Μια φίλη επιστρέφει από τα… παλιά και διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Σμύρνης. Η Δήμητρα Νάνου, μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων χρόνων που εκλέχτηκε περιφερειακή σύμβουλος στον Νότιο Τομέα με τον Γιώργο Πατούλη (μάλιστα ήταν και αντιπερειάρχης), μετακομίζει από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κυρία Νάνου έχει… παρελθόν στη Νέα Σμύρνη καθώς είχε εκλεγεί τρεις φορές δημοτική σύμβουλος της Νέας Σμύρνης, έχοντας διατελέσει αντιδήμαρχος σε σημαντικά χαρτοφυλάκια. Τώρα επιστρέφει διεκδικώντας το αξίωμα της δημάρχου Νέας Σμύρνης. Η Δήμητρα Νάνου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες μίλησε στο «radar.gr» για το πρόγραμμά της και τις προτεραιότητες – από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Νέας Σμύρνης ως την «αυτόνομη» λειτουργία κάθε γειτονιάς που θα έχει πληρότητα υποδομών και υπηρεσιών.

-Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Νέας Σμύρνης την επόμενη πενταετία;

– Για να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τη Νέα Σμύρνη, εφόσον μάς εμπιστευθούν οι πολίτες, πρέπει προηγούμενως να φροντίσουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών και της διοίκησης. Να μειώσουμε δηλαδή την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους σήμερα, ώστε να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να ενώσουμε γύρω από έναν κοινό στόχο: να αναβαθμίσουμε την πόλη μας με επίκεντρο τις γειτονιές. Θέλουμε τους πολίτες κοινωνούς της προσπάθειάς μας να κάνουμε νοικοκύρεμα και να προτεραιοποιήσουμε με άλλο δείκτη βαρύτητας τις ανάγκες, επενδύοντας στους νέους, αξιοποιώντας τις ιδέες και την ορμή της ηλικίας τους. Έχουμε διαρθρώσει το πρόγραμμά μας σε 13 άξονες πολιτικής για να ζούμε σε μία πόλη με αξία. Στοχεύουμε στα απλά, τα καθημερινά που κάνουν –και μπορούν να κάνουν– την διαφορά, βάζοντας παράλληλα τις βάσεις για κάτι πιο μεγάλο έπειτα. Ποιος δεν θέλει να ζει σε μία πόλη οργανωμένη, καθαρή, πράσινη, ασφαλή, ανθρώπινη και προσβάσιμη,ψηφιακά σύγχρονη, όπως και ανθεκτική στις προκλήσεις της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης; Ποιος δεν θέλει να μετακινείται με άνεση και ασφάλεια;

-Ποια είναι κατά την άποψή σας τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δημότες και πώς θα τα διαχειριστείτε;

– Αν έπρεπε να δώσω δύο τίτλους στα προβλήματα, θα επέλεγα «μοντέλο λειτουργίας του δήμου» και «οργάνωση λειτουργίας της πόλης». Οι ανάγκες της πόλης και των συνδημοτών μας είναι μεγάλες και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να χτίσουμε την κοινωνική ευθύνη του Δήμου Νέας Σμύρνης από την αρχή. Προτεραιότητα για εμάς είναι να νιώθει ο πολίτης ότι είμαστε εκεί για αυτόν και αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Μέσα, δε, από την αναβάθμιση της καθημερινότητάς του, να νιώθει περήφανος που ζει και δημιουργεί στην πόλη μας. Όλα αυτά προϋποθέτουν συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου γιατί ο στόχος είναι κοινός: να υπηρετούμε τους πολίτες. Καλή ομάδα συνεργατών. Ομάδα που συνδυάζει την εμπειρία των δοκιμασμένων στελεχών και τον ενθουσιασμό των νέων ανθρώπων που επίσης έχουν γνώσεις, τεχνοκρατική επάρκεια, πάθος και διάθεση να δουλέψουν για το καλό όλων. Αλληλεπίδραση με τους κατοίκους και επαγγελματίες της πόλης στο «πεδίο της γετονιάς».

Δήμητρα Νάνου

-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον Δήμο Νέας Σμύρνης.

-Για το πρόγραμμά μας μπορείτε να ανατρέξετε στο www.dimitrananou.gr

Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση. Σε αυτόδιαγράφονται οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει για να ζούμε σε μία πόλη με αξία. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε κουλτούρα περιβαλλοντικάς υπεύθυνης συμπεριφοράς για να ζούμε σε μία καθαρή και πράσινη πόλη. Δίνουμε ζωή και περισσότερο φως στις γειτονιές. Αγκαλιάζουμε το συμπολίτη μας που μάς χρειάζεται, στηρίζουμε την οικογένεια και τις ανάγκες των νέων, εμπνέουμε σεβασμό για το δημόσιο χώρο, τον οποίον πρέπει να φροντίζουμε όπως το σπίτι μας. Σχεδιάζουμε ασφαλείς, λειτουργικές, προσβάσιμες υποδομές.

Αναπτύσσουμε μία νέα κουλτούρα στη σχέση με τους επαγγελματίες της πόλης για την ανάδειξη του citybranding και την λειτουργία των επιχειρήσεων σε ένα περιβάλλον με αισθητική, καθαριότητα και τάξη, σε μία πόλη με κανόνες που θα εφαρμόζονται από όλους για το καλό όλων. Δυναμώνουμε τη συνεργασία με εκείνους που μεριμνούν με αγάπη και ανιδιοτέλεια για τα αδέσποτα ζώα.

-Με την πλούσια εμπειρία σας στον χώρο της αυτοδιοίκησης, θεωρείτε πως οι δήμοι μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης;

– Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, εάν δεν υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Οι δήμοι ασφαλώς και αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, αλλά, το κυριότερο, αποτελούν τον πιο βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και επηρεάζει με τις δράσεις και το έργο που παράγει, την καθημερινότητά τους. Πώς μπορεί μια χώρα να είναι οικονομικά ανεπτυγμένη, εάν οι πολίτες της, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι, δεν αισθάνονται την ασφάλεια που τους προσφέρει το «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας; Τι είδους ανάπτυξη μπορούμε να πετύχουμε, εάν δεν διασφαλίσουμε ότι η καθημερινότητα των πολιτών θα γίνεται καλύτερη; Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα που ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι; Ασφαλώς όχι. Οι δήμοι, λοιπόν, αποτελούν βασικό κρίκο στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πατρίδας μας.

Οι 11 προτεραιότητες

Ο βασικός πυλώνας της πρότασης της Δήμητρας Νάνου συνοψίζεται σε 11 προτεραιότητες:

-Αναβάθμιση της αξίας κάθε γειτονιάς.

-Αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και πολιτών.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός και προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

– Εξωστρέφεια.

-Προτεραιότητα σε έναν «πράσινο» Δήμο.

-Στήριξη των οικογενειών της πόλης.

-Επένδυση στη γνώση της νέας γενιάς.

-Ανάδειξη της αλληλεγγύης σε βασική αξία της δημοτικής πολιτικής.

-Έμφαση στις άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις πεζών και οχημάτων.

-Ζωή σε ασφαλή και όμορφη πόλη.

-Ανάδειξη της ξεχωριστής αθλητικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Νέας Σμύρνης.

Διαβάστε ακόμη: