Μια αυτοπροσωπογραφία της Frida Kahlo– μιας καλλιτέχνιδας γνωστής για την συναισθηματική της ένταση- πωλήθηκε για 34,9 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby`s στις 16 Νοεμβρίου του 2021, θέτοντας σημείο αναφοράς σε δημοπρασία για το πιο ακριβό έργο τέχνης από έναν Λατινοαμερικανό καλλιτέχνη.

Η ελαιογραφία ολοκληρώθηκε το 1954,  πέντε χρόνια πριν από το θάνατο  της Κahlo. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες αυτοπροσωπογραφίες της και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της “οικειότητας” των έργων της που προσελκύει τους συλλέκτες. Το έργο προσφέρει ένα “παράθυρο” στον ταραχώδη γάμο της με τον Μεξικανό τοιχογράφο Diego Rivera, ο οποίος απεικονίζεται σε αυτό, ακριβώς πάνω από τα δακρυσμένα μάτια της Frida.

H καλλιτέχνιδα με αυτή τη δημιουργία της κατάφερε να ξεπεράσει το ξεπέρασε το όριο που είχε θέσει ο Rivera το 2018, όταν ένας από τους πίνακές του πωλήθηκε σε δημοπρασία για 9,76 εκατομμύρια δολάρια — ή ισοδύναμο με 10,75 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό.

Ένας εκπρόσωπος του Sotheby`s αποκάλυψε τον αγοραστή του πίνακα, Eduardo F. Costantini, τον ιδρυτή ενός μουσείου στο Μπουένος Άιρες. Το έργο αγοράστηκε για την ιδιωτική του συλλογή. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του πωλητή.

Την νικητήρια προσφορά για 34,9 εκατομμύρια δολάρια μετά από αμοιβές έλαβε η Anna Di Stasi, διευθύντρια της λατινοαμερικανικής τέχνης του Sotheby`s. Μια μεγάλη πώληση είχε εξασφαλιστεί ακόμη και πριν από την έναρξη της δημοπρασίας, επειδή ο διάσημος οίκος Sotheby`s είχε εγγύηση κατοικίας και αμετάκλητη προσφορά από τρίτο μέρος.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο κ. Costantini είχε υποβάλει την αμετάκλητη προσφορά στο «Diego and I» και ότι σχεδίαζε να εκθέσει τον πίνακα στο Μουσείο Τέχνης της Λατινικής Αμερικής του Μπουένος Άιρες -γνωστό ως MALBA- του χρόνου. «Είχα κοιτάξει τον πίνακα τόσες φορές σε βιβλία, μετά ξαφνικά βγήκε σε δημοπρασία», είπε ο κ. Constantini. «Είχα αρχίσει να ονειρεύομαι να αγοράσω το κομμάτι.»

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr