Η ξεκάθαρη διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει τα… αναίτια μέτωπα και της «φθηνές» αντιπαλότητες που κόστισαν στην ευρύτερη εικόνα τόσο την κυβερνητικής παράταξης, όσο και στο προφίλ της χρηματιστηριακής αγοράς, που από το καλοκαίρι και μετά έχει «κάτσει», φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα πλέον.
Η κατηγορηματική (διπλή) διάψευση των σεναρίων περί ενδεχόμενου έκτακτης φορολόγησης κερδών στις τράπεζες κατά τα πρότυπα που έγινε στα διυλιστήρια, αλλά και η διαφαινόμενη οριστική παύση τέτοιων πολιτικών και για ενεργειακές εταιρείες, άλλαξε τα δεδομένα στο χρηματιστήριο που ξεκίνησε καλά το Δεκέμβριο έχοντας άνοδο άνω του 3% το πρώτο τριήμερο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +8,30% στον τραπεζικό δείκτη.
Γνωρίζοντας ότι έχει ακόμη περίπου δυόμισι χρόνια καθαρό κυβερνητικό χρόνο μπροστά του, ώστε να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να «παίξει» τα… ρέστα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει γραμμή για φυγή προς τα εμπρός, με έμφαση στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και φυσικά την καθημερινότητα, με αιχμή τον «πόλεμο» στην ακρίβεια.
Αυτός είναι και ο λόγος που ξεμπλοκάρουν διαγωνισμοί και γίνονται αναθέσεις έργων τις τελευταίες ημέρες, ενώ στο πλαίσιο αυτό είναι και το μπαράζ προστίμων από το υπουργείο Ανάπτυξης για παραπλανητικές εκπτώσεις.
Από τη μία η κυβέρνηση θέλει να δείξει αποφασιστικότητα «χτυπήματος» των καρτέλ και της ασυδοσίας στο εμπόριο, από την άλλη, θέλει να παρουσιάσει φιλοεπενδυτικό προφίλ προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στα στάνταρ που είχε «χτίσει» στην πρώτη τετραετία.
Το… ζιζάνιο που ακύρωσε το momentum
Γιατί η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο – την ώρα που κορυφαίοι δείκτες του εξωτερικού «καλπάζουν» σε διαρκή ιστορικά υψηλά – από τις ευρωεκλογές και μετά και κυρίως από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια τον Ιούλιο που έσπειραν το… ζιζάνιο στην αγορά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στις τράπεζες, εγκλωβίστηκε στην εσωστρέφεια. Το Χ.Α. από το καλοκαίρι και εντεύθεν, απώλεσε το momentum του, έχοντας λιμνάσει στα ίδια επίπεδα, μακριά από τα υψηλά 13 ετών του περασμένου Μαΐου όταν είχε δει τις 1.505 μονάδες.
Την ώρα λοιπόν που ευρύτερα χτίζονται νέες συμμαχίες και δημιουργούνται τα νέα τζάκια στα media, με εξαγορές καναλιών, εφημερίδων και sites, ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει μέτωπα και να κινηθεί προτάσσοντας τα επιτεύγματα στην οικονομία στο υπόλοιπο της διακυβέρνησής του, με στόχο την επανεκλογή.
Αν και η πολιτική κρίση στη Γαλλία με την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ πιθανότατα να φέρει προβληματισμό διεθνώς, η αλήθεια είναι πως το ελληνικό χρηματιστήριο ανταποκρίθηκε άμεσα στη διάψευση των σεναρίων έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες, έχοντας πολύ βελτιωμένη εικόνα το πρώτο τριήμερο του Δεκέμβρη.
Η δυναμική της ανόδου στη συνεδρίαση της Δευτέρας πρωτίστως στις τράπεζες όπου ο κλαδικός δείκτης έκανε ράλι +4,67% πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 13 μήνες, αλλά και η κίνηση ενεργειακών μετοχών ήταν τέτοια που δείχνει πως η αγορά απαλλάχθηκε από ένα πολύ ισχυρό βαρίδι, που δέσμευε το momentum και ακύρωνε κάθε ανοδική επενδυτική προσπάθεια.
Ο Γενικός Δείκτης ήδη κερδίζει 3,11% το πρώτο τριήμερο του Δεκέμβρη, έχοντας οδηγό και μπροστάρη τον τραπεζικό κλάδο που ενισχύεται κατά 8,30% το ίδιο διάστημα όπως προαναφέρθηκε, τραβώντας όλη την αγορά υψηλότερα. Μάλιστα, υπάρχει και σημαντική κλιμάκωση στην αξία συναλλαγών, η οποία στη συνεδρίαση της Δευτέρας διαμορφώθηκε στα 125,77 εκατ. ευρώ, την Τρίτη έφτασε στα 137,86 εκατ. και χθες ξεπέρασε τα 145 εκατ. ευρώ με το 56% στις τράπεζες.
Φαίνεται πως ένα μέρος της μεγάλης ρευστότητας που ήρθε στην αγορά από το deal της Τέρνα Ενεργειακή με τη Masdar, επιστρέφει στην αγορά με επανατοποθετήσεις σε άλλες μετοχές, αναβαθμίζοντας όλο το οικοσύστημα.
Τα θεμελιώδη σε οικονομία και Χ.Α. είναι υποστηρικτικά
Άλλωστε, ξέχωρα από τα όποια επιμέρους προβλήματα που επέδρασαν αρνητικά στο Χ.Α., όπως η πρόσφατη πολιτική κρίση στη Ν.Δ. λόγω της διαγραφής Σαμαρά, η αλήθεια είναι ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές, τα αποτελέσματα 9μήνου ήταν τα καλύτερα ιστορικά, ενώ η οικονομία, ασχέτως με την εγχώρια πολιτικοοικονομική μιζέρια, σύμφωνα με οργανισμούς παγκοσμίου κύρους, όπως ΟΟΣΑ, Κομισιόν και ΔΝΤ πάει πολύ καλά.
Η χώρα παρουσιάζει πλεονάσματα όλα τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση πετυχαίνει να αυξάνει τα έσοδα χτυπώντας αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή κυρίως λόγω της επικράτησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μετά τον Covid-19, ενώ το ΑΕΠ από το 2020 έως σήμερα έχει ενισχυθεί κοντά στο 20%, περιορίζοντας αργά αλλά σταθερά το μεγάλο gap με το χρέος.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, αναλυτές σημειώνουν πως η αγορά θα μπορούσε να κάνει κίνηση προς τις 1.480 ή και τις 1.500 μονάδες σταδιακά, επίπεδα που είχε δει τον περασμένο Μάιο, την ώρα που οι κορυφαίοι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες είναι σε διαρκή ιστορικά ρεκόρ.
Η βελτιωμένη εικόνα και η θετική παράδοση του Δεκέμβρη
Το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη μεγάλη πτώση -4,77% τον Οκτώβριο και την ήπια άνοδο σε ποσοστό 0,86% το Νοέμβριο, ξεκίνησε καλά τον τελευταίο μήνα του χρόνου, πετυχαίνοντας τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 13 μηνών (+2,21%) κλείνοντας στις 1.424,33 μονάδες, την Τρίτη ενισχύθηκε κατά 0,34% με κλείσιμο στις 1.429,22 μονάδες, ενώ χθες Τετάρτη έκλεισε με άνοδο 0,53% στις 1.436,79 μονάδες.
Πρόκειται για υψηλό ενάμιση μήνα, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 21 Οκτωβρίου. Αν η αγορά κρατήσει την περιοχή των 1.430 μονάδων, τότε θα επιχειρηθεί κίνηση προς τη ζώνη των 1.450 – 1.455 μονάδων αρχικά. Πάντως, παραδοσιακά ο Δεκέμβριος είναι θετικός μήνας για τις διεθνείς αγορές και το Χ.Α..
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η ιστορία δείχνει ότι στο εξωτερικό, ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας θετικών αποδόσεων σε ποσοστό 79%. Σε βάθος χρόνου πέραν των δέκα ετών η Ελλάδα δεν ακολουθεί αυτό το μοτίβο, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στην οικονομία την περίοδο 2009 – 2015 ωστόσο, από το 2016 και μετά η εγχώρια αγορά έχει αποκτήσει παράλληλο βηματισμό με τις ξένες αγορές».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «από το 2016 έως το 2023, ο Γενικός Δείκτης έχει μέση απόδοση 3,2% τον Δεκέμβριο, ενώ ακόμα και το 2020 που ήταν μία χρονιά απωλειών (λόγω Covid-19) για το Γενικό Δείκτη (-28%), ο Δεκέμβριος έκλεισε με κέρδη 9,8%. Η μέση απόδοση του 4,5% μας δίνει μια προβολή Γενικού Δείκτη στις 1.447 μονάδες λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Εξυπακούεται ότι οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν είναι δεσμευτικές για το μέλλον, ωστόσο, δείχνουν ένα μοτίβο που συνδέεται με γεγονότα που έχουν εποχικότητα».
Διαβάστε ακόμη:
- Saxo Bank: Οι «εξωφρενικές» προβλέψεις για το 2025 – Τα χειρότερα σενάρια για τον κόσμο
- Donatella Versace: «Η μεγαλύτερη αναβάθμιση στην ιστορία», έγινε μια άλλη
- Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί οι δασμοί είναι «η πιο όμορφη λέξη στον κόσμο»
- Αυτές είναι κορυφαίες 100 πόλεις για το 2024 – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα