Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε τον χαρακτηρισμό της χρήσης των κινηματογράφων «Ιντεάλ» και «Άστορ» ως διατηρητέας.

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 28 Απριλίου 2023, το συμβούλιο εξέτασε το ιστορικό των δύο κινηματογράφων και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των αιτιολογικών εκθέσεων, τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων, τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών

Απεφάνθη ως εξής:

Χαρακτηρίζει ως «διατηρητέα» τη χρήση του ιστορικού κινηματογράφου «IDEAL», ο οποίος λειτουργεί σε κτήριο που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο των διατηρητέων κτηρίων: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, κτήριο Prokesch Von Osten πρώην Ελληνικόν Ωδείον και Μέγαρο Σλήμαν Μελά.

Στους χώρους της διατηρητέας χρήσης του κινηματογράφου θα επιτρέπεται η λειτουργία και άλλων πολιτιστικών χρήσεων, καθώς και η χρήση του Συνεδριακού Κέντρου. Η έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής συνοδεύεται με όρους που αφορούν στην πρόταση εκπόνησης Master Plan του οικοπέδου Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 46 για την αρχιτεκτονική μορφολογία, ογκοπλασία, χωροθέτηση, τροποποίηση, ανακατασκευή και τον καθορισμό των ορίων της περιοχής, την οποία καταλαμβάνει η διατηρητέα χρήση στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της γειτνίασης με τα περιβάλλοντα διατηρητέα κτήρια.

Οι όροι στοχεύουν στην προοπτική να υπογραμμίσουν τη σχέση των κινηματογραφικών αιθουσών, χώρων πολιτισμού με την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τη φυσιογνωμία του κέντρου της Αθήνας. Η διατήρηση αυτής της χρήσης συμβάλλει στην ανάδειξη αυτού του τοπόσημου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική ζωή της πόλης.

Χαρακτηρίζει ως «διατηρητέα» τη χρήση του ιστορικού κινηματογράφου «ΑΣΤΟΡ», ο οποίος λειτουργεί σε κτήριο που βρίσκεται στο ισόγειο επταώροφου κτηρίου (6 όροφοι και πατάρι με δώμα), χαρακτηρισμένου ως διατηρητέο (ΦΕΚ 314/Δ/21–05–84) και έργο τέχνης (ΦΕΚ 331/Β/9–06–81), με την επωνυμία «Μέγαρο Εφεσίου».

Tο θέμα εισήχθη προς συζήτηση στο ΚΕΣΑ έπειτα από την επιστολή που απέστειλε τον Δεκέμβριο του 2022, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η αρμοδιότητα της κήρυξης διατηρητέας χρήσης ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το σκεπτικό της απόφασης για τους δύο κινηματογράφους

Το ΚΕΣΑ εκτίμησε ότι η διατήρηση χρήσεων πολιτισμού σε ιστορικά κτήρια της πόλης προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη του εκάστοτε ακινήτου και θεωρεί ότι τα επενδυτικά πλάνα αξιοποίησης του ιστορικού κτηριακού αποθέματος της Αθήνας θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της καλλιτεχνικής αξίας, καθώς προκύπτουν αμοιβαία οικονομικά οφέλη.

«Δεν πρέπει να διακυβεύεται η απώλεια μίας σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας για την πόλη της Αθήνας, της οποίας η αξία σε μετρήσιμους και μη μετρήσιμους όρους, είναι πολύ μεγάλη», επισημάνθηκε.

Σε ανακοίνωση, σημειώθηκε ότι ο χαρακτηρισμός των χρήσεων 47 θερινών κινηματογράφων και δύο κτηρίων θερινών κινηματογράφων με την ΥΑ 20768/4198/9–7–1997 – ΦΕΚ 648/Δ/25–7–1997 είχε γίνει επίσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Διαβάστε ακόμη: