν την κινητικότητα στην οικονομία, άρα και στην αγορά.

Η στοχευμένη, λοιπόν, ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και καλώς υπάρχουν στον Προϋπολογισμό του 2022 επιπλέον μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα με τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, δείχνει αντανακλαστικά στην έντονη ανησυχία για την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας στο μέτρο του δυνατού μια προσπάθεια έγκαιρης και δυναμικής διαχείρισης μπροστά στο ασαφές τοπίο για το νέο έτος.

Σε μία μάλιστα περίοδο πίεσης από την «διπλή κρίση» της πανδημίας -πληθωρισμού, όλα δείχνουν πως η ενεργειακή κατάσταση δεν θα μεταβληθεί ουσιωδώς το 2022, αφού οι συζητήσεις στην Ε.Ε. συνεχίζονται, χωρίς όμως να κινούνται προς την άμβλυνση των διαφορών Βορρά – Νότου για τον τρόπο αντιμετώπισής της, ούτε να προϊδεάζουν για συντονισμένες κοινοτικές άμεσες κινήσεις. Η αδράνεια, λοιπόν, της Ε.Ε. για κοινοτική στήριξη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, επέβαλε την ανάληψη εθνικών πρωτοβουλιών.

Στο άμεσο μέλλον, νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιμένουμε βεβαίως και άλλα σημαντικά «δώρα» από την ελληνική κυβέρνηση, όπως την διατηρήσιμη ανάπτυξη, την αύξηση των επενδύσεων, την μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος, την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος, τη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων, το μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, την αναβάθμιση της αξιοπιστίας μας σε επενδυτική βαθμίδα και την ενίσχυση του κύρους της χώρας με την αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ και την έξοδό μας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Χωρίς, πάντως, δεύτερη σκέψη, το πολυτιμότερο δώρο που θέλουμε και επιθυμούμε, είναι να απαλλαγούμε από την πανδημία.