Δύο μονάδες κάτω μέσα σε ένα μήνα κατέγραψε η Pulse τον ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Σκάι. Σε συνδυασμό με το κέρδος μίας μονάδας που εμφανίζει η ΝΔ – από το 32,5% στο 33.5% – η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος εκτοξεύεται από το 15,5% στο 18,5%.

Το μεγαλύτερο δημοσκοπικό κέρδος καταγράφει το ΠΑΣΟΚ – που από το 10,5% τιου Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στο 12% στην πρόθεση ψήφου, με αποτέλεσμα η διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται από τις 6,5 μονάδες στις τρεις. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, το ΠΑΣΟΚ θεωρείται σε ποσοστό 31% ότι θα έχει τα μεγαλύτερα κέρδη από τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κέρδη μίας μονάδας εμφανίζει και το ΚΚΕ, που φτάνει στο 9,5% στο σενάριο κατανομής των αναποφασίστων που υπολογίζει η Pulse.

Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Κέρδη μίας μονάδας εμφανίζει και το ΚΚΕ, που φτάνει στο 9,5% στο σενάριο κατανομής των αναποφασίστων που υπολογίζει η Pulse.Είναι χαρακτηριστικό ότι το 6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «μετακομίζει» στο ΚΚΕ, ενώ ακόμα μεγαλύτερο – στο 7% – είναι το ποσοστό διαρροής προς το ΠΑΣΟΚ.

Σημαντικές είναι οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και προς το ΜεΡΑ25 – φτάνουν στο 3% και φέρνουν το κόμμα Βαρουφάκη κοντά στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.Μάλιστα, η Pulse δίνει 3% στο ΜεΡΑ25 με την αναγωγή των ψηφοφόρων της «γκρίζας ζώνης».

Στη ζώνη του 3% – με την αναγωγή – δείχνει η Pulse και την Πλεύση Ελευθερίας, που δεν δείχνει να κερδίζει το παραμικρό από τις ανακατατάξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα κόμματα της ακραίας Δεξιάς, μόνον η Νίκη εμφανίζει κέρδος μισής μονάδας, ενώ τόσο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, όσο και οι «Σπαρτιάτες» καταγράφουν απώλειες μισής μονάδας.

Βλέπουν κόμμα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ

Μόλις το 11% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι παρακολουθούν «με ικανοποίηση» τα τεκταινόμενα στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ «με ενδιαφέρον» απαντά το 45%. Σχεδόν ένας στους δύο, ωστόσο, δηλώνει είτε ουδετερότητα, είτε αδιαφορία, ή προβληματισμό. Πάντως, το 68% δηλώνει ότι βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες του κ. Κασσελάκη, επιβεβαιώνοντας άλλες μετρήσεις που έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος στηρίζει το νέο πρόεδρο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 53% του εκλογικού σώματος εκτιμά ως πολύ ή αρκετά πιθανό ενδεχόμενο τη δημιουργία ενός κόμματος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό να φτάνει στο 43% μεταξύ των ψηφοφόρων του.

Ανησυχία για ακρίβεια και μεσανατολική κρίση

Το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι τους απασχολεί η ακρίβεια , ενώ σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά προβληματίζονται κυρίως με τις τιμές στα τρόφιμα και στους λογαριασμούς του ρεύματος. Τα πρωτεία στην ανησυχία έχουν οι ηλικίες από 30 ως 59 ετών. Ένα εξίσου συντριπτικό ποσοστό δηλώνει προβληματισμό για την πολεμική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή.

Δείτε την έρευνα: