Το παγκόσμιο σοκ από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση μετά από μισό αιώνα μοιάζει να καταλαγιάζει. Οι εξελίξεις και προκλήσεις σε άλλα κρίσιμα μέτωπα είναι καταιγιστικές για να παραμείνει η προσοχή του κόσμου στραμμένη σ’ αυτό το ζήτημα. Όλα κινούνται πλέον με «ταχύτητα φωτός».

Η απαγόρευση των αμβλώσεων, όμως, παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στην Αμερική, με πολλές επώνυμες γυναίκες να «βγαίνουν μπροστά» και να μοιράζονται με το κοινό βαθιά προσωπικές εμπειρίες. Δεν περιορίζονται στο να καταγγείλουν την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την μεσαιωνική και αναχρονιστική. Εκτίθενται οι ίδιες, ώστε να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Η κόρη της Ούμα Θέρμαν και του Ιθαν Χοκ έχει μετατραπεί σε αυτόνομη δύναμη στη βιομηχανία του θεάματος. Έβγαλε τον πρώτο μουσικό δίσκο της και πρωταγωνιστεί σε μία από τις δημοφιλέστερες σειρές, το stranger things. Στην τηλεοπτική συνέντευξή της για την προώθηση της νέας σεζόν μοιράστηκε την εμπειρία της μητέρας της.

Οι εμπειρίες διασήμων 

Η διάσημη ηθοποιός έγραψε μία ανοιχτή επιστολή, αποκαλύπτοντας ότι η έκτρωση στην οποία υποβλήθηκε στα νιάτα της «της έσωσε τη ζωή». Η κόρη μοιάζει να εστερνίζεται απόλυτα τις απόψεις της μητέρας της. «Δεν θα ήμουν εδώ αν η μητέρα μου δεν είχε το δικαίωμα να προβεί σε αυτή την πράξη. Η ζωή της δεν θα ήταν η ίδια». Η Ούμα Θέρμαν εξηγεί ότι έμεινε έγκυος στα 15 της από έναν άνδρα αρκετά χρόνια μεγαλύτερό της, ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη, μακριά από την οικογένειά της. «Ήθελα να κρατήσω το μωρό, αλλά πώς;»

Η Αμερικανίδα βουλευτής Αλεσάντρια Οκάσιο-Κορτές αποκάλυψε ότι στην ηλικία των 22 ετών έπεσε θύμα βιασμού. Έμεινε έγκυος και σύμφωνα με τα δικά της λόγια «Ευτυχώς, είχα την επιλογή να κάνω έκτρωση». Ο θρύλος της κωμωδίας και οικοδέσποινα της εκπομπής “The View” Γούπι Γκόλμπεργκ δεν δίστασε να αποκαλύψει τη δική της ιστορία. Εξομολογήθηκε ότι έκανε παράνομη έκτρωση ως έφηβη και θυμήθηκε πόσο επικίνδυνη ήταν η εμπειρία της αυτή. «Είχα ανθρώπους που μου έλεγαν ότι πρέπει να φορέσω μάσκα, ή να μη φορέσω μάσκα, ή να κάνω αυτό», είπε η Goldberg. «Όλοι ήθελαν να μου πουν τι να κάνω! Αυτό είναι το σώμα μου».

Η Βρετανή ηθοποιός Τζαμίλα Τζαμίλ μοιράστηκε στα social media τη δική της εμπειρία. Χαρακτήρισε την έκτρωση που έκανε στο παρελθόν ως την καλύτερη εμπειρία της ζωής της. «Δεν ήμουν έτοιμη ούτε ψυχολογικά, ούτε οικονομικά». Η γνωστή ηθοποιός από την τηλεοπτική σειρά Μάγισσες σε podcast κατέκρινε την απόφαση, λέγοντας ότι 25 χρόνια νωρίτερα επέλεξε να προχωρήσει σε άμβλωση δύο φορές. Και οι δύο αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν το 1993 με μόλις λίγους μήνες διαφοράς μεταξύ τους. «Δεν το μετάνιωσα ποτέ!».

Το μοντέλο και μετέπειτα ηθοποιός Μίλα Γιόβοβιτς βίωσε μία περιπέτεια, όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα άμβλωση. «Ήταν μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες που έχω βιώσει. Ακόμα έχω εφιάλτες γι’ αυτό. Ήμουν μόνη και αβοήθητη. Όταν σκέφτομαι ότι οι γυναίκες μπορεί να περάσουν αμβλώσεις σε χειρότερες συνθήκες από αυτή που πέρασα εγώ, εξαιτίας των νέων νόμων, το στομάχι μου σφίγγεται», σχολίασε.

Η ράπερ και μουσικός Νίκι Μινάζ έχει καταφερθεί συχνά εναντίον «όλων εκείνων που προσπαθούν να ορίσουν το σώμα και τη ζωή μας». Σε συνέντευξή της στο Rolling Stone μίλησε για τη στιγμή που έμαθε ότι είναι έγκυος ως έφηβη. «Πήγα να πεθάνω –εξομολογήθηκε– αλλά μπόρεσα να το αντιμετωπίσω, επιλέγοντας τον τερματισμό της εγκυμοσύνης». Από τις φωνές διαμαρτυρίας δεν θα μπορούσε να λείπει και αυτή της Τζέιν Φόντα, η οποία εδώ και δεκαετίες μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι προσωπικές ιστορίες συγκινούν και συμβάλλουν στη δημόσια συζήτηση για τη σημασία της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, αλλά βροχή πέφτουν και οι μηνύσεις…