«Ήταν σαν να μας σκηνοθετούσε διαρκώς, μας είπε πού να σταθούμε. Μου είπε: «κατέβασε το παντελόνι σου». Το έκανα ελάχιστα. Δίπλα ήταν μία μεταλλική ράβδος. Με έσπρωξε στο κρεβάτι, πήρε τη μεταλλική ράβδο και την ακούμπησε στο σώμα μου. Άρχισα να λέω «σταμάτα, σταμάτα»…».

Το σκηνικό της σεξουαλικής κακοποίησής του, το οποίο είχε περιγράψει και σε συνέντευξή του, από τον Δημήτρη Λιγνάδη, το 2005, όταν ακόμη ήταν 19 ετών, ξετύλιξε σήμερα, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη του σκηνοθέτη και ηθοποιού, ο 36χρονος μάρτυρας της υπόθεσης Ν. Σ.

Ξεσπώντας σε λυγμούς ο συγκεκριμένος άνδρας, περιέγραψε στο ακροατήριο με λεπτομέρειες την άγρια κακοποίηση, που όπως υποστηρίζει υπέστη από το σκηνοθέτη και ηθοποιό, όταν ήλθε σε επαφή μαζί του, προκειμένου να τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να γίνει ηθοποιός και να αποδώσει επιτυχώς έναν μονόλογο από το έργο του Tennessee Williams «Γυάλινος Κόσμος».

Σύμφωνα μάλιστα με την κατάθεσή του μάρτυρα, «παρών» στο εφιαλτικό σκηνικό που καταγγέλλει ήταν και ένας ακόμη νεαρός άνδρας, φοιτητής του «Εθνικού», στον οποίο ο 36χρονος αναγκάστηκε, κατόπιν ενεργειών του Δημήτρη Λιγνάδη, να κάνει στοματικό έρωτα.

Με κλάματα περιέγραψε την κατάθεσή του

Με κλάματα στα μάτια ο μάρτυρας, περιέγραψε στο δικαστήριο την κακοποίησή του από τον κατηγορούμενο, τον οποίο όπως είπε, επισκέφθηκε για πρώτη φορά στο σπίτι του τον Σεπτέμβριο του 2005. Η γνωριμία του με το σκηνοθέτη έγινε, σύμφωνα με την κατάθεσή του, κατόπιν μεσολάβησης της θείας του, η οποία του ανέφερε ότι γνώριζε τον Δ. Λιγνάδη και ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει στην προσπάθεια του να γίνει ηθοποιός.

Ο Ν.Σ., ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε δημοσίως για κακοποιητική συμπεριφορά του κατηγορούμενου το 2021 χωρίς τότε να αναφέρει το όνομά του, ξέσπασε σε λυγμούς ανακαλώντας, όπως είπε, τα όσα ένιωσε μετά την κακοποίησή του από τον κατηγορούμενο. «Θυμάμαι τον πόνο, τον φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω τι μου συνέβη; Δέκα πέντε χρόνια δεν μπορούσα να της το πω… Ένιωθα εξευτελισμένος, αδικημένος, αν έχω κάνει εγώ λάθος; Τι ζήτησα; Μόνο έναν μονόλογο ήθελα να διαβάσω…», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ακροατήριο ο 36χρονος, η συνέντευξη του οποίου το 2021 είχε οδηγήσει το Δημήτρη Λιγνάδη σε παραίτηση από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, την οποία μέχρι τότε κατείχε.

Η πρώτη τους συνάντηση

Ο 36χρονος άνδρας τοποθέτησε την πρώτη του συνάντηση με τον κατηγορούμενο στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2005 και την περιέγραψε ως εξής: «Μου τηλεφώνησε και μου είπε «φόρα ένα βρακί και έλα κάτω». Ήταν κάτω από το σπίτι με μία μηχανή με κοίταξε από πάνω έως κάτω και μου είπε «ωραία, μέσα στην εβδομάδα θα έρθεις από το σπίτι μου να σου δώσω το μονόλογο. Πήγα σπίτι του. Μου άνοιξε, ήταν πολύ φιλικός. Ήταν πολύ σύντομη η συνάντησή μας και μου είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει βραδινές ώρες. Μου έδωσε τον τελευταίο μονόλογο από τον «Γυάλινο Κόσμο» του Tennessee Williams. Πήγα σπίτι, διάβασα το μονόλογο και τον αποστήθισα αμέσως».

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα τηλεφώνημα του κατηγορούμενου βραδινή ώρα προκειμένου να συναντηθούν. «Κατά τις 10:30 τη νύχτα χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου είπε να πάω στο σπίτι του σε είκοσι λεπτά. Πήγα, χτύπησα το κουδούνι και μου άνοιξε ένα άλλο παιδί. Ένιωσα αμηχανία, γιατί δεν ήξερα ότι θα είναι και άλλος εκεί. Εκείνος ήταν στο μπάνιο» είπε ο μάρτυρας στο δικαστήριο και συνέχισε: «Κάποια στιγμή βγήκε ο κατηγορούμενος φορώντας μία πετσέτα. Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα έλεγε «πάω να ντυθώ» δεν φαντάστηκα ότι θα έμενε με την πετσέτα στον καναπέ.

Ο κατηγορούμενος είναι σχεδόν συνομήλικος με τους γονείς μου. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος. Δεν υπήρχε τίποτα το ερωτικό, δεν είχα αντιληφθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, πίστευα ότι βρισκόμουν στο σπίτι ενός καθηγητή για να με βοηθήσει. Βγήκε με την πετσέτα, ήταν φιλικός μου είπε ότι έχει γενέθλια και αντιλήφθηκα ότι είχε διαφορετική συμπεριφορά, ήταν επιθετικός. Μου έκανε ερωτήσεις που δεν καταλάβαινα. Καταιγισμός ερωτήσεων στο πλαίσιο του μονολόγου για τον Τομ, τον πρωταγωνιστή. Μου έλεγε «καταλαβαίνεις τι έκανε στα τσοντάδικα»; Εγώ δεν ήξερα καν τη λέξη. «Στοματικό έρωτα δεν έχεις κάνει;» με ρωτούσε, εγώ είχα σχέση μόνο με δύο κοπέλες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι χρειάζονταν τέτοιες ερωτήσεις για έναν μονόλογο. Αμήχανα πήγαινα να απαντήσω και μου έλεγε «με το γυμνό έχεις θέμα;» .

Συνεχίζοντας ο Ν. Σ., κατέθεσε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης του ζήτησε να κατεβάσει το παντελόνι του. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μου ζήτησε για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο. «Σου είναι τόσο δύσκολο;», με ρώτησε. Σηκώθηκα, κατέβασα το παντελόνι, έδειξα τα οπίσθιά μου, το ανέβασα και ξανακάθισα. Με την άκρη του ματιού μου κατάλαβα ότι χαϊδεύει τα γενετικά του όργανα. Μετά με ρωτούσε για τις κοπέλες μου, αν έχω κάνει στοματικό, υπήρχε ένας εκφοβισμός».

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο να φοβηθείτε;

Μάρτυρας: Γιατί ήταν σκηνικό καλοστημένης παγίδας. Αυτό το κατάλαβα μετά. Με τις καταιγιστικές ερωτήσεις του. Στα 19 όταν δεν έχεις ομόφυλη σχέση δεν θα το πεις ποτέ στην οικογένειά σου. Φοβόμουν.

Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να φύγω. Πώς μπορούσε να υπάρχει μια τόσο ακραία συμπεριφορά στο βλέμμα… Δεν μπορούσα να θυμηθώ αν το άλλο παιδί είχε κλειδώσει την πόρτα. Είχα σοκαριστεί, είχα παραλύσει…

Πρόεδρος: Είπατε «θέλω να φύγω, δεν αισθάνομαι βολικά»;

Μάρτυρας: Είχα κοκκινίσει, ένιωθα φόβο, αδυναμία, το έβλεπε όλο αυτό.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, ο κατηγορούμενος ζήτησε από τον άλλο νεαρό άνδρα που βρίσκονταν στο διαμέρισμα να αυνανιστεί και εκείνος άγγιζε τα γεννητικά του όργανα. «Αυτό γίνεται στα τσοντάδικα» μου είπε» ανέφερε ο 36χρονος και συνέχισε λέγοντας στο ακροατήριο τα εξής: «Εκεί ξεκίνησε μία άλλη διαδικασία για το στοματικό έρωτα. Μια συζήτηση όπου έπρεπε να πω τα βιώματά μου και εάν έχω ταμπού. Μου έλεγε ότι «αν δεν είσαι ανοιχτόμυαλος, δεν θα μπορέσεις να ασχοληθείς με το χώρο». Ήμουν 19 ετών. Μου ζήτησε αν μπορώ να κάνω στοματικό έρωτα στο αγόρι που ήταν δίπλα μου.

Δεν τους κοιτούσα, είχα κατεβασμένο το κεφάλι, με την άκρη του ματιού μου έβλεπα ότι αυνανίζονταν… Υπήρχε μία ένταση στο σώμα και στη φωνή του, ήταν σαν να είχε θυμό. Απλά έσκυψα στο παιδί και για δευτερόλεπτα έκανα αυτό, πιστεύοντας ότι όλο αυτό θα τελειώσει. Έγινε. Εκνευρίστηκε από την αδεξιότητά μου. Μου ζήτησε να κάνω το ίδιο και σε αυτόν, άρχισε ξανά να μου λέει τα ίδια. Σκέφτηκα πόσες δοκιμασίες για έναν μονόλογο. Για ένα – δύο δευτερόλεπτα έσκυψα και σε αυτόν. Σηκώθηκε, άφησε την πετσέτα του και έφυγε γυμνός προς τα μέσα. Το παιδί ήταν και αυτό αμήχανο. Κάποια στιγμή μας φώναξε μέσα. Μπήκαμε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και οι δύο μέσα».

«Ό,τι πιο φρικτό έχω ζήσει»

Με δάκρυα στα μάτια ο 36χρονος αναφέρθηκε ακόμη στον πόνο και τη φρίκη που βίωσε από τη σεξουαλική κακοποίηση. Συγκεκριμένα, κατέθεσε: «Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει, ο μεγαλύτερος πόνος. Δεν ήταν ερωτικό βοήθημα, ήταν μεταλλική ράβδος, δεν ξέρω πόσο κράτησε. Κάποια στιγμή λερώθηκα. Απλά εκνευρίστηκε μάζεψε τα σεντόνια τα έβαλε στο πλυντήριο. Του ζήτησα να πάω στο μπάνιο να πλυθώ…».

Ο μάρτυρας τόνισε ακόμη πως ήθελε να φύγει από το διαμέρισμα του κατηγορούμενου, όμως όταν πήγε να πάρει το πράγματά του από το σαλόνι υποχρεώθηκε ξανά να έρθει σε στενή επαφή με τον νεαρό άνδρα που βρισκόταν στο διαμέρισμα. «Κατάλαβα ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει. Μου ζήτησε να κάνω στοματικό στο παιδί. Εγώ δεν ήθελα να κάνω τίποτα, κοίταζα το παιδί στα μάτια, με κοίταζε κι αυτό, χαμηλώναμε το βλέμμα. Έκανα μιας ελάχιστης διάρκειας στοματικό έρωτα», είπε.

Πρόεδρος: Εσείς δεν μας είπατε ότι θέλατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Ήταν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δεν ήξερα εάν η μεταλλική ράβδος χρησιμοποιηθεί εναντίον μου, δεν ήξερα εάν έφευγα αν θα με ακολουθούσε, τι θα έκανε.

Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω σκηνικού, ο κατηγορούμενος, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, τους είπε: «Φύγετε, έχω πρωινό ξύπνημα». Οι δυο τους έφυγαν από το διαμέρισμα του κατηγορούμενο και κάθισαν σε ένα παγκάκι. Ο άλλος άνδρας, όπως είπε ήταν λίγο μεγαλύτερός του και σπούδαζε στο «Εθνικό». «Ένιωθα πόνο, έτρεμα ήμουν έτοιμος να κλάψω. Το παιδί μου είπε πάμε να μιλήσουμε «δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από όσα λέει ο ρόλος» μου είπε», ανέφερε ο Ν.Σ.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στον Αλέξη Κούγια συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη για τον οποίο ανέφερε: «Ο συνήγορος του κατηγορούμενου μας βιάζει κάθε μέρα, μας λέει λ@@ρες και αλλαξοκ@@δες. Χιλιάδες παιδιά στο γυμνάσιο και το Λύκειο που είναι ομοφυλόφιλοι τα ακούνε αυτά. Ο κ. Κούγιας όταν ξεκίνησε η δίκη είπε ότι θα γίνει μια δίκαιη δίκη, κι εμείς αυτό θέλουμε μια δίκαιη δίκη. Ο δικηγόρος του βιαστή μου βγαίνει στα κανάλια και μίλα για λ@@ρες και αλλαξοκ@@δες. Στη χώρα που ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε από το μπούλινγκ.»

Η εξέτασή του μάρτυρα διεκόπη για την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου, καθώς ο ίδιος ζήτησε τη διακοπή της διαδικασίας καθώς δεν ένιωθε καλά.