Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, τα επεξεργασμένα και εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι ανθυγιεινά. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία τους. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει.
«Σχεδόν το 75% των μη βιολογικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχει υπολείμματα δυνητικά επιβλαβών φυτοφαρμάκων», σύμφωνα με την Environmental Working Group, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος.
Ορισμένα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με ζητήματα υγείας όπως γενετικές ανωμαλίες, αποβολές και αναπτυξιακές αναπηρίες στα παιδιά, αναφέρει το Centers for Disease Control and Prevention, σύμφωνα με το CNBC.
Το EWG αναλύει δεδομένα που συλλέγονται από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και κάθε χρόνο από το 2004 δημοσιεύει τη λίστα των προϊόντων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα.
Για τη λίστα του 2023, η EWG εξέτασε πάνω από 46.000 δείγματα από 46 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά.
Έτσι, τα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια προστέθηκαν φέτος στη λίστα του «Dirty Dozen», ενώ οι φράουλες και το σπανάκι ανέκτησαν τις θέσεις τους ως Νο1 και Νο2 αντίστοιχα.
Η λίστα «Dirty Dozen» για το 2023
Φράουλες
Σπανάκι
Λαχανίδες, κέιλ και ινδική μουστάρδα
Ροδάκινα
Αχλάδια
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Καυτερές πιπεριές
Κεράσια
Βατόμουρα
Πράσινα φασολάκια
Πώς να μειώσετε την έκθεσή σας στα φυτοφάρμακα
Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα από τα προϊόντα που τρώτε, ο FDA προτείνει:
– Πλύντε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και αφότου αγγίξετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
– Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα ξεφλουδίσετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να εισχωρήσουν βρωμιές και βακτήρια στο μαχαίρι σας από τα προϊόντα.
– Τρίψτε τα προϊόντα σας, όπως τα αγγούρια και τα πεπόνια, με μια καθαρή βούρτσα λαχανικών.
– Στεγνώστε τα φρούτα και τα λαχανικά χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί ή μία χαρτοπετσέτα, για να μειώσετε τα βακτήρια.