Χρησιμοποιώντας τον τίτλο από ένα παλαιότερο δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου («Δέκα χρόνια κομμάτια») κορυφαίος μηχανικός της ΔΕΗ που έχει διανύσει πάνω 25 χρόνια μέσα στην επιχείρηση και πάντοτε σε μάχιμες θέσεις, περιέγραψε την κατάσταση του Δικτύου Διανομής που διαχειρίζεται πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ! Ποιές είναι οι ευθύνες;
Λέει χαρακτηριστικά: «Πραγματικές επενδύσεις στο δίκτυο έχουν να γίνουν από το 2011 διότι ουσιαστικά μας τις απαγόρευε η Τρόικα τότε που ήθελε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ.
Αλλά και η διοίκηση επί ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται πως είχε το ελεύθερο να ενισχύσει τον ΔΕΔΔΗΕ και είχε τους γνωστούς και μη εξαιρετέους συνδικαλιστές στη διοίκησή της, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές ή να υπογειοποιήσει στοιχειωδώς τη διανομή με όλους τους κανόνες ασφαλείας που χρειάζονται.
Αποτέλεσμα; Το δίκτυο που έχει να ανανεωθεί από το 2005 και λίγο μετά, μέσα στα 15-20 χρόνια και κυρίως την τελευταία δεκαετία έγινε …κομμάτια και θρύψαλα! Άσε που από το 2016-17 και μετά αποχώρησαν από το ΔΕΔΔΗΕ περίπου 500 έμπειροι μηχανικοί και τεχνίτες που σε μεγάλο βαθμό δεν αντικαταστάθηκαν.
Ήταν ζήτημα χρόνου να έρθει μια σφοδρή κακοκαιρία στο λεκανοπέδιο που έρχεται κάθε περίπου 10 χρόνια και να διαλύσει το Σύμπαν!
Προσθέστε και την χαρακτηριστική ανοργανωσιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου Δήμοι και Περιφέρεια ήταν απλώς απόντες ή απρόθυμοι και έχετε το σκηνικό της τέλειας καταστροφής: 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για 6 ως 48 ώρες σε Αττική και Εύβοια, τρομερή δυσφορία από τον κόσμο, όλοι να στοχεύουν τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ που όντως δεν φρόντισε έγκαιρα να χτυπήσει το καμπανάκι στην κεντρική κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με λιγότερους από 20 μήνες στην εξουσία και με την πανδημία στο …σβέρκο της, δεν έχει ουσιαστικές ευθύνες για την καταστροφή αφού παρέλαβε διαλυμένο το σύστημα από την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά ξέρετε ποιος χρεώνεται την πολιτική ευθύνη σε αυτές τις περιπτώσεις.
Συμφωνώ απόλυτα ότι ήταν μια πρωτοφανής θεομηνία για το λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά σίγουρα ο συντονισμός θα μπορούσε να ήταν καλύτερος και μάλιστα με την Πολιτική Προστασία που θα έπρεπε να έχει πρωτεύοντα και …λιγάκι στρατιωτικό ρόλο, με την καλή έννοια φυσικά, μην παρεξηγηθούμε κιόλας!
Αυτό τουλάχιστον με τις αυξημένες αρμοδιότητες στη Πολιτική Προστασία ας καθιερωθεί από δώ και πέρα διότι οι πιθανολογούμενες επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ θέλουν 2-3 χρόνια τουλάχιστον για να εφαρμοστούν στην πράξη. Στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε! Και ο Πρωθυπουργός ας μη διστάσει να καταλογίσει και ευθύνες και να πάρει κεφάλια, διότι αυτές υπάρχουν!»
Λόγια ενός μπαρουτοκαπνισμένου μηχανικού πρώτης γραμμής που τα έχει …δεί όλα στη ΔΕΗ (πριν το διαχωρισμό των εταιριών) από το 1996 και μετά: χιονοθύελλες, πλημμύρες, πυρκαγιές, καταστροφές δικτύου, πολύωρες διακοπές ρεύματος και επώδυνες αποκαταστάσεις.
Τι γίνεται σήμερα στο δίκτυο
Από τα 250.000 νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα σε Αττική και Εύβοια, έχουν μείνει μερικές χιλιάδες ακόμη που σταδιακά παίρνουν ρεύμα και αναμένεται να έχουν όλοι ή σχεδόν όλοι μέχρι αργά το απόγευμα σε Δροσιά, Άνοιξη, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Εκάλη, Διόνυσο, και Κάλαμο.
Ήδη ολοκληρώνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ η επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία, ενώ είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις 70.000 που αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Αλλά και στη Βόρεια Εύβοια, που δοκιμάστηκε σφοδρά από την κακοκαιρία, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο και στους τελευταίους 5-6 οικισμούς.
Η αυτοδιοίκηση «πετάει» τις ευθύνες στο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ στους Δήμους
Η αναζήτηση των ευθυνών για την καταστροφή θα αρχίσει από αύριο κιόλας αλλά είναι αβέβαιο τι θα βγάλει.
Στο ΥΠΕΚΑ αναρωτούνται: «ποιος έπρεπε να κλαδέψει τα δέντρα που ήταν βαρυφορτωμένα και κυρίως αυτά που έπεφταν δίπλα στους πυλώνες και θα τους κατέστρεφαν σίγουρα; Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αυτές τις ευθύνες όπως λέει ξεκάθαρα ο Μάκης Βορίδης ή οι Δήμοι ειδοποιημένοι από τον ΔΕΔΔΗΕ; Μήπως οι Δήμοι έπρεπε να έχουν ένα σύστημα προληπτικής δράσης χωρίς να τους ειδοποιεί κανείς; Οι εντολές του Νίκου Χαρδαλιά εφαρμόστηκαν; Ποιος θα καταλογίσει ευθύνες, εκτός από την ΔΕΔΔΗΕ, στους Δήμαρχους ή τον Περιφερειάρχη για όσα δεν έκαναν;» Ερωτήματα που ίσως μείνουν και αναπάντητα αφού δεν είναι σίγουρο ότι θα την πληρώσει κάποιος.
Ο νόμος λέει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τέτοιου είδους ευθύνες, ότι επιβλέπει το δίκτυο και αν δεί «επικίνδυνα» κλαδιά δίπλα σε καλώδιο, τότε τα κλαδεύει ΧΩΡΙΣ να κόψει το δέντρο και για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και διότι χρειάζεται άδεια του Δασαρχείου. «Ο ΔΕΔΔΗΕ ειδοποιεί γραπτώς το Δήμο και κατόπιν στέλνει συνεργαζόμενο εργολάβο για τις κοπές κλαδιών» μας λένε από το Διαχειριστή.
Εδώ όμως υπεισέρχεται η αρμοδιότητα και η ευθύνη των Δήμων διότι εκατοντάδες δένδρα κατέρρευσαν κάτω από το βάρος του χιονιού και αυτό έπρεπε, οι Δήμαρχοι που είναι αρμόδιοι, να το φροντίσουν εκ των προτέρων. Οι Δήμοι έπρεπε να βγάλουν και τις σχετικές άδειες αφού στα πεζοδρόμια αλλά ακόμη και στους κήπους δεν επιτρέπεται η κοπή ενός δέντρου και χρειάζεται ειδική άδεια.
Από το ΔΕΔΔΗΕ πάλι μας λένε: «πώς να φτάναμε στα πεσμένα καλώδια; Ποιος να μας ανοίξει τους δρόμους; Είχαμε πλήρη αδυναμία πρόσβασης στα σημεία όπου υπήρχαν βλάβες. Οι ευθύνες πρόσβασης ανήκουν στους Δήμους και την Πολιτική Προστασία και όχι σε μας στο ΔΕΔΔΗΕ που στο κάτω -κάτω δεν έχουμε μηχανήματα διάνοιξης δρόμων. Ας έφερναν το Στρατό τι να πούμε;»
Κυρίως, τι να πούν τα 250.000 νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα…