Νέα δημοσκόπηση της Interview έρχεται στη δημοσιότητα, για λογαριασμό της ιστοσελίδας politic.gr, όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με μία διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ – σύμφωνα με την έρευνα – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πιο ικανός να διαχειριστεί τα «καυτά» θέματα της ασφάλειας, της ακρίβειας αλλά και τα εθνικά, σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 32,4% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι στο 7,3% (από 8,3%). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 10,9%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελληνική Λύση με 5% και το ΜέΡΑ 25 με 3%. Tο 1,6% εμπιστεύεται την Εθνική Δημιουργία, ενώ οι Έλληνες για την Πατρίδα συγκεντρώνουν το 1,2%. Ελαφρώς αυξημένο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων αφού από το 7,4% πλέον βρίσκεται στο 7,9%.

Σχετικά με τις συνεργασίες των κομμάτων σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι ερωτηθέντες δε «βλέπουν» το σενάριο συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (2,1%).

Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προκρίνει το 36,2%, ενώ το στοιχείο εκείνο το οποίο προσθέτει περισσότερο ενδιαφέρον στο ερώτημα είναι η αισθητή άνοδος του «διδύμου» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκεντρώνει 29,7% (από 25%).

Το 46% (από το 47% της προηγούμενης μέτρησης) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για να βρίσκεται στο “τιμόνι” της χώρας. O Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται κατά 5 μονάδες πιο ενισχυμένος σε σύγκριση με τη μέτρηση του Σεπτέμβρη, συγκεντρώνοντας το 32%.

Δημοσκόπηση Interview: «Εισαγόμενο» το πρόβλημα της ακρίβειας

Η ακρίβεια δείχνει να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού το 29,2% την κατατάσσει στην πρώτη θέση, ενώ η οικονομία ανέρχεται δεύτερη με 15,7%. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την έντονη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, το ποσοστό των Ελλήνων που παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την τουρκική προκλητικότητα φτάνει στο 13,8%.

Στο ερώτημα για το ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια που βιώνουμε σε ενέργεια και προϊόντα, η πλειοψηφία του 62,5% ταυτίζεται με την άποψη ότι φταίνε οι διεθνείς συγκυρίες, ενώ το 33,8% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όσον αφορά το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, το 55% πιστεύει ότι η λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, για όσο διάστημα χρειαστεί. Το 35% προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές, ενώ μόλις το 6% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία με τα επιδόματα.

Διαβάστε ακόμη: