Τουλάχιστον 100.000 άμαχοι επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη αλλά δεν μπορούν, σύμφωνα με την Ιρίνα Βέρεστσουκ. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επισήμανε πως η έλλειψη ανθρωπιστικών διαδρόμων που οδηγούν εκτός πόλης λειτουργεί αποτρεπτικά στους αμάχους από το να προσπαθήσουν να φύγουν.

Η ίδια ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν, επίσης, τις ομάδες διάσωσης να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο του βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, όπου αξιωματούχοι της πόλης λένε πως εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται πως είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειό του, όταν επλήγη από αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι βομβάρδισε το θέατρο ή επιτέθηκε σε αμάχους.

“Ανθρωπιστική καταστροφή… “

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους στην κατεχόμενη πόλη Χερσώνα εξαντλούνται, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία.

“Τριακόσιοι χιλιάδες πολίτες της Χερσώνας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στρατό. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων έχουν σχεδόν εξαντληθεί και όμως η Ρωσία αρνείται να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρυνθούν οι πολίτες”, έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ολεγκ Νικολένκο.