Την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR) Πέτερ Μάουρερ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε το παραπάνω.

“Συζητήσαμε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τη σύμβαση της Γενεύης, σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών και ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν”, είπε χαρακτηριστικά ο Μάουρερ, ο οποίος προσέθεσε πως έχει ακόμη μια προγραμματισμένη συνάντηση στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η Μόσχα, από την άλλη,  αρνείται συστηματικά ότι είναι υπεύθυνη για απώλειες αμάχων στην Ουκρανία. Επιρρίπτοντας την ευθύνη στους “ναζί” ή στους Ουκρανούς “εθνικιστές” που εγκαθιστούν συστήματα όπλων σε κατοικημένες ζώνες και χρησιμοποιούν τον πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ναζί, υπερεθνικιστές και εγκληματίες κρύβονται πίσω από γυναίκες και παιδιά, οι εικόνες τους προβάλλονται συνέχεια με την υποκίνηση των δυτικών”, ήταν τα λόγια της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου εξωτερικών  της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα στις αρχές του μήνα.

Το Κίεβο ισχυρίστηκε και την Πέμπτη ότι οι Ρώσοι παρεμποδίζουν τη φυγή αμάχων από την Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία.

“Ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα άμαχους πολίτες να εγκαταλείψουν την υπό πολιορκία πόλη της Μαριούπολης, αν και οι ουκρανικές αρχές είχαν προετοιμάσει 40 λεωφορεία για την απομάκρυνσή τους”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρένα Βερετσούκ.

“Η κατάσταση στην ουκρανική πόλη είναι μία παγωμένη κόλαση γεμάτη πτώματα και κατεστραμμένα κτίρια”, όπως την περιγράφει η οργάνωση “Human Rights Watch”. Η απελπισία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των κατοίκων που ψάχνουν απεγνωσμένα τροφή κυρίως για τα παιδιά τους.

Ο Ντμίτρο, ένας επιχειρηματίας που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επίθετό του, δήλωσε: “Ακούς αυτά που συμβαίνουν, αλλά είναι αδύνατο να τα αποδεχτείς, να πιστέψεις ότι ισχύουν. Είναι η κόλαση επί της γης”.

Την ίδια ώρα, η Βικτόρια, κι αυτή κάτοικος Μαριούπολης, υποστήριξε πώς “τρία παιδιά που γνώριζε, πέθαναν από αφυδάτωση”.