Ο Αστέρας Βουλιαγμένης είναι εδώ και δεκαετίες συνήθης επιλογή διαμονής κάποιων από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη και ειδικά από τη Μέση Ανατολή. Στις σουίτες του φιλοξενούνται συχνά δισεκατομμυριούχοι σεΐχηδες και πρίγκιπες μαζί με τις πολυμελείς οικογένειές τους και τις πολυπληθείς συνοδείες τους. Το αίτημα κράτησης ακόμη και δεκάδων δωματίων δεν είναι μια σπάνια πρόκληση για τα στελέχη και τους εργαζομένους του πολυτελούς ξενοδοχείου.

Αυτού του τύπου οι πελάτες θα έχουν σύντομα μια ακόμη εναλλακτική, χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τον Αστέρα.

Πριν από το τέλος του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν να παραδίδονται οι πρώτες βίλες που κατασκευάζει ο Διαμαντής Διαμαντίδης στα οικόπεδα που απέκτησε πέρυσι στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο εφοπλιστής και επενδυτής ακινήτων, αναμένεται να δημιουργήσει ακίνητα υψηλής πολυτελείας και αίγλης, στα οποία θα περιλαμβάνονται και ορισμένα από τα μεγαλύτερα σπίτια κοντά στον αστικό ιστό, παγκοσμίως.

Για τουριστική χρήση

Οσοι παρακολουθούν τη σχετική ανάπτυξη σημειώνουν πως κάποια από τα ακίνητα που θα δημιουργηθούν θα προορίζονται για ιδία χρήση του κ. Διαμαντίδη και μελών της οικογένειάς του. Κάποιες από τις βίλες που βρίσκονται υπό κατασκευή αναμένεται να αξιοποιηθούν για τουριστική χρήση. Θα διαθέτουν δηλαδή το μέγεθος και τις απαιτούμενες παροχές, ώστε να φιλοξενούν επίλεκτους επισκέπτες.

Για τον σκοπό αυτό κάποια από τα 11 οικόπεδα που έχει ο κ. Διαμαντίδης θα ενοποιηθούν. Η ενοποίηση δύο ή τριών οικοπέδων δίνει τη δυνατότητα να χτιστούν βίλες 2.500-3.000 τ.μ. ή και μεγαλύτερες. Επιπλέον προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, την οποία αυτού του τύπου οι πελάτες επιθυμούν και είναι πρόθυμοι να την πληρώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διαμαντίδης έχει προχωρήσει στην απόκτηση των 11 από τα 13 οικόπεδα που πωλήθηκαν από την AGC Equity Partners, καταβάλλοντας ένα ποσό που υπολογίζεται ότι κυμάνθηκε μεταξύ 450-500 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό και με την κατασκευή των βιλών, υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει ενδεχομένως ακόμη και τα 600 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω ανάπτυξη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση στην αγορά ακινήτων της χώρας, έπειτα από εκείνη στο Ελληνικό, συνιστώντας και μια σαφή ένδειξη της απήχησης που έχει αποκτήσει πλέον η ακτογραμμή της Αττικής, όσον αφορά τις αναπτύξεις πολυτελών κατοικιών. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει βρεθεί πλέον ξεκάθαρα στο στόχαστρο εγχώριων και ξένων πολυεκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων επενδυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, μία ακόμη σημαντική επένδυση αφορά την ανάπτυξη βιλών στα 27 οικόπεδα που πωλήθηκαν από τη Lamda Development στο παράκτιο μέτωπο της έκτασης του Ελληνικού. Μόνο από την πώληση των οικοπέδων η εισηγμένη εξασφάλισε έσοδα συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο γίνεται η προεπιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή των ακινήτων αυτών, ενώ ασφαλώς υπάρχει και η δυνατότητα των ιδιοκτητών να προχωρήσουν στη δική τους επιλογή κατασκευαστή.

Πισίνα με οπτικές ίνες και γκαλερί με ρομποτική αρχειοθέτηση έργων

Ποιες είναι όμως μερικές από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των «εχόντων» ως προς τα ακίνητά τους σε ό,τι αφορά τις παροχές τους; Δωμάτιο αρωματοθεραπείας, χαμάμ, δωμάτιο χρωματοθεραπείας, γκαλερί έργων τέχνης 1.000 τ.μ., δωμάτιο υδρομασάζ, σπα και σάουνας είναι μόνο μερικές από αυτές και μάλλον πιο κοινές.

Στις πιο ιδιαίτερες συγκαταλέγονται ένα δωμάτιο ρομποτικής αρχειοθέτησης έργων τέχνης, όπου ένα ρομπότ αναλαμβάνει την αυτόματη προσκόμιση του επιθυμητού έργου τέχνης (μέσω χρήσης κωδικών), προκειμένου αυτό να αναρτηθεί στην γκαλερί. Επίσης, σε άλλο σπίτι η Berios έχει κατασκευάσει πισίνα με οπτικές ίνες, για να θυμίζει έναστρο ουρανό, ενώ σε κάποιο άλλο έχει δημιουργήσει ένα δωμάτιο ακτινοβολίας ιόντων.

Πρόκειται για ένα χώρο όπου όλοι οι τοίχοι και η οροφή είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό πέτρωμα αλατιού. Σε υπόγειο κατοικίας έχει τοποθετηθεί θησαυροφυλάκιο τράπεζας, σε κάποια άλλη έχει δημιουργηθεί ένας εσωτερικός κήπος/ζούγκλα ύψους οκτώ μέτρων και σε άλλη ένας ανελκυστήρας αυτοκινήτων, ο οποίος παρκάρει και οργανώνει αυτόματα τα αυτοκίνητα του κατόχου της. Επίσης, σε κάποια βίλα δημιουργήθηκαν ξεχωριστές κουζίνες για το πρωινό, για τον σεφ και για τις εταιρείες catering.

Παρ’ όλα αυτά το κόστος, αν και υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα, παραμένει από τα πλέον ανταγωνιστικά διεθνώς. Αυτό είναι ένα στοιχείο που έχει αρχίσει να φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο της αγοράς πολυτελών κατοικιών, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα να αποκτούν τη δυνατότητα να εξάγουν την τεχνογνωσία τους κι εκτός Ελλάδας.

Για παράδειγμα, η Berios έχει κατασκευάσει κατοικίες έως και 16.000 τ.μ., από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ωστόσο στην Ελλάδα, παρότι το κόστος κατασκευής ξεκινάει από 5 εκατ. και φθάνει έως 80 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να αποτελεί ελάχιστο μέγεθος συγκριτικά με το εξωτερικό, όπου ακίνητα των 1.000 τ.μ. φθάνουν να πωλούνται πάνω από 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 10 φορές πάνω από την αντίστοιχη τιμή τους στην ελληνική αγορά.

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης της απήχησης των ελληνικών ακινήτων έγκειται στην έλευση των πρώτων επωνύμων και δισεκατομμυριούχων στην Ελλάδα. Η απόκτηση ακινήτων από εκείνους σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο και για τους υπολοίπους του κύκλου τους, ώστε να δημιουργήσουν μια βάση στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας αυτή τη βάση θα μπορούν να συναναστρέφονται ανθρώπους αντίστοιχου βεληνεκούς σε διάφορες εποχές κατά τη διάρκεια του χρόνου – γνωστό και ως «καλαντάρι δισεκατομμυριούχων».

Ξυλεία από τη ζούγκλα της Μαλαισίας και «παραξενιές» πολλών εκατομμυρίων

Οταν πρόκειται για βίλες κι επαύλεις πολυεκατομμυριούχων, πολλές φορές οι απαιτήσεις ξεπερνούν το σύνηθες.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μπέριο, διευθυντή λειτουργιών της κατασκευαστικής εταιρείας Berios, που ειδικεύεται στην αγορά αυτή, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους, έχουν φτάσει μέχρι τη ζούγκλα της Μαλαισίας, για να εντοπίσουν έναν συγκεκριμένο προμηθευτή ξυλείας. Ειδικότερα, σε μια κατοικία που κατασκεύασε η Berios για λογαριασμό ενός εφοπλιστή, τα δάπεδα των εξωτερικών χώρων έπρεπε να είναι ξύλινα και δη της καλύτερης ποιότητας παγκοσμίως, για τη συγκεκριμένη χρήση. Επειτα από σχετική έρευνα εντοπίστηκε το περίφημο ξύλο Burma Teak, που προέρχεται από τα δάση της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία ή Μπούρμα), χώρα όμως που συνοδεύεται από ειδικά μέτρα απαγόρευσης εμπορίου.

Για τον λόγο αυτό, χρειάστηκε το ταξίδι μέχρι τη Μαλαισία, όπου υπήρχε συγκεκριμένος προμηθευτής, που έφερνε τα ξύλα από τη Μιανμάρ και τα έκοβε εκεί, ώστε να μην υπάρχουν εμπορικοί περιορισμοί. Με τον τρόπο αυτόν, κατέστη εφικτή η εισαγωγή τους στην Ελλάδα για να κοσμήσουν τη συγκεκριμένη βίλα.

Σε μια άλλη κατασκευή κατοικίας, επιφανείας 2.000 τ.μ. στην Κηφισιά κι ενώ είχαν γίνει τα σκυροδέματα του κτιρίου, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να αλλάξει τον προσανατολισμό του σπιτιού κατά 90 μοίρες. Αναγκαστικά, λοιπόν ό,τι είχε χτιστεί γκρεμίστηκε και κατασκευάστηκε από την αρχή με βάση τον νέο προσανατολισμό.

Επίσης, πολλές φορές, προκειμένου να αποφασίσουν οι πελάτες τα υλικά και τα χρώματα, η εταιρεία προχωράει σε δειγματισμό ολόκληρων δωματίων. «Κάποιες φορές χρειάστηκε να κάνουμε πάνω από 160 διαφορετικά δείγματα χρωμάτων, ώστε τελικά να επιλέξει ο ιδιοκτήτης. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε ως μέρος της δουλειάς μας καθώς η υπηρεσία αυτή και η υπομονή μας είναι απαραίτητη για την καλή συνεργασία με ανθρώπους αυτού του επιπέδου», σημειώνει ο κ. Μπέριος.

Αντίστοιχα, στην κατασκευή του παλατιού της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Αμπου Ντάμπι, και λίγο πριν από την παράδοση του έργου, η εταιρεία έλαβε μια νέα μελέτη, έπειτα από απαίτηση του ίδιου του σεΐχη. Σε αυτήν τους ζητούσε να αλλαχθούν πλήρως όλα τα δωμάτια και να κατασκευαστούν από την αρχή, με άλλες διαστάσεις και με διαφορετική διακόσμηση.

Στον τομέα των υπερπολυτελών κατασκευών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η παροχή υπηρεσιών. Είναι συχνό φαινόμενο, για παράδειγμα, εκτός από την κατασκευή, να αναλαμβάνεται ακόμη και η τοποθέτηση των… μαξιλαριών. Ακόμη όμως και μετά τη μετακόμιση του ιδιοκτήτη, η εταιρεία κατασκευής καλείται να ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε αίτημα αφορά την κατασκευή του ακινήτου, εντός 24 ωρών, ακόμη και 30 χρόνια μετά την αρχική κατασκευή.

Οι αριθμοί

600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος της επένδυσης του εφοπλιστή Δημ. Διαμαντίδη στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
190 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Lamda Development από την πώληση των 27 οικοπέδων για την ανέγερση των πολυτελών βιλών στο Ελληνικό.
1,27 δισ. ευρώ ξένων κεφαλαίων τοποθετήθηκε στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας το εννεάμηνο του 2022.

Διαβάστε περισσότερα