Η καθαρή περιουσία του Τζεφ Μπέζος συρρικνώθηκε κατά 15,2 δισ. δολάρια την Παρασκευή, στο πλαίσιο του γενικευμένου sell off που διέγραψε 134 δισ. δολάρια από την περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Οι μετοχές της Amazon.com υποχώρησαν 8,8% εν μέσω ευρύτερων ρευστοποιήσεων στην αγορά, μειώνοντας την καθαρή περιουσία του Μπέζος στα 191,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η μονοήμερη πτώση είναι η τρίτη χειρότερη, μετά τις 4 Απριλίου 2019, όταν η περιουσία του συνιδρυτή της Amazon υποχώρησε 36 δισ. δολάρια μετά τη συμφωνία του διαζυγίου του και στις 29 Απριλίου 2022, όταν οι μετοχές της Amazon έπεσαν κατά 14%.

Οι επενδυτές εκδηλώνουν επίσης ανησυχίες ότι τα κέρδη που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη φέτος είναι υπερβολικά ή ότι η αγορά είναι πολύ συγκεντρωμένη. Η πτώση των μετοχών της Amazon – η μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2022 – έλαβε χώρα αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να συνεχίσει να κάνει μεγάλες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη ακόμη και σε βάρος των βραχυπρόθεσμων κερδών.

Οι δισεκατομμυριούχοι στον χώρο της τεχνολογίας Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ έχασαν επίσης περισσότερα από 3 δισ. δολάρια την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές της Meta Platforms και της Alphabet υποχώρησαν στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης. Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας συνολικά είδαν 68 δισ. δολάρια να εξαφανίζονται από την περιουσία τους, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg.

Ο Μπέζος, 60 ετών, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, πωλεί σταθερά τις μετοχές της Amazon φέτος. Πώλησε μετοχές αξίας περίπου 8,5 δισ. δολαρίων σε εννέα ημέρες συναλλαγών τον Φεβρουάριο. Και μια μέρα τον περασμένο μήνα, όταν η Amazon σημείωσε νέο ρεκόρ, αποκάλυψε σχέδιο για την πώληση 25 εκατ. επιπλέον μετοχών αξίας 5 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: