Σοβαρές καταγγελίες και νομική αντίδραση προκάλεσαν τα όσα έγιναν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διονύσου, δήμαρχος του οποίου είναι ο Γιάννης Καλαφατέλης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ, Θανάσης Κρητικός, επιχείρησε να μην συζητηθεί κρίσιμο θέμα που περιελάμβανε η ημερήσια διάταξη, επικαλούμενος νομική γνωμάτευση.

Κι όταν συνάντησε την σθεναρή αντίδραση της αντιπολίτευσης έλυσε τη συνεδρίαση χωρίς να συζητηθεί κανένα θέμα!

Όπως μάλιστα προκύπτει απο την ανακοίνωση, τα συμβάντα στο ΔΣ περνούν στην αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αν έπρεπε να συμπυκνωθεί σε μία και μόνο φράση η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε πράγματι η φράση “Είστε περισσότεροι; Δεν θα ψηφίσετε!!!” αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό βαθμό όχι μόνο την συμπεριφορά, αλλά κυρίως, τη νοοτροπία με την οποία διοικείται ο δήμος Διονύσου.

Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει την ανεπάρκεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. Θανάσης Κρητικός) αλλά αφελώς είχαμε πιστέψει ότι δεν μπορούσε να διασύρει ακόμα περισσότερο τον θεσμό που (δήθεν) υπηρετεί. Κι’ όμως, κατά την χθεσινή συνεδρίαση απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί και για τα χειρότερα, αλλά και ότι το “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν” ωχριά μπροστά στις δικές του αποφάσεις!

Η ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης περιελάμβανε έξι (6) θέματα σύμφωνα με την Πρόσκληση με αρ. πρωτ. 29966 της 29ης/9/2022 που ο ίδιος ο Πρόεδρος υπογράφει. Το έκτο θέμα με τίτλο «Την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών και την λήψη απόφασης για την προσφορότερη, ταχύτερη και οικονομικότερη κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου της Λεωφόρου Σταμάτας–Δροσιάς σε όφελος του Δήμου και των δημοτών και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των διερχομένων πολιτών» είχε ενταχθεί, όπως ο νόμος ορίζει, μετά από αίτημα του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων συμβούλων, δηλαδή μετά από αίτημα 23 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους που αποτελούν το Σώμα.

Μετά την προ ημερησίας διάταξης καθιερωμένη υποβολή ερωτήσεων αλλά και την συζήτηση 3 θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης που εισήγαγε ο Πρόεδρος, το Σώμα αποφάσισε με ψήφους 20 έναντι 17 να προτάξει προς συζήτηση το ανωτέρω 6ο θέμα. Από το σημείο εκείνο και μετά εκτυλίχθηκε το, προαποφασισμένο βεβαίως, πιο ακραίο και αντιδημοκρατικό σενάριο και αποκαλύφθηκε πλήρως η απόλυτη καθεστωτική συμπεριφορά και νοοτροπία του Προέδρου του Σώματος και του Δημάρχου.

Επικαλούμενος ο Πρόεδρος γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία σύμφωνα με δική του δήλωση είχε ημερομηνία 30/9/2022, την οποία όμως δεν είχε αποστείλει στους δημοτικούς συμβούλους ως συνημμένο έγγραφο του 6ου θέματος, προσπαθούσε επί μία περίπου ώρα να μην συζητηθεί το θέμα και να μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, ενώ η Πρόσκληση με αρ. πρωτ. 29966 της 29ης/9/2022 που ο ίδιος υπογράφει καλεί τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου «για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης».

Η σθεναρή αντίδραση όλων των συμβούλων της αντιπολίτευσης και η επιμονή τους να εισηγηθούν το θέμα που είχαν ζητήσει να εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη έφερε σε αδιέξοδο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος τελικά Αποφάσισε και Διέταξε τη λύση της συνεδρίασης, χωρίς να έχει συζητηθεί οποιοδήποτε από τα 6 θέματα της ημερήσιας διάταξης!

Δηλαδή, προκειμένου να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο έκτο θέμα, κατάργησε το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, κατάργησε την δική του Πρόσκληση της 29ης/9/2022, αδιαφόρησε για τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης και τελικώς συμπεριφέρθηκε, όχι ως Πρόεδρος του Σώματος, αλλά σαν δικτατορίσκος, υπεράνω όλων, ατόμων, θεσμών και νόμων, αποδεικνύοντας ότι παραμένει υποτελής και πειθήνιο όργανο αυτού που τον διόρισε.

Φυσικά, για τις ενέργειες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αρμόδια πλέον είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό όμως, δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους τις διοικούσες Παρατάξεις «Δύναμη Ευθύνης» και «Η πόλη μας, το Σπίτι μας» και τον ανεξάρτητο σύμβουλο που απαρτίζουν την Διοίκηση του Δήμου.

Δεν τόλμησε ούτε ένας να αρθρώσει έστω μια λέξη,

Δεν σήκωσε ούτε ένας το ανάστημά του απέναντι στις συμπεριφορές αυτές,

Δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε ένας, δεν πρότεινε κάποια εναλλακτική λύση για να εκτονωθεί η κατάσταση!

Σκυφτοί και μοιραίοι, παρακολουθούσαν σιωπηλοί την πλήρη κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών! Είναι υπερήφανοι για ότι έγινε; Θα μιλήσει κάποιος; Ή… άκρα του τάφου σιωπή; Κρίμα. Κρίμα ειδικά για όσους συμβούλους επικαλούνται ενίοτε την ιστορία τους και το δημοκρατικό τους παρόν και παρελθόν.

Από την Διοίκηση του Δήμου δεν περιμένουμε τίποτα πλέον. Ούτε οι δημότες μπορούν να περιμένουν οτιδήποτε. Αυτή είναι, μας το έδειξε, μας το απέδειξε, το επιβεβαιώνει καθημερινά και συνεχώς διολισθαίνει προς ακόμα πιο αυταρχικές και αντιδημοκρατικές οδούς.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι, παρά τα όσα συμβαίνουν, οι 23 Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία δηλαδή του Σώματος, παραμένουν σταθεροί στις κοινές τους επιλογές, τιμούν την ψήφο που έλαβαν από τους δημότες και προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.

Και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να απαλλαγεί ο Διόνυσος από όλους τους δικτατορίσκους και τους κατά φαντασίαν δημοκράτες.

Η Σοφία Κατσίγιαννη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος εθελοντισμού, διαβούλευσης και ισότητας, και τέως Πρόεδρος ΔΣ Διονύσου, αποχώρησε απογοητευμένη λέγοντας ότι είναι πραγματικά κρίμα να υποβαθμίζεται ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από εντάσεις που δυναμιτίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν προσφέρουν το παραμικρό στους πολίτες της περιοχής.

Παράλληλα, ο Τεύκρος Παντελόγλου καλούσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να πάρουν θέση σχετικά με τα όσα συνέβαιναν στην αίθουσα.