Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέκτειναν τις απώλειές τους για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς διατηρείται «ζωντανή» η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την πιθανότητα ύφεσης.

Παράλληλα, εντείνεται ο προβληματισμός για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς δυνητικά θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη των οικονομιών.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με τα κυριότερα της Ευρώπης (1.30%), επηρεασμένο από την κατάσταση συναγερμού που τέθηκε στη Γερμανία αναφορικά με τις προμήθειες του φυσικού αερίου.

Ηπιότερη η πτώση των χρηματιστηρίων σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο, υποχωρώντας κατά 0.70%, 0.45% και 0.41%, αντίστοιχα.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κήρυξε κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια στη χώρα, ζητώντας από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωσή τους και να συνεργασθούν, σε μία εθνική προσπάθεια διάσωσης της ενέργειας, εν όψει του χειμώνα.

Η ανακοίνωση «πυροδότησε» νέο… άλμα στις τιμές φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να «σκαρφαλώνουν» έως και 5.6%.

Συγκεκριμένα, εκείνα στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ αναρριχήθηκαν κατά 4.8%, στα 133.25€. Μάλιστα, από την στιγμή που οι ροές μέσω του Nord Stream μειώθηκαν, έχουν ανέβει κατά τουλάχιστον 50%.

Στη διάρκεια της σημερινής (23/06) συνεδρίασης, είδαν το «φως» της δημοσιότητας τα προκαταρκτικά στοιχεία αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, η οποία «κατρακύλησε» σε χαμηλό δεκαέξι μηνών.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 51.9 μονάδες τον Ιούνιο, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, από 54.8 μονάδες τον Μάιο και αισθητά χαμηλότερα των προβλέψεων για τιμή στις 54 μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.

Ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών «διολίσθησε» σε χαμηλό από τον Απρίλιο του 2021 και συγκεκριμένα από τις 56.1 στις 52.8, επίσης αισθητά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 55.5.

Ο υποδείκτης για τον κλάδο της μεταποίησης «κατρακύλησε» σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών και συγκεκριμένα στις 52 μονάδες, από 54.6 τον Μάιο και έναντι προβλέψεων για τιμή στις 53.9. Η αύξηση των τιμών έφερε τη ζήτηση για προϊόντα του κλάδου σε νέο χαμηλό, από τον Μάιο του 2020.

Σήμερα, εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας προχώρησε στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση των τελευταίων είκοσι ετών, αυξάνοντας τα επιτόκια μετά τις Τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ελβετίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Η Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 1.25% από 0.75%, εκπλήσσοντας τις αγορές, οι οποίες αναμέναν αύξηση της τάξεως του 0.25%.

Τελευταία φορά που η νορβηγική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0.50%, ήταν το 2002.