Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνέχισαν να μειώνονται, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, εν μέσω σημαντικών αποθεμάτων μαγειρικά έλαια και γαλακτοκομικά, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις ροές βασικών ειδών διατροφής από ορισμένες περιοχές.
Ένας δείκτης του κόστους των τροφίμων-εμπορευμάτων μειώθηκε κατά 2,1% τον Αύγουστο όγω της υποτονικής ζήτησης και της καλής παραγωγής φυτικών ελαίων και γάλακτος, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Ο δείκτης έχει διολισθήσει κατά 24% από το ρεκόρ του Μαρτίου του 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέκοψε τις εξαγωγές σιτηρών.
Τα δημητριακά συνέβαλαν στην πτώση. Μία ακόμη καλή χρονιά για το σιτάρι στη Ρωσία βοήθησε στη συγκράτηση των τιμών. Επίσης οι ουκρανικές εξαγωγές συνεχίζονται παρά τη λήξη της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και τις επανειλημμένες επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια. Οι ΗΠΑ προβλέπεται επίσης έχουν μία χρονιά ρεκόρ αναφορικά με τη συγκομιδή καλαμποκιου, αν και η ακραία ζέστη στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, υπάρχουν και άλλες απειλές για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.Η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού, εμπορεύματος ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας τον δείκτη ρυζιού του FAO σε υψηλό 15 ετών τον περασμένο μήνα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν διάφορες καλλιέργειες και ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει επίσης υψηλός σε πολλές χώρες λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και εργασίας. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ αντικατοπτρίζει το κόστος των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και όχι τις τιμές λιανικής πώλησης.