Eνα από τα μεγαλύτερα σούπερ γιοτ στον κόσμο, το Dilbar, κατασχέθηκε από τις Αρχές της Γερμανίας στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το γιοτ έχει μήκος 156 μέτρα και φέρει δύο ελικοδρόμια στην πλώρη και στο πίσω μέρος του άνω καταστρώματος, καθώς και μια πισίνα που περιέχει 180 κυβικά μέτρα νερού – μια από τις μεγαλύτερες πισίνες που έχουν εγκατασταθεί ποτέ σε γιοτ. Το εξωτερικό του σκάφους φέρει διάκοσμο από ελεφαντόδοντο και μπρούτζο, ενώ στο εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει 36 επισκέπτες σε 20 καμπίνες. Το σούπερ γιοτ διαχειριζόταν ένα πλήρωμα 96 ατόμων.

Το σούπερ γιοτ έχει κατασχεθεί και βρίσκεται πλέον σε ναυπηγείο του Αμβούργου. Το πλοίο φέρει σημαία των νησιών Κεϊμάν και είναι εγγεγραμμένο στην Μάλτα, μια τακτική που ακολουθούν πολλοί Ρώσοι «ολιγάρχες». Παρόλο που πολλά γιοτ και άλλα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών έχουν κατασχεθεί, το Dilbar θεωρείται, για ευνόητους λόγους, η «κορωνίδα» των έως τώρα κατασχεθέντων, ακολουθούμενο από το σούπερ γιοτ «Eclipse» που ανήκε στον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ιδιοκτήτρια του Dilbar, το οποίο κόστισε περισσότερα από 648 εκατομμύρια δολάρια, είναι η Gulbakhor Ismailova , αδελφή του Ρώσου ολιγάρχη Alisher Usmanov, ενός από τους πλουσιότερους πολίτες της Ρωσίας που είναι επίσης σύμβουλος του Πούτιν, ιδιαίτερα σε οικονομικά ζητήματα.

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αστυνομίας Εγκλημάτων» της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι, ύστερα από εκτεταμένες έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ιδιοκτήτρια του πολυτελούς σκάφους είναι η αδερφή του Ουσμάνοφ κι έτσι προέβη στην κατάσχεσή του.

Το γιοτ «Dilbar», με σημαία «νήσων Κέιμαν» κοστίζει 648 εκατομμύρια δολάρια, και χρειάζεται 783.822 δολάρια μόνο για να γεμίσει καύσιμα.

https://twitter.com/bka/status/1514157767145181187?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1514157767145181187%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fbka2Fstatus2F15141577671451811873Fref_src3Dtwsrc255Etfwprovider%3Dtwitter

Το 2016, όταν ο Άλισερ Ουσμάνοφ, βασιλιάς του ρωσικού χάλυβα, απέκτησε τους τίτλους ιδιοκτησίας του μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην ανοιχτή θάλασσα.

Το γιοτ ζυγίζει 15.917 τόνους, έχει μήκος πάνω από 152 μέτρα και διαθέτει ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου.

Κατασκευάστηκε από το γερμανικό ναυπηγείο της Λίρσεν. Για τον σχεδιασμό του υπερπολυτελούς σκάφους , o διάσημος αρχιτέκτονας Espen Øino από το Μονακό που ειδικεύεται στα σκάφη, συνεργάστηκε με την British Winch Design για να σχεδιάσει τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του .

Ο ιδιοκτήτης του «Dilbar», Άλισερ Ουσμάνοφ, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1953 στο Ουζμπεκιστάν σε μία επαρχιακή πόλη, ωστόσο πέρασε την παιδική του ηλικία στην Τασκένδη. Στόχος του ήταν να γίνει διπλωμάτης και γι’ αυτό τον λόγο μετακόμισε στη Μόσχα. Μπήκε στο Κρατικό Ινστιτούτο Δημοσιών Σχέσεων της Μόσχας και αποφοίτησε το 1976 με πτυχίο στο διεθνές δίκαιο.

Δραστηριοποιείται στον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων, ατέχει την «Mail.ru», τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτύου στη χώρα και τη «MegaFon», τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Kommersant κι έχει μετοχές σε ισχυρές επιχειρήσεις όπως οι Groupon, Airbnb, Apple, Gazprom και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Οι διασυνδέσεις του με το Κρεμλίνο απογείωσαν την καριέρα του και φούσκωσαν τον κουμπαρά του.